Hengen eväitä: Etsikkoaikoja

Ensi sunnuntaina meillä on mahdollisuus kuulla kirkoissa sanomaa pyhän aiheesta, joka on otsikoitu nimellä: Etsikkoaikoja. Ennen kuin itsekään olin oppinut ymmärtämään termin hengellistä merkitystä, se oli tullut minulle tutuksi urheilun parista, erityisesti jääkiekosta.

Jääkiekko-otteluiden selostajat joskus viittaavat pelin ratkaisevilla hetkillä siihen, miten joukkueella juuri nyt on sen etsikkoaika. Kyse on usein pelitilanteesta, jossa joukkueen on välttämättä tehtävä maali pysyäkseen ottelussa mukana.

Silloin joukkueen kannattajat odottavat erityisen hartaasti onnistumista maalinteossa ja pelissä on jännitystä. Jännityksen tiivistyessä katsotaan jäljellä olevaa peliaikaa ja ratkaisun hetkillä huokaillaan: nyt heillä on etsikkoaika!

Jeesus käyttää tulevan pyhäpäivän evankeliumissa tätä sanaa kuvaamaan aikaa, jolloin ihmisten tulisi välttämättä ymmärtää Jumalan kutsuvan heitä. Luukkaan evankeliumi kertoo, miten Jeesus katsoo Jerusalemin kaupunkia ja itkee sen tilannetta sanoen: ”Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on!  …kunpa tajuaisit etsikkoaikasi.”

Jumalan rakkaus ja kutsu koskee meitäkin tämän ajan ihmisiä. Jumalan tahto on, että jokainen ihminen kääntyisi Pelastajansa puoleen ja tulisi tuntemaan Jeesuksen ja Hänen pelastustyönsä. Voimme omassa ajassamme, maailman vaikeiden tapahtumien keskellä myös nähdä tämän monissa asioissa: Nyt on ratkaisun hetket.

Meidän tulee näiden tilanteiden keskellä ymmärtää, että myös meidän tulee nyt kääntyä Jumalamme puoleen. Vain siinä me voimme saada ikuisen suojan, johon mikään ajallinen murhe ja kipu ei enää ylety eikä voi meitä vahingoittaa.

Jumala näyttää Sanassaan, että Hänen ikuiset lupauksensa kestävät ja että jokainen, joka huutaa avukseen Häntä tulee pelastumaan.(Room. 10:13)

Jumala kutsuu meitä kuulemaan maailman myrskyjen keskellä Hänen Sanansa: Nyt on etsikkoaika!

Markku Mustajärvi

Oriveden seurakunnan kappalainen

Leave a Comment