Hengen eväitä: Kristityn Wrapped-lista 2023

Uudenvuodenaattona usein pohdimme sitä, mitä kuluva vuosi on meidän elämäämme tuonut ja mitä toivomme tulevalta vuodelta.

Musiikkipalvelu Spotify julkaisee aina marras-joulukuun vaihteessa Spotify Wrapped -listan, jossa kootaan yhteen henkilön kuunteluhistoriaa kuluneelta vuodelta. Kooste erittelee sen, mitkä ovat olleet kuunnelluimmat artistit, kappaleet ja myös musiikkigenret. Lisäksi listalta näkee myös sen, kuinka monta minuuttia musiikkia on tullut kuunneltua palvelun kautta vuoden aikana.

Vaikka usein tiedämme suunnilleen, mitä artisteja tai kappaleita olemmekin kuunnelleet, niin silti lista voi olla myös yllättävä. Emme välttämättä enää muista sitä, mikä kappale soi jatkuvalla toistolla vuoden alussa, kun tuoreena on muistissa syksyn listahitit.

Usein näitä kyseisiä listoja julkaistaan muiden nähtäville sosiaaliseen mediaan ja vertaillaan omaa musiikkimakua muiden listoihin. Ja kuten niin monessa muussakin asiassa, myös tässä voi ihminen kokea huonommuuden tunnetta muihin ihmisiin. Miksi oma musiikkimakuni ei eroa massasta? Miksi olen kuunnellut tuota ”noloa” biisiä niin paljon? Miksi kristittynä en ole kuunnellut niin paljon gospelmusiikkia kuin muut uskovat?

No mutta, miksi jauhan uudenvuoden kynnyksellä musiikkilistoista. Mitäpä jos vuoden lopussa meidän kristittyjen ajankäytöstä tehtäisiin myös tällainen koostelista? Top5-lista siitä, kuinka olen pyhittänyt aikani Jumalalle.

186 minuuttia rukousta vuoden aikana. Naapurilla oli 540 minuuttia enemmän. 26 kirkossa käyntiä. Paljon enemmän kuin työkaverilla. Entäs raamatunluku? Ei ole päässyt edes listalle.

Edellä mainitut asiat olivat tietenkin kuvitteellisia, mutta kuinka moni meistä kristityistä uskaltaisi jakaa tällaisen oman listansa muiden kristittyjen nähtäville?

Me ihmiset tulemme aina vertailemaan itseämme muihin, oli kyse sitten musiikkimausta tai kristittynä olemisesta. Uudenvuoden kynnyksellä voimme kokea häpeää siitä, kuinka vähän on tullut harrastettua liikuntaa, kuinka yöunet ovat jääneet kerta toisensa jälkeen vähäisiksi tai kuinka vähän olemme pyhittäneet aikaamme Jumalalle.

Jumala on kuitenkin hyvä, eikä tuomitse meitä meidän tekojemme perusteella. Hän kuitenkin haluaa joka päivä viettää aikaa meidän kanssamme. Hän haluaa, että olemme yhteydessä häneen rukouksen kautta.

Itsensä kehittäminen on elämän mittainen matka ja aikamme on Jumalan kädessä. Jumalan armollisuuden varassa uskallamme arvioida omaa mennyttä vuottamme, mutta samalla myös luottaa tulevan vuoden Hänen hyvyytensä ja laupeutensa varaan.

Voimme jättää mieltä kuormittavat ja painavat asiat taaksemme ja keskittyä aloittamaan puhtaalta pöydältä, sillä Kristus on meidät vapauttanut omalla ristinkuolemallaan. Virren 547 sanoin voimme luottaa siihen, että Joka aamu on armo uus.

Olkoon se mottona tulevalle vuodelle 2024.

Aliina Hakonen

nuorisotyönohjaaja

Oriveden seurakunta

Leave a Comment