Kesä tuo Pellavatytölle työkeikkoja ja rippijuhlat – tulevaisuuden suuntaa voi näyttää vaikkapa lapsuusajan haave lääkärin ammatista

Längelmäen Pellavatyttö Alisa Solin täytti juuri 15 vuotta. Syntymäpäivän kuvauskaveriksi saatiin villakoira Ella. Kuva: Juha Jäntti

Tämänvuotinen Längelmäen Pellavatyttö Alisa Solin odottaa tapahtumarikasta kesää. Hän täytti juuri 15 vuotta, ja kevätlukukausi päätti hänen osaltaan Kuoreveden koulun kahdeksannen luokan.

Alisan kesäkalenteri pitää sisällään kahdenlaista kesätyötä Pellavatytön edustustehtävät mukaan lukien. Oman lisänsä lomakauden tekemisiin tuovat myös heinäkuinen rippileiri ja rippijuhlat.

Pellavatytölle on tänä kesänä luvassa tehtäviä seitsemän erillisen työkeikan muodossa. Alisa edustaa perinteiseen tapaan Längelmäkeä alueen kesätapahtumissa. Yksi kokonainen viikko on varattu työlle kotiseutumuseossa.

Muilla työrintamilla Alisa työskentelee kahden viikon jakson Länkipohjan Salen kesätyöntekijänä. Enemmänkin kesätöitä olisi ollut tarjolla, mutta Alisa haluaa ehtiä pitämään kesän aikana myös vähän lomaakin.

Alisalla ei ole tässä vaiheessa erityisiä odotuksia sen suhteen, mitä kaikkea tehtävä Pellavatyttönä tuo tullessaan. Hän kokee, että tämä on yksi työ muiden töiden joukossa, vaikka se onkin monin tavoin aivan omanlaisensa työtehtävä.

– Varmasti ainakin kohtaan paljon ihmisiä näillä keikoilla. Uskon, että siitä tulee ihan kivaa, ja samalla pääsen oppimaan uusia asioita, Alisa arvelee.

Villakoira Ella viihtyi tovin Alisa Solinin sylissäkin. Vili-kissa tarkkaili kuvauspuuhia hiukan etäämpää. Kuva: Juha Jäntti

Sopivan kokoinen paikka asua

Länkipohja on Alisan mielestä mukava kyläkunta asua ja olla. Hän on asunut siellä koko ikänsä, vaikkakin perhe on muuttanut alueella muutamaan otteeseen.

– Minulla on mukavasti kavereita, ja kaikki täällä tuntevat toisensa. Sillä tavoin tämä on oikein sopivan kokoinen paikka.

Koulussa Alisan lempiaineita ovat liikunta, kuvaamataito ja kotitalous. Hän kokkailee mielellään kotinakin. Mieliruokaa on vaikea nimetä, koska Alisa pitää monenlaisista ruuista.

Harrastuspuolella Alisa käy hoitamassa hevosia, ja ratsastaminenkin on tuttua puuhaa. Kotona perheellä on lemmikkeinä kaksi koiraa ja kissa, jotka ovat Alisallekin tärkeitä ja rakkaita.

Tulevaisuudensuunnitelmia – tai ainakin haaveita – Alisalla on jo kirkastumassa.

– Ensin koitan päästä yläkoulun jälkeen lukioon. Mitä siitä eteenpäin teen ja opiskelen, en vielä tarkemmin tiedä. Pienenä olen halunnut kovasti lääkäriksi, saa nähdä voisiko tuo haave vaikka toteutuakin.

Längelmäen Pellavatyttö Alisa Solin. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment