Hengen eväitä: Iloitse armosta niin voit iloita elämästä

Mauno-pappi piti aina muistotilaisuudessa puheen, jossa hän siteerasi psalmia “Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen.”

Kun läheinen on kuollut, on sydänkin herkillä kuuntelemaan sanoja, joita ei korvalla kuule. Siksi Jumalan puhe onkin myös sanatonta. Voimme kyllä lukea psalmeja ja kuunnella saarnoja, mutta kuten asian oppi myös eräs kirjallisuuden lapsi: “Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.”

Jumalan puhetta ei siis ymmärretä silmillä, eikä korvilla. Vaan sillä, että sydämeen kätketään siemen kaipauksesta Jumalan luo. Tuo Maunon siteeraama psalmi opettaa siihen, miten tuon “kaipaavan sydämen” kanssa eletään. Psalmi muistuttaa ihmistä siitä, että “Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois.”

Kun pyhän aihe on valvominen ja tämä vieläpä hengellisessä mielessä, kuten Jumalan kanssa asiat ovat, kysymys on siinä, olemmeko valmiit kuolemaan. Onko sielusi valmis siihen, että kuolet? Olet vanha tai nuori, kysymys koskee sinua.

Ehkä juuri läheisesi kuolema on herkentänyt sydäntäsi kuuntelemaan kutsua Jumalan lähelle. Niin käy varmasti aika usein. Vieläpä äkkikuolemat ovat niitä, jotka eivät ainoastaan herkistä, vaan jopa särkevät ja raastavat sielua.

Vaikka sydän olisi paatunut, kuoleman edessä ihminen pehmenee: mitä minulle tapahtuu, kun hengitän viimeisen kerran?

Kun eräs tuntemani ihminen tervehti minua tapansa mukaan aamulla, kysyin, mitä kuuluu. “Nyt kuuluu raskasta, siskoni kuoli viime yönä”. Terve, täydessä elämässä kiinni oleva sisko.

Kun sitä asiaa mietimme ja surimme, mieleen nousi lyhyt saarna, jonka haluan kertoa kaikille. Jos sinulla on aisti, joka herkistää mieltäsi iänkaikkisissa asioissa, kätke tämä saarna sydämesi komeroihin: Kun menet illalla nukkumaan, et tiedä, heräätkö aamulla.

Pidempää saarnaa ei tarvita. Maunokin päätti psalminsa sanoihin: “Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämämme päivistä.”

Kun sydämesi on valmis lähtemään, voit iloita elämästäsi vapaasti mitään pelkäämättä.

Jari Linjama

Oriveden seurakunta

kanttori

Leave a Comment