Hengen eväitä: Pimeässä laaksossa kulkemisella on tarkoituksensa

”Iloitkaa aina Herrassa! Vielä minä sanon: iloitkaa. Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on lähellä”. Fil. 4:4–5

Kuinka helppo onkaan uskovan ihmisen iloita, kun kaikki on hyvin; on terveyttä, rakkaita ihmisiä ympärillä, työtä, leipää ja vaatteita. Taivaallinen Isä kuulee pyyntösi, vastaa kohta ja sinä kiität. Sinulta ei puutu mitään.

Mutta entä sitten, kun elämäsi pursi on myrskyävällä merellä, ympärilläsi kuohuvat mahtavat aallokot, pimeys on välillä pelottava ja tunnet yksinäisyyttä.

Jeesuskin nukkuu venheesi perällä ja vaikka kuinka huudat Häntä, sinusta tuntuu, että Hän ei kuule sinua. Epäusko, masennus, jopa viha ja katkeruus hiipivät sydämeesi. Voitko silloin iloita ja kiittää?

Kenellepä ei tulisi mieleen kärsivällisyyden esikuva Raamatusta: Job. Ihmeellinen mies. Hän menetti kaiken, paitsi vaimonsa. Ja hänen vaimonsa sanoi hänelle: ”Vieläkö nytkin pysyt hurskaudessasi? Luovu Jumalastasi ja kuole!”. Mutta hän sanoi hänelle: ”Sinä puhut niin kuin tyhmät vaimot puhuvat. Otammehan vastaan Jumalalta hyvää, emmekö ottaisi vastaan pahaakin?” Job. 2:9–10 (Raamatun käännös v. 1861)

Mikä nöyryys! Älkäämme kuitenkaan vaatiko itseltämme tämän kaltaista suoritusta. Jumala kyllä tietää minkälaista tekoa me olemme. Ihanassa laulussa sanotaan: ”Savea mä vain, olin Herra pöydälläsi, käsissäsi rikkinäinen astiani. Kova kuori kolhiintunut aivan. Luulin kaiken kestäväni. Hellät kädet kun saivat minut murtaa, silloin huomasin tuskassani; hyvä näin on sittenkin vain luottaa, onhan kädessäsi elämäni.”

Jos lukija haluaa kuulla tämän puhuttelevan laulun, niin se löytyy esimerkiksi YouTubesta: ”Savea mä vain”. Laulajana Tarja Pihlajamaa.

Hänellä on todellakin tarkoitus antaessaan meille näitä pimeä laakso -kokemuksia. Hän muokkaa meitä tehden meistä astioita jaloa käyttöä varten, jos annamme siihen luvan.

Olet ehkä lukenut Raamatusta Hengen hedelmistä, joita ovat rakkaus, ilo, rauha, sävyisyys, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. (Gal. 5:22).

Nämä ihanat hedelmät eivät kehity, kasva ja kypsy meidän omasta voimastamme, yrittämisestämme tai erinomaisuudestamme. Se on Jumalan armotyö meissä Kristuksen sovitustyöhön perustuneena.

Siunaan sinua ja toivon sinulle kaikkea hyvää. Tavataan viimeistään Isän kotona!

Pirkko Pajunen

Leave a Comment