Hengen eväitä: Älä pelkää

Ajatuksiini nousi kirpeän kylmä helmikuun päivä vuosikymmenten takaa.

Olin silloin 13-vuotias. Äitini oli aamulla lähtenyt pitäjän syrjäkulmalla sijainneesta kodistamme asioille kirkonkylän keskustaan. Hänen piti palata kotiin hyvissä ajoin iltapäivällä.

Äitiä ei kuitenkaan kuulunut. Kului tunti, ehkä pari. Tuttua tulijaa ei näkynyt. Oliko jotain tapahtunut? Onnettomuus tai sairauskohtaus?

Mieleni valtasi pelko. Olin menettänyt isäni vain reilua kuukautta aikaisemmin mielenhäiriöisen miehen surmaamana. Nytkö olen menettänyt myös äidin?

Iltahämärissä äiti kuitenkin palasi. Hän oli vain viipynyt asioilla suunniteltua pitempään. Kaikki oli kunnossa. Pelkoni vaihtui vapautuneeseen iloon.

Pelon syitä on paljon. Ihmisten peruspelot liittyvät onnettomuuksiin, sotaan, ympäristön saastumiseen, taloudelliseen romahdukseen ja sekasortoon. Peruspelkojen lisäksi pelkäämme omaa epäonnistumistamme, jonkun rakkaan menettämistä, hylätyksi tulemista, sairautta ja kuolemaa.

Aina emme edes tiedä pelon syytä. Pieninä annoksina pelko on hyödyllinen. Puhutaankin terveestä pelosta. Se auttaa ihmistä pitämään varansa ja toimimaan järkevästi uhkaavissa tilanteissa.

Joillakin pelko muuttuu sairaalloisen ahdistavaksi ja vaikeuttaa elämää. On arvioitu, että joka kolmas meistä joutuu jossain elämänsä vaiheessa kamppailemaan tällaisen pelon kanssa.

Monilla on uskonnollisia pelkoja. Yleisin niistä lienee se, että ei kelpaa Jumalalle ja joutuu kadotukseen. Onneksi tämän pelon torjumiseen löytyy selkeä ratkaisu: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:16).

Meidän kelpaamisemme Jumalalle ei riipu meidän onnistumisestamme. Se perustuu Jumalan rakkauteen ja armoon. Jeesus onnistui. Hän oli täynnä armoa. ”Hänen täyteydestään me kaikki saamme armoa armon lisäksi” (Joh. 1:16).

Tässä maailmassa pelon aiheet ovat aina läsnä. Mutta sitä, että Jumala hylkäisi meidät, meidän ei tarvitse koskaan pelätä! Hyvää kevättä!

Taisto Hillberg

Pastori

Oriveden adventtiseurakunta

Leave a Comment