Hengen eväitä: ”Minä uskon! Auta minua voittamaan epäuskoni!”

Seura tekee kaltaisekseen -sanonta on varmasti monen havainto, kun seuraamme lähimmäisemme elämää, mutta huomaammeko, että se tapahtuu myös omalla kohdallamme. Se mikä minulle itselleni on tärkeää, sille löytyy aina aikaa. Mitkä asiat täyttävät vapaa-aikani, mitä harrastan, katselen, luen ja kuuntelen? Kaikki se vaikuttaa mieleeni,  ajatuksiini  ja lopulta myös puheisiini.

Pohtiessani uskon ja epäuskon kysymyksiä tulee mieleeni Raamatun kertomus Jeesuksesta ja Pietarista kävelemässä veden päällä. Niin kauan kuin Pietarin katse oli kiinnitettynä Jeesukseen, hän pystyi siihen, mutta kun hänen katseensa siirtyi tuulen voimaan ja aaltojen korkeuteen, hän pelästyi ja alkoi vajota (Matt. 14:29-31). Jeesus joutui nuhtelemaan Pietaria vähäisestä uskosta.

Toisessa Raamatun kohdassa isä oli tuonut sairaan poikansa opetuslasten luo saadakseen heiltä apua, mutta he eivät kyenneet parantamaan poikaa(Mark.9:14-29).  Isä sanoi Jeesukselle: ”Jos sinä voit jotakin, niin auta ja armahda meitä!” Jeesus vastasi: ”Jos voit! Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo.” Isä parahtaa: ”Minä uskon! Auta minua voittamaan epäuskoni!”

Jeesus paransi pojan, mutta opetuslapset kysyivät, miksi he eivät kyenneet siihen. ”Epäuskonne tähden”, vastaa Jeesus ja jatkaa: ”Totisesti, minä sanon teille: jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: Siirry täältä tuonne, ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta. (Mutta tämä laji ei lähde ulos ilman rukousta ja paastoa.)” (Matt.17:20,21)

Raamatussa on monia kohtia, joissa tulee esille uskon ja epäuskon seuraukset. Opetuslapsijoukossa kaikki muut säilyttivät uskonsa epäonnistumisista huolimatta paitsi Juudas Iskariot.  Uskon isänä mainitaan Abraham ja monen muunkin usko on meille esimerkkinä.

”Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan Sanan kautta.”  Siksi haastan sinua tutkimaan Raamattua ja etsimään vastauksia näihin kysymyksiin, koska usko voi kasvaa ja sen tuleekin tehdä niin. Kutsun myös sinua Raamattu- ja rukouspiireihin, majataloiltoihin ja muihin seurakunnan tilaisuuksiin, joissa yhdessä voidaan etsiä vastauksia uskon kysymyksiin.

Raamatussa luvataan, että etsivä löytää!

Terhi Ratalahti

diakoni

Oriveden seurakunta

Leave a Comment