Hengen eväitä: Palmusunnuntai on lasten ja lastenmielisten sunnuntai

Palmusunnuntai oli lapsena iloinen asia. Se tuoksui ja näytti keltaisilta höyheniltä, vihreältä ruoholta ja raikkaalta keväältä.

Lapsena palmusunnuntai tarkoittaa iloista Jeesusta, joka ratsastaa aasilla ja iloisia ihmisiä, jotka heiluttavat palmunlehtiä ja laulavat kuninkaalle. Lapsena ei ole tietoakaan Jeesukselle kohta tapahtuvista asioista.

Aikuisena, kun tietää, mitä palmusunnuntain jälkeen tapahtui, alkaa värien joukkoon tulla mustia alttarivaatteita ja ryppyjä Jeesuksen kasvoille. Palmusunnuntainakin Jeesus paransi sairaita. Silloin “kuultiin lasten huutavan temppelissä: “Hoosianna, Daavidin poika!” Ylipapit suuttuivat huudosta, mutta Jeesus sanoi: “Ettekö ole koskaan lukeneet tätä sanaa: ”Lasten ja imeväisten suusta sinä olet hankkinut kiitoksesi”

Sanotaan, että lapsen suusta kuulee totuuden. Aitoudessaan lapset ovat tietysti pidäkkeettömiä kertomaan, että keisarilla ei ole vaatteita kuten sadussa. Lasten ilo Jeesuksesta oli aitoa, eivätkä he ajatelleet sitä poliittista tilannetta, mikä Israelissa oli: Rooma oli miehittänyt Israelin ja Jerusalemissakin oli roomalaisia sotilaita pitämässä järjestystä yllä.

Kun israelilaiset lauloivat Hoosiannaa, joka oli kuninkaille tarkoitettu tervehdyslaulu, jotkut ihmiset pelkäsivät Jeesusta siksi, että arvelivat kansan haluavan hänestä uuden kuninkaan. Jeesus haluttiin “pois pelistä” monesta syystä.

Osittain siksi, että ylipappien mielestä hän pilkkasi Jumalaa esimerkiksi parantamalla sairaita sapattina tai sanomalla olevansa Jumalan poika. Osittain siksi, että tuon ajan valtapolitiikassa hallitsijan piti poistaa kaikki hänen paikkaansa uhkaavat tekijät kirjaimellisesti.

Lapsen ilosta ja uskosta kertoo myös koskettava runo: kuusivuotias poika ja äiti, huntua kantain, kirkosta kotihin käyvät, kirkosta kotihin. Tuossa runossa poika kuulee Jeesuksen itkevän äitinsä kohdalla. Äidin kohdalla itkevä Jeesus on pitkäperjantain Jeesus. Siksi hän itkee.

Mutta pojan kohdalla Jeesus ei itkekään, koska hänen kohdallaan ”Jeesus heinillä nukkuu eikä hän itke yhtään.”

Lapsen Jeesus on viaton Jeesus-vauva, joka on vielä seimessä. Aikuisen Jeesus on ristillä riippuva, kaiken nähnyt ja politiikan sotkuihin joutunut Jeesus. “Äitinsä kirjaa kantaa syytön, huoleton poika ja nauraa lintua, nauraa…”

Jari Linjama

kanttori

Oriveden seurakunta

Leave a Comment