Kallenautiossa vanha tunnelma on juuri se juttu

Anette Vilkman ja Seppo Toivonen asuvat perheineen Juupajoella. He tulivat pihatöidensä välissä piipahtamaan Kallenautiossa. Kievarimuseo on perheen suosikkipaikka kesäisin. Taustalla museoaittoja ja Topeliuksen tuvan seinustaa. Kuva: Mirkka Tuominen

Juupajoki-seuran omistama ja ylläpitämä Kallenaution kestikievarimuseo rakennuksineen ja pihapiireineen huokuu vanhaa maalaistunnelmaa.

Se on tarkoituskin. Alkuperäisellä paikallaan sijaitseva kestikievari ja sen lähiympäristö kuuluvat valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin, jotka Museovirasto on inventoinut ja valtiovalta vahvistanut.

Ministerinä toiminut Sampo Terho painotti jo viisi vuotta sitten vietetyissä Juupajoki-seuran 60-vuotisjuhlaan lähettämässään tervehdyksessä, että Juupajoki-seura vaalii Kallenaution kulttuuriperinnettä vapaaehtoistyönään.

– Rakennusten ja pihapiirin hoito ja kunnossapito vaativat jatkuvaa työtä. Valtakunnallisesti arvokas miljöö asettaa vaatimuksia seuran toiminnalle, hän tuolloin kirjoitti.

Juupajoki-seuran puheenjohtaja Johanna Kallenautio ja hänen puolisonsa Jussi Valkeajoki viihtyvät perheensä kanssa Kallenautiossa. Yhdeksänvuotias Heta ja 11-vuotias Laura käyvät mielellään välillä aitassa nelivuotiaan pikkuveljensä Aarnon kanssa leikkimässä.

Vanhanajan leikkiaittaa ylläpitää Juupajoen MLL. Museon pihapiirin pienessä kotieläinpihassa voi seurata kanojen ja lampaiden puuhasteluja.

Johanna Kallenautio kertoo, että museon parissa aika vierähtää kesäisin lähes täyspäiväisesti. Työ on monipuolista ja palkitsevaa.

– Etsin arkistomateriaalia, suunnittelen opastuksia ja tapahtumia, siivoan ja korjailen. Ohjaan talkoolaisia tai työntekijöitä sekä vastaan median tiedusteluihin. Tärkeää on olla läsnä ja kuunnella kävijöiden muistoja sekä tarinoita, kertoo Kallenautio.

Kallenaution mielestä paras palkka työstä ovat iloiset ja ympäristöä ihastelevat kävijät, jotka arvostavat miljöötä juuri sellaisena kuin se on. Myös yllättävät tapahtumat ilahduttavat.

Kallenaution mieleen onkin jäänyt eräs hyvin iäkäs rouva pääkaupunkiseudulta, joka halusi vielä kerran päästä käymään museolla tietoisena siitä, ettei enää koskaan jaksa tulla uudelleen.

Hän silitteli lampaita ja muisteli lapsuuttaan.

– Hetki oli koskettava ja mieleen jäävä, Kallenautio sanoo.

Juupajoki-seuran toimijat ikääntyvät, mutta jokaisen ikään sopivia askareita löytyy, jos vain on halua toimia museotoiminnan parissa.

Suuri huoli on kuitenkin tulevaisuuden arjen toiminnasta. Talkoisiin museolle löytyy kyllä väkeä, mutta jokapäiväinen arkinen työ museolla esimerkiksi pihapiirin hoidon suhteen on yksittäisten ihmisten vastuulla.

– Käteisrahan vähentyminen on vähentänyt museolle tilitettäviä avustuksia, mikä sekin näkyy toiminnassa, Kallenautio toteaa.

Kallenaution kahvilassa vierailija saa nauttia muun muassa tuoreista itseleivotuista herkuista ja keittolounaasta. Kahvilasta vastaa Sanna Björklund ja kahvilatyöntekijöinä työskentelevät Nina Neppenström ja Elmeri Ali-Löytty.

Neppenström kulkee omalla autollaan päivittäin Kallenautioon Virroilta, mutta hän ei pidä yhteensä 100 kilometrin päivittäistä työmatkaa liian pitkänä ajaa. 17-vuotias Ali-Löytty on kotoisin Lylystä, mutta hän muutti juuri Orivedelle ja autoilee sieltä töihin.

Lähiseudun käsityöläisten valmistamia tuotteita löytyy Kievarin Hollituvan käsityömyymälästä. Myymälän toiminnan pitämisestä vastuu on kangasalalaisella Sanna Saukolla.

Myymälästä saa ostaa esimerkiksi tervatonttuja, saippuaa, käsintehtyjä katajaesineitä sekä paljon muita käsitöitä. Saukko itse tekee muun muassa makrameetöitä ja avaimenperiä.

Hollituvan Laurien tuvassa on koko kesän ajan vaihtuvia taidenäyttelyitä. Heinäkuun alkuun asti esillä on Kristiina Kyyrön ja Ritva Kovasin taidenäyttely.

Kestikievarin eri rakennuksissa on esillä monipuolisesti entisajan työ- ja tarvekaluja sekä hevosajopelejä. Lisäksi Kallenautiossa voi järjestää tilauksesta juhlia, kokouksia ja ryhmävierailuja.

Kallenaution kesäkauden avajaisia vietettiin toukokuun loppupuolella. Paikalle olivat tulleet Kaarlo Koivukoski ja Vesa Lahtinen. He ovat Helsingin yliopiston metsäylioppilaita ja työskentelevät Hyytiälän metsäasemalla mittaustöissä.

Koivukoski ja Lahtinen majoittuvat Hyytiälässä ja kotoisin he ovat Kotkasta ja Lohjalta. He käyvät mielellään syömässä Kallenautiossa.

– Meillä molemmilla on nyt kolmas kesä menossa Hyytiälässä. Olemme olleet yhden kesän opiskelijoina, ja nyt assistentteina, miehet kertovat.

Lasse Lätäkönmäki ja Tapio Nordbo Vantaalta ajelevat mökilleen Virroille kantatien 66 kautta. He poikkeavat muutaman kerran kesässä ohikulkumatkallaan Kallenautiossa.

Anette Vilkman ja Seppo Toivonen asuvat perheineen Juupajoella. Vilkman ja Toivonen kävivät heti kesäkauden alkajaisiksi Kallenautiossa yhdeksänvuotiaan tyttärensä Aino Hämylän kanssa.

– Muutama kerta kesässä täällä käydään. Tämä on yksi suosikkipaikoistamme kesäisin, perhe toteaa.

Myös Ilpo ja Tuula Äijälä poikkeavat Kallenautiossa useamman kerran kesässä. He kulkevat kesäisin Hämeenlinnan ja Ähtärin väliä. Nyt heillä oli mukanaan myös Tapiolassa asuva tytär Susanna Ella.

– Viihtyisä paikka ja mielenkiintoinen. Aika pysähtyy, kun tulee Kallenaution pihaan, Äijälät toteavat.

Kesän aikana Kallenautiossa järjestetään myös tapahtumia. Kesäkuussa kestikievarissa pidetään Topelius kirkko, heinäkuussa on luvassa Juupajoki-päivä ja elokuussa ulkoilmateatteri, jossa nähdään lapsille suunnattu keskiaikainen esitys.

Leave a Comment