Oriveden vuoden nuori urheilija luottaa harjoittelun voimaan – Teemu Laurikaisen haaveissa siintää olympialaiset

Teemu Laurikainen
Oriveden Ponnistuksen korkeushyppääjä Teemu Laurikainen saavutti menneellä kaudella kaikki tavoitteensa. Tänä vuonna hän toivoo ylittävänsä korkeuden 206. Kuva: Ella Seppälä

– Muistan, kun Teemu oli ensimmäisissä juoksukisoissaan. Lähetin hänet matkaan, enkä muistanut sitten tulla häntä maaliin vastaan. Teemu olisi voittanut ihan reippaasti, mutta kääntyikin juuri ennen maaliviivaa takaisin, kun tuli äitiä ikävä.

Näin muistelee vuoden 2021 nuorisourheilijaksi valitun Teemu Laurikaisen äiti Erja Laurikainen.

Sittemmin Laurikaisen lajiksi on valikoitunut korkeushyppy, jossa menestystä on karttunut kahden peräkkäisen Vuoden nuori urheilija -palkinnon arvoisesti. Kunnianosoituksen myöntää Oriveden kaupungin elämänlaatulautakunta orivesiläiselle nuorisourheilijalle ansiokkaasta työstä paikallisen urheilun eteen.

Kalevan kisojen finaalipaikka ilahdutti

Oriveden Ponnistusta edustavan Laurikaisen suurimpia saavutuksia menneellä kaudella olivat muun muassa kahden metrin ylitys, maajoukkuepaikka ja Kalevan kisojen finaali.

– Olihan se kahden metrin ylitys ihan kiva tunne, kun sitä oli kuitenkin pitkään kovasti yrittänyt, Laurikainen toteaa.

Onnistumisen makeutta lisäsi se, että ylitys tapahtui aivan kauden loppumetreillä.

– Lähdettiin hetken mielijohteesta Hervannan juhlavuoden kisoihin, kun ei siellä koskaan ollut käyty. Siellä se kaksi metriä sitten ylittyikin, muistelee Erja Laurikainen.

Iltapäiväkerhon ohjaaja houkutteli urheilun pariin

Laurikaisen kiinnostus urheiluun heräsi jo varhain. Karpinlahden koulun iltapäiväkerhoa vetänyt Raili Ylönen kehitteli erilaisia aktiviteetteja, joiden pohjalta esikouluikäisen Laurikaisen lajiksi valikoitui yleisurheilu ja eritoten korkeushyppy.

– Ehkä juuri kuuden tai seitsemän vanhana Teemu alkoi säännöllisesti käydä OrPon kisoissa. Kyllä Teemu on varmaan jokaiseen yleisurheilulajiin osallistunut, ja jalkapalloakin hän kokeili joskus. Joukkueurheilu ei kuitenkaan ole ikinä oikein ollut hänen juttunsa, Erja Laurikainen summaa.

– Korkeushyppy sitten vain kiinnosti eniten, Teemu lisää.

Korkeushypyn lisäksi nuoren urheilijan arkeen kuuluu ainakin kuntosalilla käyminen.

– Tällä hetkellä noudatan joitain itse netistä löytämiäni treeniohjelmia.

Kun koko talvikauden pois ollut valmentaja Ilpo Mikkonen palaa kesäkauden alkaessa valmentamaan, kehitetään Laurikaiselle taas selkeämpi oma treeniohjelma.

Kisat on valittava tarkasti

Kisoja olisi yleisurheilukauden aikana paljon ympäri Suomea, mutta Laurikainen tarvitsisi enemmän sponsoreita osallistuakseen useampiin kauempana järjestettäviin kisoihin.

Muutaman viime kauden aikana myös korona on häirinnyt Laurikaisen kisaamista. Korkeushyppääjä on kuitenkin osallistunut joka vuosi ainakin piirinmestaruuskisoihin ja juhannuskisoihin.

– Sitten on tietenkin SM-kisat ja parina viime vuonna Teemu on osallistunut myös Kalevan kisoihin, joissa viime vuonna pääsi ihan finaaliin asti. Viime vuonna oli lisäksi myös Ruotsi-Suomi-maaottelu, jota varten Teemu kävi Ruotsissa kisaamassa, Erja Laurikainen luettelee.

Tulevaisuudestaan urheilun parissa Laurikainen ei ole vielä täysin varma.

– Ei se ammattilaisuus välttämättä ole mikään tavoitteeni, jos en nyt ihan huipulle asti pääse. Tavoitteena on kuitenkin treenata aina vähän kovempaa sitä mukaa, kun ikää tulee.

”Kai olen luonnonlahjakkuus”

Suurimmaksi vahvuudekseen korkeushypyssä Laurikainen nimeää hyvän ruumiinrakenteensa.

– Ja en tiedä, kai sitten olen myös luonnonlahjakkuus, Laurikainen toteaa pilkettä silmäkulmassaan.

Tällä hetkellä korkeushyppääjä mielisi ensisijaisesti EM-kisoihin, mutta haaveena ovat myös mahdollisesti olympialaiset.

– Varsinkin pienenä Teemu aina oikein uhosi minulle menevänsä olympialaisiin, Erja Laurikainen nauraa.

Tavoitteitaan kohti Laurikainen pyrkii yksinkertaisella reseptillä – treenaamalla paljon. Tulevalle kaudelle Laurikaisella onkin selkeät päämäärät.

– 206 tai 210 olisi hienoa ylittää, tai edes jotain siltä väliltä. Ja tietysti se Kalevan kisojen finaali on tavoitteena edelleen.

Peruskoulun jälkeen Laurikainen on opiskellut VALMA-koulutuksessa Hämeenlinnassa, ja ensi syksynä on tiedossa logistiikka-alan opinnot.

Treenaamisen ja kisojen lisäksi korkeushyppääjän aika kuluu myös kavereiden kanssa sekä biljardin ja tietokonepelien parissa.

Urheilu on kuitenkin selkeästi tärkein osa Laurikaisen elämää.

– Se on hauskaa, enkä oikeastaan voisi edes kuvitella elämää ilman sitä.

Ystäväkirja:

Koko nimi: Teemu Olavi Mikael Laurikainen

Syntymäaika: 19.11.2004

Harrastukset: yleisurheilu

Lempiruoka: jotain, missä on makaronia

Lempijuoma: Battery Remix 22

Lempiväri: musta

Lempi-tv-ohjelma: Rick and Morty

Lempimusiikki:

Lempivuodenaika: kesä

Lempikirja: en lue paljoa

Lempielokuva:

Lempikasvi: kaktus

Lempiaine koulussa: liikunta

Inhokkiaine koulussa: kemia

Suomen kielen kaunein sana: ei tule mieleen

Erityisen ylpeä olen: saavutukset korkeushypyssä

Kadun: en mitään

Kenet haluaisin tavata:

Tätä en ole uskaltanut: hypätä kymmenestä metristä tuplavolttia

Inhottavin kotityö: kaikki

Mitä jääkaapissani on aina: muutama energiajuoma

Haaveilen: olympialaisista

Pelkään: loukkaantumisia

Tärkein esine: ruoka

Leave a Comment