Hengen eväitä: Kahden maan kansalainen

Vanhin tyttäreni asuu Yhdysvalloissa. Hänen neljällä lapsellaan on kahden maan kansalaisuus.

Yhdysvaltojen kansalaisuuden lapset saivat automaattisesti, koska ovat syntyneet Yhdysvalloissa. Suomen kansalaisia heistä tuli äidin kansalaisuuden perusteella.

Monet haluavat säilyttää kaksoiskansalaisuuden tunnesyistä. Kaksoiskansalaisuudesta on yleensä pelkkää hyötyä. Kansalaisella on oikeus tulla maahan ja asua siellä vakituisesti.

Minunkin tyttäreni kaikki neljä lasta ovat asuneet vuorollaan luonamme ja käyneet yhden kouluvuoden suomalaista peruskoulua. Se oli mukavaa aikaa heille ja isovanhemmille.

Kristityistä puhutaan kahden maan kansalaisina. Muusikko Pekka Simojoki on tehnyt aiheesta monien tunteman laulun.

Voimme elämämme aikana kokea asuinmaassamme monia erilaisia asioita: tuntea maan jalkojemme alla ja taivaan piirtyvän yllämme, tavata ystäviä, tuntea tuulen tuoksun, aaltojen pauhinan, nähdä lumisateen, tehdä työtä, itkeä ja nauraa.

Simojoen teksti kertoo askeleiden vievän kuitenkin kerran ”yli viimeisen rajan”. Hän puhuu viljan korjaamisesta ja kotiin tulemisesta. Kertosäe tiivistää koko laulun sisällön: ”Jalat pidän mullassa maailman, katseellani taivasta tavoitan. Tiedän, minne matkaani tehdä saan. Olen kansalainen kahden maan”.

Useimmat olemme Suomen kansalaisia syntymämme perusteella. Taivaan valtakunnan kansalaisiksi tullaan hengellisen syntymisen kautta (Joh. 3:3). Jotta tämä voisi tapahtua meille, Jeesuksen oli synnyttävä ihmiseksi ja samaistuttava ihmiseen.

Se merkitsi Jeesukselle myös ristinkuolemaa syntiemme tähden. Ylösnousemuksellaan Jeesus voitti kuoleman vallan. Hän nousi taivaaseen ja lähetti omilleen lupaamansa Pyhän Hengen. Pyhän Hengen tuleminen todisti Jeesuksen Messiaaksi, maailman Vapahtajaksi ja Jumalan Pojaksi.

Pyhän Hengen tärkein tehtävä on kirkastaa Jeesusta ja ohjata hänen omiaan syvempään Jeesuksen tuntemiseen. Samalla Pyhä Henki puolustaa ja rohkaisee niitä, jotka elävät taivaan kansalaisina tässä, niin usein kristinuskolle vihamielisessä maailmassa.

Oletko sinä jo taivaan kansalainen?

Taisto Hillberg

Pastori

Oriveden adventtiseurakunta

Leave a Comment