Avainsanoja runsaus ja isot kokonaisuudet – pienet piperrykset eivät näytä miltään

Katriina Vuorikiven suosikkipaikkoja Orivedellä on Kirkkolahden ympäristö, jonka kehittämiseen hänellä on jo monenlaisia visioita. Kuva: Anne Kotipuro

Pakon edessä Oriveden kaupunginpuutarhuri Katriina Vuorikivi on oppinut sietämään myös keskeneräisyyttä ja epätäydellisyyttä, mutta kaiken kaikkiaan vihertyöt ovat tuoreelle kaupunginpuutarhurille kutsumus ja suuri motivaation lähde. Perunamaata hänellä ei ole eikä toistaiseksi vielä hyötykasvejakaan. Sen sijaan hän hamstraa syksyisin suuria määriä isoilla alennuksilla myytäviä kasveja, sillä kotipihassakin avainsana on runsaus.

– On aina katsottava isompia kokonaisuuksia, sillä jos teen jonkin pienen piperryksen, se ei näytä miltään! Yhteisilläkin alueilla pitää miettiä, missä kasveja katsotaan läheltä ja kenties tuoksutellaan, missä vain ajetaan ohi. Niillä on aivan erilaiset vaatimukset.

Hän sanoo suoraan, että viherrakennushommissa olisi mahdollisuus tienata paremmin tekemällä pitkää päivää kuin uudessa pestissä, mutta tässä hän saa toteuttaa itseään ja saada näkyvää aikaan. Jos ihmiset vielä ovat tyytyväisiä tuloksiin, aina parempi.

– Tavoite on tehdä parasta siitä, mitä käsillä on, ja ihan tavallisestakin miljööstä saa kauniin. On kuitenkin katsottava kokonaisuuksia ja pidettävä hanskassa jonkinlainen johdonmukaisuus.

Päämääränä ovat harkitut kokonaisuudet. Vuorikivi korostaa, että kun hän ryhtyy istuttamaan vaikka taimia, kolmen perennan sijaan pitää olla 300, ennen kuin kokonaisuus näyttää joltakin.

Kesäksi on paikalliselta puutarhalta hankittu myös lisää amppelikukkia Orivettä koristamaan. Kuva: Anne Kotipuro

Kotkassa tehty hienoa työtä, joka saa ammattilaisen ekstaasiin

Esimerkkinä puutarhurin visioiden huikeasta toteutuksesta ja ruman satamakaupungin muodonmuutoksesta Vuorikivi nimeää Kotkan, jonne tulee ulkomailta asti ihmisiä katsomaan kaupungin puistoja. Se on hänelle kuin paratiisi, joka vaatisi oikeastaan useamman päivän tutustumista.

– Kotkan puistot ovat viimeisen päälle hoidettuja, niihin on sijoitettu taidetta ja siellä on istutusalueita, jollaisia en ole nähnyt missään muualla. Siellä väkisin innostuu. Olen luonteeltani sellainen innostuja, kuin pieni lapsi. Se on aina ollut voimavarani. Minulla on myös pitkäjänteisyyttä viedä asiat loppuun asti ja kykyä sopeuttaa suunnitelmiin muutoksia sen mukaan mitä eteen tulee.

Leave a Comment