Hengen eväitä: Viisaita vai tyhmiä?

Olet varmaan joskus ollut hääjuhlassa. Hääjuhla on yleensä iloinen tapahtuma. Morsiamen kauneutta ja sulhasen komeutta ihastellaan. Mutta toisinaan vihkiäisissä sattuu myös kommelluksia.

Sormusta ei löydy juuri silloin, kun sitä tarvitaan tai se putoaa kilahtaen kirkon lattialle. Joskus morsian tai sulhanen voi jännityksen vuoksi pyörtyä vihkitoimituksen aikana. Ja onpa tapauksia, jolloin morsian on lähtenyt alttarilta livohkaan kesken kaiken.

Itse olen ollut mukana hääjuhlassa, jossa tarjoilun aikana ruoka loppui pahasti kesken. Kaikkea voi sattua.

Matteuksen evankeliumissa (25:1-13) Jeesuksen erään kertomuksen kehyksenä on itämainen hääjuhla. Siinä kulttuurissa sulhanen nouti morsiamen tämän kotoa ja vei hänet juhlasaatossa omaan kotiinsa hääjuhlaan. Kertomuksessa 10 morsiusneitoa odotti öljylamppuineen sulhasen saapumista.

Sulhasen tulo viivästyi. Kaikki morsiusneidot nukahtivat illan pimetessä. Keskiyöllä sulhanen vihdoin saapui. Morsiusneidot heräsivät ja valmistautuivat lähtemään juhlajoukon mukana matkalle sulhasen kotiin.

Odotuksen aikana öljy lampuista oli huvennut vähiin. Viidellä viisaaksi nimitetyllä morsiusneidolla oli vara öljyä mukana, viidellä tyhmällä ei. Näiden lamput sammuivat eivätkä he ehtineet mukaan juhlakulkueeseen. Oli jäätävä häätalon ulkopuolelle.

Mitä Jeesus halusi tällä kertomuksella opettaa? Morsiantaan noutamaan tuleva sulhanen kuvaa Jeesuksen toista tulemista aikojen lopulla. Morsiusneidot edustavat kristityiksi tunnustautuvia ihmisiä. Lamppu kuvaa uskoa Jumalan sanan opetuksiin ja öljy Pyhän Hengen kautta elävää ja toimivaa yhteyttä Jumalaan.

Kertomuksen viisaat morsiusneidot edustavat niitä kristittyjä, jotka antavat uskon vaikuttaa elämässään. Tyhmät puolestaan kuvaavat niitä, joille uskon asiat ovat enimmäkseen muodollisia.

Emme tiedä omaa elinaikaamme emmekä Jeesuksen tulon aikaa. Viimeistään silloin ero kahden ryhmän välillä tulee näkyviin. Siksi Jeesuksen kehotus kuuluu: ”Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää, ettekä hetkeä”. Joudun kysymään itseltäni (ehkä sinäkin): Olenko viisas vai tyhmä kristitty?

Taisto Hillberg

Pastori

Oriveden adventtiseurakunta

Leave a Comment