Hengen eväitä: Uutta kohden

Kuluva vuosi on siirtymässä pian muistojen kansioon ja sen myötä uusi vuosi on pian alkamassa.

Kulunut vuosi on ollut monella tavalla erilainen, kuin mihin olemme menneinä vuosina tottuneet. Monet asiat, joita olemme todennäköisesti pitäneet kaukaisina asioina, ovat tulleet tänä vuonna yllättävän lähelle.

Kaikki asiat, joita kulunut vuosi on pitänyt sisällään, eivät ole kuitenkaan olleet ikäviä. Matkan varrelle on mahtunut myös hyviä asioita niin omassa kuin paikkakuntamme ja seurakuntamme elämässä.

Vuoden loppuessa on aina hyvä tutkia elämäämme ja pysähtyä matkan varrelle joihinkin erityisiin risteyskohtiin ja miettiä, miten tästä kuljettiin eteenpäin. Oliko tilanteessa jotain sellaista, mikä auttoi eteenpäin vai päinvastoin.

Kuluneen vuoden matka on saattanut sujua toisilta meistä suunnitelmien mukaan, ja toiset meistä ovat joutuneet yllättävien tilanteiden kohtaamiksi – iloisten tai ikävien.

Millainen on ollut sinun vuotesi, hyvä lehden lukija? Onko vuoteesi kuulunut iloa, hyviä ja onnellisia päiviä tai uuden asian tai pohjan löytymistä koko elämään?

Vanhassa testamentissa Saarnaajan kirjassa käydään samoja asioita läpi. Hän tilittää kolmannen luvun alussa omaa elämäänsä ja osin turhautumistakin näin: Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla…aika on purkaa ja aika rakentaa… aika on syleillä ja aika olla erossa, aika etsiä ja aika kadottaa.

Muutaman päivän päästä olemme aloittelemassa uutta vuotta 2023 ja ilmassa on tällä hetkellä enemmän kysymysmerkkejä kuin aikoihin. Miten me pärjäämme jokapäiväisestä elämästä hintojen kallistuessa, mitä tapahtuu Ukrainassa ja saadaanko sinne rauha, jota me kaikki toivomme. Mitä tuleva vuosi tuo minun ja läheisten elämään? Onko ilmassa enemmän iloisia kuin ikäviä asioita?

Aloittaessamme uutta vuotta, paras tapa on aloittaa se puhtaalta pöydältä, ilman menneen vuoden painolasteja. Tähän meitä kehottaa myös Raamatun sana.

Me voimme tuoda kaikki asiamme Jumalan eteen ja pyytää häneltä voimaa tulevan vuoden kaikkiin tilanteisiin. Hän lupaa meille: Herran armo kestää iäti, hänen uskollisuutensa on vahva kuin taivas (Ps 89:3).

Samalla on hyvä muistaa, että mitä asioita tulevaan vuoteen liittyy, sen Jumala tietää. Tämä antaa meille muistutuksen siitä, että on aina yksi, jonka luokse voimme tulla ja Hän on Vapahtajamme Jeesus Kristus.

Siunattua ja armorikasta uutta vuotta 2023 sinulle lehden lukija!

Mika Tapiolinna

kirkkoherra

Oriveden seurakunta

Leave a Comment