”Olet syntynyt puutarhuriksi” – Katriina Vuorikivi tunnustaa olevansa unelmatyössään, kauneuden luominen on hänen juttunsa

Orivedellä Katriina Vuorikivi tuntee olevansa kuntalaisten asiakaspalvelija, joka kuuntelee ja osallistaa ihmisiä. Kuva: Anne Kotipuro

Siemen nykyiselle uralle kylvettiin jo Katriina Vuorikiven asuessa Tukholmassa. Hän työllistyi Maraboulle Sundbybergissä, ja kun suklaatehtaalla oli myös edustuspuisto, hän pääsi kesätyönään sitä hoitamaan.

– Siellä oli päällikkönä tunnettu puutarhuri, joka sanoi, että olen syntynyt puutarhuriksi. Se ajatus jäi itämään, mutta sitten tuli muutto Suomeen ja kaikkea muuta väliin. Orivedelle päätyminen oli oikeastaan sattuma, sillä minulla ei ollut muita siteitä tänne kuin vanhempani, jotka olivat palanneet Suomeen ja asettuneet asumaan Oriveden kesäkotiinsa muutamaa vuotta aiemmin. .

Polku puutarhuriksi ja floristiksi löytyi vasta Suomessa

Katriina Vuorikivi on asunut jo yhtä kauan Suomessa kuin Ruotsissa. Polku puutarhuriksi löytyi vasta Orivedeltä. Ollessaan kuopuksen kanssa vanhempainvapaalla hän hakeutui Ahlmanille puutarha-alan opintoihin. Nyt hän on sekä puutarhuri että floristi, ja on siinä sivussa opiskellut pari muutakin ammattitutkintoa.

Vuorikivi ehdittiin välillä jo palkata vakituiseksi viherrakentajaksi Terrawiselle, mutta hän irtisanoutui väliaikaisen pestin takia päästyään Juupajoelle.

Oriveden kaupungilla hän on työskennellyt useampaan otteeseen puisto-osastolla. Kaupunginpuutarhuriksi hänet valittiin toisella yrittämällä.

Sammalhahmoista joutaisi jo päästä irti

Orivedelläkin monet muistavat Vuorikiven hänen luomistaan sammalhahmoista, joiden ympärille syntyi kokonaisia tarinoita. Muistattehan, kuinka kiertoliittymän pariskunta sai jälkikasvua seuraavaksi kesäksi ja miten toisessa kiertoliittymässä laidunsivat sammalhevoset itsensä kuuluisuuteen.

Hän itse haluaisi jo etäisyyttä sammalluomuksiinsa. Juupajoen pesti oli hänelle kuitenkin ainutlaatuinen kokemus.

– Asukkaat lähtivät hienosti mukaan yhdessä tekemiseen ja Juupajoen rotkon tarinallistamiseen.

– Sammalhahmot ovat vähän kääntyneet minua vastaan, luullaan etten muuta teekään, vaikka olen niitä kiireellä ja vasemmalla kädellä vääntänyt. Ne ovat lopulta vain pieni osa minua. Vuonna 2015 tein niitä suurimmaksi osaksi omalla ajalla, osana puistomestariopintojen markkinointiosion näyttötyötä.

Nyt hän kokee olevansa unelmatyössään.

– Olen sydämeltäni puutarhuri! Tässä joutuu tekemään paljon toimistotyötä, mutta toivon ehtiväni mukaan myös kentälle. Ja onhan minulla onneksi hurjan iso piha, joten viherhommaa riittää myös kotona vapaa-ajalla.

Katriina Vuorikivi tuntee nykyisessä työssään olevansa unelma-ammatissaan. Kuva: Anne Kotipuro

Kasvukauden ulkopuolella tiimin ainokainen

Kaupunginpuutarhuri on kasvukauden ulkopuolella ainoa jäsen tiimissään. Paikka oli pari kuukautta tyhjillään, onneksi tämän vuoden kesäkukat oli edeltäjä Venla Kuusela tilannut viime vuonna. Puutarhuri-floristi Sanni Vikman on hoitanut viime vuosina istutukset, ja ne suunnitelmat olivat tällekin kesälle jo valmiina. Vuorikivi kertoo kuitenkin täydentävänsä edeltäjänsä kesäkukkatilauksia Karhun puutarhalta hankituilla kesäkukilla ja uusilla ruukuilla.

– Meillä on hirmu hyvä tiimi, ja toukokuun alussa tuli lisää käsipareja. Kaikkiaan puisto-osastolla on kesällä töissä kahdeksan koululaista kolmen viikon jaksoilla ja lisäksi 11 kausityöntekijää, mutta se ei kyllä riitä.

Hän selventää, että vuoden 2015 jälkeen hoidettavaksi ovat tulleet entisten alueiden lisäksi tilapalvelun ja Kotikoivun viheralueet, mutta henkilöstön määrä ei ole kasvanut yhtään.

– Jos porukkaa joskus onkin ihmisten mielestä ollut pilvin pimein, niin enää ei nojailla lapion varteen, hän kuvailee.

Tavoitteina turvallisuus, siisteys, hyvä ilmapiiri

Vuorikiven mukaan tämä kesä mennään vanhoilla malleilla, mutta tarkoitus olisi saada työhön lisää suunnitelmallisuutta ja kehittämisajatuksia sekä selkeä tärkeysjärjestys.

– Ensimmäisellä sijalla on turvallisuus, esimerkkeinä leikkikentät, vaaralliset puut, ja näkymät liikennealueilla, sen jälkeen pääpaino asetetaan sinne, missä ihmiset eniten liikkuvat. Ajattelen, että on todella tärkeää, miltä keskusta-alueet näyttävät. Jos ihminen tulee ensimmäistä kertaa Orivedelle, mitä hän huomaa ja minkä muistaa?

Kaupunginpuutarhuri toivoo, että kaupunki muistettaisiin erityisesti siisteydestä, hyvinhoidetuista viheralueista ja näyttävistä kesäkukista.

Puistopuolen työ on hänestä parhaimmillaan kuntamarkkinointia, joka vaikuttaa suoraan kaupungin pito- ja vetovoimaan. kun alueet ovat kunnossa ja kesäkukkiin satsattu. Harvemmin tulee mieleen, miten viihtyisä ympäristö tukee myös omien asukkaiden ulkoilua: ihmiset pysyvät kunnossa ja hyvällä mielellä, mikä vaikuttaa myös kuntalaisten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Vuorikivi aikoo myös tehdä pitkän aikavälin suunnitelman siitä, miten viherympäristöä voisi kehittää.

– Ja työilmapiiriin haluan ehdottomasti panostaa. Oikeana kätenäni on jo muutaman kesän kaupungilla työskennellyt Sanni Vikman, ja ilman vanhoja konkareita olisikin vaikea aloittaa. Kaiken suunnittelun on oltava valmiina sesongin alkaessa, silloin vaan tehdään.

Ammattitaitoa löytyy, innostustakin – työ silti usein tulipalojen sammuttelua

Koko ajan tulee raha vastaan, ja jos oikeasti halutaan jotakin, se on suunniteltava etukäteen ja haettava siihen rahoitus.

– Aikaisemmin oli pitkälti niin, ettei puistopuolta oikein osattu arvostaa, ajateltiin että kyllähän ruohoa voi leikata kuka tahansa. Tälläkin sektorilla on kuitenkin tiedettävä mitä ja miksi tehdään. Onneksi meillä on useampi puutarhuriksi kouluttautunut töissä, joten ammattitaitoa löytyy. Pyrimme hakemaan tänne alasta innostuneita ihmisiä. Silti työ on usein tulipalojen sammuttelua.

Tekemistä riittää muun muassa vieraslajien torjunnassa. Myös kukkaniittyjä on toivottu ja todennäköisesti saadaankin jo tälle kesälle.

– Mutta olen tullut sillä asenteella, että olen täällä eläkeikään saakka, ja siihen on onneksi vielä jonkun verran aikaa. Paljonhan sitä on ideoita, mutta myös rajoituksia, miksei kaikkea voi toteuttaa.

Kesäksi on hankittu myös uusia istutuslaatikoita. Kaupunginpuutarhuri Katriina Vuorikiven tavoitteena istutuksissa ovat harkitut kokonaisuudet. Kuva: Anne Kotipuro

– Minulla on sellainen silmä, että näen kohdat, jotka häiritsevät, ja kun saan ne kuntoon, tunnen suurta tyydytystä. Minulla on suorastaan pakonomainen tarve saada kaunista ympärilleni. Jos jossakin on ryteikköä, näen kauniin maiseman sen takana, enkä saa mielenrauhaa ennen kuin se kauneus aukeaa.

Työmäärää on myös pakko miettiä. Kaupungin istutuksiin pyritään valitsemaan sellaista, joka pysyy hyvän näköisenä vähemmälläkin hoidolla. Esimerkiksi aronia vaatii leikkauksen kaksi kertaa kasvukaudessa ja sitoo siksi paljon resursseja.

– Näissä hommissa pysyy itsekin kunnossa. Lenkkeilen paljon työn vastapainoksi ja asuisin ulkona, jos voisin! Tarvitsen paljon raitista ilmaa, Katriina Vuorikivi kuvailee.

Vuodesta 2009 hänen kotinsa on ollut Siukosaaressa keskustan tuntumassa.

– Kun työmatkaan menee vain viisi minuuttia, se antaa lisää vapaa-aikaa, sanoo myös pitkin poikin Pirkanmaata leipäänsä viherrakentajana tienannut ammattilainen.

Katriina Vuorikivi viihtyy kädet mullassa myös vapaa-aikanaan. Hänen lempipaikkojaan Orivedellä on Kirkkolahden ranta. Kuva: Anne Kotipuro

KATRIINA VUORIKIVI

  • syntyi ja kasvoi Tukholmassa
  • lähti peruskoulun jälkeen työelämään, työskenteli myyjänä ja siivoojana
  • Maraboulla Sundbybergissä yhteensä viisi vuotta, suklaanteon ohella yksi kesäpesti puistonhoidossa
  • muutti Suomeen 24-vuotiaana 2 pienen lapsen kanssa, kolmas lapsi syntyi Orivedellä
  • ollessaan kuopuksen kanssa kotihoidonvapaalla 2004 lähti opiskelemaan puutarhurin perustutkintoa Ahlmanille, 2005 ja 2006 kesäpuutarhurina Orivedellä
  • opiskeli floristiksi Jämsässä, Oriveden Hankkijalla puutarhavastaavana 3,5 vuotta
  • oppisopimuksella kaupungilla ensin puistopuutarhuriksi ja sen jälkeen puistomestariksi 2015, valmistui viime kesänä työelämänäytöillä myös maarakennusalan ammattitutkinnosta, suuntana ympäristörakentaminen
  • Hankkijalla yhden kauden, pariin otteeseen viherrakentajana Terrawisella ympäri Pirkanmaata, Juupajoella hankehommissa
  • opettanut luonnonmateriaalista askartelua ja leikkokukkakursseilla
  • opiskeli markkinointiassistentiksi Tredulla, työssäoppimispaikka Juupajoen kuntamarkkinoinnissa
  • markkinointiassistentiksi valmistuttuaan Juupajoen kunnalla Kylät kartalle -hankkeen ykkösvaihetta toteuttamassa, rotkon tarinallistamista ja alueiden kunnostusta osin talkoilla
  • haki jatkoksi rotkohankkeen 2021, jossa koko suljettu alue saatiin avoimeksi yleisölle ja polun varrelle tuli esteetön luontokohde
  • oli menossa Tampereelle tiiminvetäjäksi Viherpalvelu Ettalan Pihatyömyyriin, kun tuli valituksi Oriveden kaupunginpuutarhuriksi, aloitti uudessa tehtävässä 5. huhtikuuta
  • harrastukset ulkoilu, puutarhanhoito
  • perhe: lapset aikuisia, parisuhteessa.

 

 

 

 

 

Leave a Comment