Hengen eväitä: Onko Jeesus varastettu vai ylösnoussut?

Raamattu kertoo, että “Sapatin mentyä, viikon ensimmäisenä päivänä Magdalan Maria tuli jo aamuhämärissä haudalle ja näki, että haudan suulta oli kivi siirretty pois.” Maria lähti kertomaan siirretystä kivestä Pietarille ja muille opetuslapsille. Mitä ajatteli Maria, kun hän sanoi: ”Ovat vieneet Herran pois haudasta, emmekä me tiedä, minne hänet on pantu.”

Opetuslapset lähtivät silloin juoksemaan haudalle, että näkisivät itsekin. Eräs opetuslapsi meni hautaan ja evankeliumissa sanotaan, miten hän “näki ja uskoi”. Mitä hän näki ja mitä hän uskoi? He näkivät ensinnäkin, että Jeesus ei ollut haudassa. He näkivät myös käärinliinat siinä kohtaa, missä Jeesus oli maannut. Opetuslapsi uskoi siihen, että Jeesus oli itse noussut haudasta pois.

Pilatus oli nimittäin saanut vieraita Jeesuksen kuolemaa seuraavana päivänä. Ylipapit ja fariseukset olivat menneet Pilatuksen luo ja sanoneet: “Meille tuli mieleen, että eläessään tuo villitsijä sanoi: Kolmen päivän kuluttua nousen kuolleista.”

Papit pyysivät, että Pilatus käskisi vartioida hautaa kolmenteen päivään asti, etteivät Jeesuksen opetuslapsensa pääse varastamaan häntä ja sanomaan ihmisille: Hän on noussut kuolleista. Viimeinen villitys olisi silloin ensimmäistä pahempi, ajattelivat ylipapit. Pilatus myöntyi ajatukseen ja järjesti vartion.

Kun pääsiäisaamu sitten valkeni ja myös vartiomiehet tokenivat järkytyksestä, he menivät kertomaan ylipapeille kaiken, mitä oli tapahtunut. Silloin ylipapit ja kansan vanhimmat päättivät ostaa sotilaat hiljaisiksi. He tarjosivat näille suuren summan rahaa ja sanoivat: Sanokaa, että hänen opetuslapsensa tulivat yöllä, kun te nukuitte, ja varastivat hänet.

Ja tästä kertoo Raamattu: Sotilaat ottivat rahat ja tekivät niin kuin heille oli sanottu. Heidän kertomustaan on juutalaisten keskuudessa levitetty tähän päivään asti.

On siis kahden uutisen aika, Jeesus on ylösnoussut, kuten Jumala suunnitteli aikojen alussa. Tai Jeesuksen ruumis on varastettu eikä mitään ylösnousemusta ole tapahtunut.

Kumpaan sinä haluat uskoa?

Jari Linjama

kanttori

Oriveden seurakunta

Leave a Comment