Hengen eväitä: Miten Jeesus ihmisenä lähestyi Jumalaa ja Jumalana kohtasi ihmisiä?

”Tulkaa minun tyköni, kaikki työn ja kuormien uuvuttamat, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä; niin te löydätte levon sielullenne. Sillä minun ikeeni on hyvä, ja minun kuormani on kevyt.” (Matt.11:28–30)

Pietari taivaallisen Isän ilmoittamana sanoi: ”Sinä olet Messias elävän Jumalan Poika.” (Mtt.16:16). Jeesus tuli ihmiseksi Pyhästä Hengestä ja neitsyt Mariasta. Hän syntyi ihmiseksi ja oli tosi Jumala tosi Jumalasta meidän pelastuksemme tähden. Daavidin poika on Jumalan voitelema lopunajan Kuningas.

Synoptiset evankeliumit kertovat kuinka Jeesus eli ja koki kaikessa ihmisen osan. Jeesus lähestyi Jumalaa Isänä rukoillen, kuten hän myös meitä opetti. Jumalan Poika aloitti päivän vetäytymällä yksinäiseen paikkaan keskustelemaan Isän kanssa ja teki kaikki hänen neuvonsa mukaan. Ennen tärkeitä ratkaisuja Ihmisen Poika viipyi rukouksessa kuten opetuslasten valitsemisessa ja valmistautumisessa ristin kuolemaan.

Jeesus osoitti hyvää tehdessään Jumalan voiman ja valtakunnan läsnäolon. Hän puhui niin kuin se, jolla on valta osoittaen taivaallisen viisautensa vastauksissa, vertauksissa, Kirjoitusten tuntemisessa ja opetuksissa tulevista tapahtumista. Ihmetekojen kautta ja parantaessaan sairaita Jeesus osoitti olevansa juutalaisten kauan odottama Messias.

Jumaluutensa hän osoitti antaessaan syntejä anteeksi (Lk.5:24) ja tunnustaen sen suuren neuvoston edessä (Mk.14:62). Jeesus osoitti tämän kohdatessaan ihmisiä totuudessa ja armahtaen, Jumalan kiivaan rakkauden meitä kohtaan kärsimyksissään ja ristinkuolemassa (2. Moos. 20:5, Laul. l. 8:6).

Edellä tiivistettynä se, mitä opin Jeesuksesta ukilta, pyhäkoulussa ja koulussa. Lapsenuskon muuttuessa mieskohtaiseksi sain Raamatun äärellä ja seurakunnan keskellä sekä arjessa oppia lisää. Vasta Paavon petäjävapriikissa ja sairaita oppiessa olen tullut lähemmäksi Jeesusta vaihtaakseni Martan levottomuuden Marian hyvään osaan, jota kukaan ei voi ottaa pois.

Jeesus on suuri mysteeri. Hän on Elämän lähde, Isän ikoni ja salatun Jumalan kuva. Korotettuna Isän oikealle puolelle hän lähetti Pyhyyden Henkensä, joka yksin avaa Kirjoituksia kuten ylösnoussut Jeesus Emmauksen tien kulkijoille.

Jumalan lähettämän Messiaan sylissä minäkin voin vapautua riippuvuuksistani ja löytää levon, luopua rikosteni ikeestä ja turhista kuormista. Hiljaisuudessa Jeesuksen jalkojen juuressa voimme oppia levosta käsin kantamaan hänen antamaa kuormaa niin, että läheisemme, jotka näkevät hyvät tekomme voisivat kiittää Isää etsikkopäivänään. Paavali sanoo, että kristityt ovat Messiaan tuoksu ja hänen kirjeitään. Jeesus oli, Hän on ja Hän on tuleva.

Henrikki Kappeli

Juupajoki

Leave a Comment