”Auringonnousu on kaikista hienointa aikaa” − Luontokuvillaan 15 000 seuraajaa hankkinut Seija Huhtarinne on entinen kilpaurheilija ja piinkova Rammstein-fani

Seija Huhtarinne kertoo, että häntä kiehtovat kuvaamisessa haasteet. Hyvän kuvan saaminen on välillä työn takana. Kuva: Markus Puolakanaho

− Ihmettelen, mikä siinä kuvassa viehätti.

Orivesiläinen Seija Huhtarinne oli menossa Kirkkolahdelle kuvaamaan auringonlaskua. Matkalla hän pysähtyi nappaamaan kuvan pilvisestä maisemasta asiaa sen kummemmin ajattelematta.

Lopulta hän julkaisi kuvan Instagramissa, kun ei parempaakaan kuvaa saanut.

Kuvasta tykättiin enemmän kuin mistään Huhtarinteen aikaisemmin julkaisemasta. Kun tavallisesti tykkäyksiä kerääntyy viidestäsadasta pariin tuhanteen, niin nyt otos niitti reilut 21 tuhatta tykkäystä.

Eläkkeellä olevan Huhtarinteen Instagramiin julkaisemia luontokuvia ihastellaan ympäri maailmaa. Jopa 15 000 seuraajaa kuvapalveluun kerännyt Huhtarinne ottaa kuvat puhelimellaan juoksulenkin, patikoinnin tai pyöräilemisen ohessa.

Tämä Seija Huhtarinteen ottama kuva sai huimat 21 791 tykkäystä Instagramissa. Kuva: Seija Huhtarinne

Huhtarinteen kiinnostus visuaalisuuteen juontuu jo nuoruudesta.

− Olin koulussa hirveän hyvä piirtämään, hän paljastaa. 

Opettaja kehui myös Huhtarinteen värisilmää. Joulujuhlissa hänelle lankesi jouluaiheisten kuvien piirtäminen taululle. Valokuvaamisessa hyödyllinen hahmottelukyky on myös kuulunut Huhtarinteen vahvuuksiin.

Huhtarinne on aina pitänyt valokuvaamisesta, ja onkin aina silloin tällöin napsinut kuvia pienellä kamerallaan.

− Etelän reissuillahan on kamera ollut mukana aina, hän muistelee. 

Idea kehittyi juoksemisen lomassa

Entinen kilpaurheilija huomasi, miten ajan mittaan puhelinten kamerat kehittyivät ja kehittyivät.

Idea kuvien julkaisemiseen lähti siitä, kun Huhtarinne alkoi pitämään puhelintaan mukana juoksulenkeillään. Hän tarttui älypuhelinten tuomiin mahdollisuuksiin, ja alkoi ottamaan valokuvia omaksi ilokseen lenkkeilyn lomassa. 

Vuonna 2016 Huhtarinne julkaisi ensimmäisen kuvan Instagramissa, ja sillä tiellä hän on yhä.

− Olisin varmaan tämän aloittanut aikaisemminkin, mutta en tiennyt koko Instagramin olemassaolosta, hän kertoo.

Seija Huhtarinne ottaa luontokuvia jokaisena vuodenaikana luonnossa liikkuessaan. Kuva: Seija Huhtarinne

Huhtarinne on ajatellut kamerankin ostoa, mutta sitä olisi juostessa hankala kantaa. Hän sanookin, että kuvaa luontokuvia juuri siksi, että hän pitää luonnossa liikkumisesta. Huhtarinne ottaa kuvia siellä, missä viettää muutenkin aikaansa.

Luontokuvaajan Instagram-profiilia selatessa tulee selväksi, että luontoteeman lisäksi auringonnousut ja –laskut ovat kuvaajan mieleen. 

− Auringonnousu on kaikista hienointa aikaa. Minua viehättää, se, kun aurinko nousee pikkuhiljaa.

Auringonnousut voivat olla Huhtarinteen mukaan hyvinkin erilaisia. Joskus pilviä ei ole yhtään, joskus taas pilvet värittävät taivaanrannan hienoon väriloistoon. Samanlaisia hienoja värejä voi löytyä auringonlaskuistakin.

Urheilu on jäänyt elämään kilpauran jälkeenkin

Huhtarinne harrasti juoksua kilpatasolla 10 vuotta töiden ohella. Pääosin 800 ja 5000 metrin matkoja harjoitusmatkoinaan juossut Huhtarinne juoksi muutaman kerran Kalevan kisoissa, matkanaan 3000 metriä. Uran paras tulos Kalevan kisoista oli yhdeksäs sija. 

Siinä sivussa hän kävi mielellään myös kuntosalilla, josta todisteena löytyy seinällä oleva taulu, jossa Huhtarinne poseeraa rautaisessa kunnossa.

Seija Huhtarinteen Rammsteinin logolla varustettu palkintokaappi komeilee pystejä juoksu-uralta. Kuva: Markus Puolakanaho

Nyt kun ikää on tullut, niin ei tarvitse kuin aamulla roikkua leuanvetotangolla ja tehdä vatsalihaksia, niin pysyy kunnossa, hän naurahtaa.

Huhtarinteen päivät täyttyvät eläkkeellä monista harrastuksista. Juoksulenkkien, pyöräilemisen ja patikoinnin lisäksi hän myös moottoripyöräilee.

Viime kesänä Huhtarinne kokeili riippumatossa nukkumista öisessä metsässä. Tänä kesänä on tarkoitus kokeilla suppailua.

− Nyt tosiaan kun on eläkkeellä, niin ei jukolauta, saa kyllä kaikista parasta aikaa nyt viettää. 

Huhtarinteestä löytyy lisää yllätyksiä. Suuri Rammstein-fani omistaa lukuisia bändin fanituotteita, joihin kuuluvat muun muassa sormukset, kaulakoru, kotelomekko ja jopa uudet maihinnousukengät.

Myös hänen moottoripyöräilyyn tarkoitetussa ajotakissaan on Rammsteinin logo, joka on liimattu selkämykseen. Huhtarinne kertoo käyneensä katsomassa lähes kaikki Rammsteinin keikat Suomessa.

− Olen kerta kaikkiaan kyllä niin Rammstein-fani kuin olla ja voi, hän naurahtaa.  

Tekijänoikeudet eivät aina toteudu

15  000 seuraajaa ei ole pieni määrä faneja. Mitä Huhtarinne ajattelee tällaisesta suosiosta?

− Ilmeisesti kuvat ovat hyviä kun ne kiinnostavat, hän naurahtaa.  

Instagramin haku-välilehdessä näkyy kuvavirtaa, joka perustuu käyttäjän seuraamiin sivuihin ja kiinnostuksen kohteisiin. Sitä kerran selaillessaan Huhtarinne huomasi hämmentävän tutun näköisen kuvan. Joku oli ottanut hänen Kirkkolahden laiturilta ottamansa auringonlaskukuvan profiilikuvakseen.

Erityisesti auringonnousut ovat Seija Huhtarinteen mieleen väriloistonsa ansiosta. Kuva: Seija Huhtarinne

Törkein tapaus oli julkaissut ilman lupaa yhteensä 57 Huhtarinteen ottamaa valokuvaa.

On kuitenkin myös lukuisia kuvatilejä, jotka ovat julkaisseet Huhtarinteen kuvia Instagramissa, ja ovat maininneet hänet kuvaajaksi.

Huhtarinne pyrkii julkaisemaan yhden kuvan päivässä. Viikonloppuisin Huhtarinne saattaa pitää ainakin toisen päivän vapaata kuvien julkaisemisesta. 

− Jos pidät pitkiä taukoja, niin fanit unohtavat. Porukka saattaa jo häipyä ja ajatella, että ei se laitakaan enää kuvia, Huhtarinne valaisee.

Instagramissa Huhtarinnettä viehättää se, että omat kuvat näkyvät ikään kuin portfoliona, josta ne ovat aina nähtävissä.

Hän haluaa jakaa kuvillaan muille hyvää mieltä. Monet eivät jaksa auringonnousun aikaan herätä, jolloin niin Huhtarinteen kuvista näkee luonnonilmiön kauneuden. 

Juttua on muokattu 27.5.2022 klo 9.12: Jutussa mainittu juoksumatkan mitta on korjattu 800 metriksi.

 

Leave a Comment