Hengen eväitä: Rakkauden laki

Rippikoulussa opetellaan ulkoa kymmenen käskyä. Osaatko sinä ne? Mitä ajattelet niistä? Ovatko ne käskyjä, jotka sopivat tämän ajan ihmisille? Tarvitaanko käskyjä?

Raamatussa kerrotaan, että Jumala antoi kymmenen käskyä Mooseksen kautta Israelin kansalle. Käskyjen mukaan esimerkiksi ”Jokainen kunnioittakoon äitiään ja isäänsä” tai ”Älkää varastako, älkää valehdelko, älkääkä pettäkö toisianne” (3. Moos. 19: 3, 11). Tällaiset käskyt tuovat järjestystä yhteiskuntaan ja auttavat toimimaan oikein toinen toisiamme kohtaan. Mietipä, millainen yhteiskuntamme olisikaan ilman kymmentä käskyä ja niiden pohjalta säädettyjä lakeja!

Jumala on rakkaus. Rakkauteen kuuluu totuus ja oikeudenmukaisuus. Mooseksen kirjassa Jumala muistuttaa, että meidän pitää pelätä ja kunnioittaa Jumalaa. Jumala ei sulata kymmenen käskyn rikkomista. Jumala ei ole sellainen rakastava isä, joka vähät välittää siitä, mitä hänen lapsensa tekevät.

Jumala on Herra. Jumala tuomitsee pahat teot ja omantunnon on syytä kolkuttaa kaikkivaltiaan Jumalan edessä, kun valehtelemme toisesta tai loukkaamme omia vanhempiamme.

Jeesus menee vielä pidemmälle. Jeesus sanoo, että Jumalan tahtoa pitää noudattaa täydellisesti. Ei riitä se, että noudattaa käskyä ”älä tapa”, vaan tuomion ansaitsee se, joka on vihoissaan veljelleen, tai haukkuu häntä hölmöksi tai hulluksi.

Ja vielä Jeesus teroittaa, että aviorikoksen on tehnyt sydämessään jo silloin, kun katsoo himoiten naista. Nyt alkaa jo tuntua kuristavalta. En minä tähän pysty! Kamalalta kuulostaa myös se, kun Jeesus sanoo, että jos silmäsi tai kätesi viettelee sinua, niin repäise se irti ja heitä pois. (Matt. 5: 20-30) Pitääkö tässä alkaa amputoimaan ruumiinjäseniäkin?

Jumala on rakkaus, totuus, pyhä, kaikkivaltias. Hän näkee salattuun sisimpäämme saakka. Olisimme kaikki tuomittuja amputoimaan kaikki ruumiin jäsenemme ja olisimme silti matkalla suoraan helvettiin, mutta käsittämätön Jumala teki käsittämättömän suunnitelman jo ennen aikojen alkua.

Hän lähetti ainoan poikansa maailmaan julistamaan ehdotonta lakia ja ansiotonta rakkautta. Jumala lähetti Jeesuksen maailmaan kuolemaan ristillä meidän epätäydellisten, harhailevien, itsekkäiden ja rakkaudettomien ihmisten takia. Armo. Siihen voin tarrata. Minä en itse pysty voittamaan pahaa ympärilläni, itsessäni. Jeesuksen armo riittää.

Olen armahdettu Jeesuksen takia. Sinäkin olet. Tuo valtava oivallus saa aikaan ilon, suorastaan riemun. Saan elää armahdettuna! Saan jakaa tuota armoa ja rakkautta ympärilleni. Minä olen edelleen syntinen, mutta Jumalan rakkaudessa riittää jaettavaa.

Synnin palkka on kuolema ja kuolema olisi tosi pelottava asia ilman armoa. Minun ei onneksi tarvitse luetella kuoleman hetkellä hyviä tekoja Jumalan edessä, sillä tuo luettelo olisi surkean lyhyt. Saan turvata aina Jeesukseen. Jeesuksen tuoma armo voittaa pahan ja kuoleman.

Kun elämä koettelee, muista sydämessäsi tämä psalmin jae: ”Herra on minun voimani ja kilpeni, häneen minä luotan. Minä sain avun, ja minun sydämeni riemuitsee” (Ps. 28:7).

Kirsi Pesonen

Leave a Comment