Hengen eväitä: Pääsy kielletty (ainakin joskus)!

Varhaisnuoren elämään näyttää monesti kuuluvan kausi, jolloin oman huoneen oveen kiinnitetään kyltti ”Pääsy kielletty!” (usein vielä jonkin uhkaavan kuvan tai ”tai muuten…” -lauseen vahvistamana). Muistan, miten pidin itse lapsena ovessani tulijoille ärisevää kissa Karvista, ja lastemme ovilla kyltit kävivät myös.

Kasvuiän ristiriidassa saattaa sitten käydä kuten yksi lapsistamme kuvaili: hän odotti murjottaen huoneessaan Pääsy kielletty -kyltin takana, että koskahan joku koputtaa ja tulee hakemaan.

Adventin hyvä uutinen on se, että meidän ei tarvitse murjottaa yksin, jos emme niin halua. ”Minä seison ovella ja kolkutan”, sanoo Jeesus Ilmestyskirjassa (3:20). Ja hän tietää vielä paremmin kuin rakastava perheenjäsen, että kyltti murjottajan ovessa tarkoittaakin oikeastaan: ”Pääsy kielletty (ainakin joskus)!”

Hän kolkuttaa ja tarjoaa lohtua, seuraa ja hyväksyntää. Hänen kolkutuksensa voi kuulua omantunnon äänenä, joka vaivaa levottomuutena tai painaa raskaana
sydämessä. Kun avaamme hänelle ja suostumme myöntämään väärät tekomme ja asenteemme, hän ei tule sisään tuomarina vaan anteeksiantavana isänä, joka tarjoaa meille rauhaa.

Hänen kolkutuksensa voi myös tuntua onttona tyhjyytenä rinnassa ja elämässä. Jos koemme, että meiltä puuttuu jotain olennaista, kannattaa avata hänelle ovi ja pyytää häntä ohjaamaan elämäämme. Hänellä on jokaiselle tarkoitus ja suunnitelma.

Hänen kolkutuksensa voi kuulua epätoivon hetkellä hentona äänenä, joka ehdottaa: Mitä jos rukoilisit? Tai kun murjotamme yksin ja mietimme, välittääkö kukaan, hän kuiskaa, että olemme aina hänelle tärkeitä ja kallisarvoisia.

Hän odottaa kärsivällisesti. Hänellä on aikaa ja hän kuulee meitä, vaikkei aina suostukaan kaikkeen, mitä ehdotamme.

Mitä, jos tänä adventin aikana avaamme oven, kun hän kolkuttaa? Hän ei marssi sisään koputtamatta kuten jotkut takavuosien kulkevat kaupustelijat, jotka yllätettiin olohuoneista. Hän ei tule määräyksiä jaellen, vaan odottaa, että päätämme kutsua Hänet sisään vieraana, josta saattaa tulla kovin tuttu ja rakas.

Sari Valkeajoki

Kirjoittaja on sekä kokenut oviin koputtaja että murjottaja

Leave a Comment