Hengen eväitä: Kristityn vapaus

Meille tutuimman, koulussa ja kotona opetetun uskon oppi-isä, Martti Luther kirjoitti kirjan. Hän osoitti sen paaville noin 500 vuotta sitten. Hän halusi kertoa sillä, mistä uskonpuhdistuksessa on kyse. Kyse on vapaudesta.

Tuo kirja on tullut tärkeäksi uskonpuhdistusta käsitteleväksi kirjaksi. Mitä siinä sanotaan? Esimerkiksi näin: ”Kristitty on kaikkien asioiden herra, vapaa kaikesta eikä kenenkään alamainen. Kristitty on kaikkien palvelija ja jokaisen alamainen.”

Tuossa lauseparissahan on kaksi vastakkaista ajatusta; kristitty on sekä jokaisen alamainen, että ei kenenkään alamainen. Se on tärkeä ajatus, kun ajatellaan kristityn elämää. Lauluntekijän sanoin “Olen kahden maan kansalainen”.

Usko on ristinmuotoista, sekä ylös-alas suuntaavaa, että sivuillepäin suuntaavaa. Ylhäällä ajatellaan olevan Jumala. Se tarkoittaa, että ihminen on vastuussa Jumalalle. Ensimmäinen lause Lutherin tekstissä liittyy siis uskoon: “Vapaa kaikesta, eikä kenenkään alamainen”.

Kun ihmisellä on ankkuri taivaassa, usko antaa ihmiselle vapauden. Jeesus puhui perinnäissäännöistä ja halusi, että ihminen ei sitoudu niihin. Paavalinkin mielestä jos ihminen sitoutuu yhteen lakiin, hänen pitää sitoutua kaikkiin lakeihin.

Toinen lause “Kristitty on kaikkien palvelija ja jokaisen alamainen” liittyy rakkauteen. Uskossa vapaa, mutta rakkaudessa velvollinen palvelemaan kaikkia.

Jos lähimmäisemme tarvitsee apua, lepopäivä ei ole syy jättää apua antamatta. Jeesus sanoi “Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten”. Evankeliumissa kristityn vapautta käsitellään sapatin  eli lepopäivän viettämisen kannalta.

Elämässämme on tietysti monia muitakin asioita, joihin vapaus tai vapaudettomuus liittyy. Mutta pääasia on se, mikä vaikutus sillä määräyksellä on meihin. Onko lepopäivän viettäminen taakka vai lepo?

Jospa ajattelisimme, että Jumala haluaa meille vain hyvää. Myös lepopäivä on iloinen ja hyvä asia. Jos se tuntuu taakalta, voi olla paikallaan miettiä omaa suhdetta siihen, mitä ajattelee Jumalan käskyistä. “Vapauteen Kristus vapautti meidät”, kirjoitti Paavali.

Jari Linjama

Oriveden seurakunta

kanttori

Leave a Comment