Karhun puutarhalla vietetään tänä kesänä 40-vuotisjuhlavuotta. Kaikki alkoi kaalihallista.
– Isä Heimo aloitti vuonna 1982 kaalin viljelyllä ja sittemmin tomaatin. Vuonna 1990 lumi painoi kaalihallin kasaan, ja isä teki uuden. Tuolloin äiti Seija sanoi, että pitäisi kesäkukkia ruveta viljelemään, että saisi itsellekin pihan komeaksi, Olli Karhu kertaa historiaa.
– Ja sitten 2000-luvun puolella äiti meinasi, että mansikkaa täytyisi saada omaan käyttöön. Silloin laitettiin vähän mansikkaa, Simo Karhu jatkaa.
Mansikan määrää tilalla lisättiin vuonna 2010, jolloin Simo hyppäsi perheyritykseen mukaan. Olli tuli perässä pari vuotta myöhemmin. Nyt he pyörittävät tilaa, mutta vanhemmat ovat edelleen apuna.
– Mansikka on pikkuhiljaa vallannut lisää alaa. Kesäkukat puolestaan ovat pysyneet aika samassa, yrittäjäkaksikko toteaa.
Myös perunaa ja hernettä
Mansikoiden ja kukkien lisäksi viljelyssä on hehtaarin verran perunaa ja kolme hehtaaria hernettä.
– Kaikki lähti siitä, että tuotettiin omiin tarpeisiin ja vähän yli. Nyt koko homma pyörii ammattimaisemmin.
Edelleen tarkoitus on kuitenkin pysyä kuluttajamyynnissä eikä lähteä havittelemaan tukkuihin.
– Pinta-alaa on rajallisesti, joten jatkossakin satsaamme laatuun ja tuottavuuteen, Simo Karhu sanoo.
– Myös satokauden pituus on jatkossa avaintekijä. Monella on jo viljelyssä mansikan syyslajikkeita elo- ja syyskuuksi. Meillä ei ole vielä ollut tämä suunnitelmissa, mutta sen sijaan haaveissa on vadelmakasvihuoneen tekeminen, jolloin vattua saisi myyntiin jo kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa, Olli Karhu kertoo.
Ensin on kuitenkin katsottava, miten maailmantilanne ja materiaalien hinnat kehittyvät.
– Vadelman halliviljely voisi kuitenkin olla tulevaisuuden seuraava askel, Olli Karhu sanoo.
– Vadelma tukisi myös myöhäisiä mansikkalajikkeita, Simo Karhu miettii.