Hengen eväitä: Terve, terve!

Terve ja sairas. Hento viiva välissä. Äkkiä terve on sairas  ja yhtä äkkiä Luoja voi ottaa sairauden pois, usein lääketieteen löytöjen avulla, joskus ihmeen kautta. Täällä sitä ollaan Luojan kämmenellä. Luoja on laittanut sydämen lyömään, hengityksen kulkemaan, solut erikoistumaan ihmeellisellä tavalla. Jumala rakastaa meitä. Siksi on turvallista pötköttää sairaana ja terveenä hänen kämmenellään.

Usein ajamme Taivaan Isän luo pyytämään terveyttä kuin formula-auto varikolle. Uudet renkaat ja äkkiä! On kiire kaasuttamaan elämän vauhtiradalle ja jatkaa omia kierroksiaan. Mutta Jeesus jää kuin katsomaan haikeana kaasupilven perään. Hän haluaa antaa enemmän kuin muutaman vuosikymmenen vauhtia ja nautintoa. Hän kanssaan saa rauhassa elää ja ihastella tähtitaivasta. Jumala antaa elämälle syvän tarkoituksen ja suunnan. Hän rakastaa jokaista ihmistä iankaikkisella rakkaudella.

Jeesus, parantajamme tiesi jo aikojen alussa, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Jeesus näkee sisimpäämme ja tietää, mikä siellä piinaa. Jollakin on huono omatunto ja sielu tulehtuu jatkuvassa jännitystilassa. Lääke on Jeesuksen armo ja anteeksiantamus. Kun alan suosia Jumalan tahdon vastaisia asioita, kuten vihaa elämässäni, Jumalan lain terävä veitsi ja armon salva tekevät parantavan leikkauksen.

Joku on uupunut. Elämänvoimat hupenevat kuin auton akku, joka ei lataudu. Jumalalla on taas sanan lääkettä: sinun ei tarvitse kannatella itseäsi ja maailmaa. Saat levätä Kristuksen täytetyn työn varassa. Lepopäivä kerran viikossa on myös hyvä stressilääke.  Syvin levottomuuden aiheuttaja on kuolema. Siihen vasta lääke onkin: Kristus on antanut synnit anteeksi ristillään ja kuollessasi olet turvassa hänen valossaan iankaikkisesti.

Raamatussa kerrotaan elämän puusta. Se kasvattaa joka kuukausi uudet hedelmät ja sen lehdet parantavat kansakuntia. Elämän puu vaikuttaa jo täällä kuoleman varjon maassa. Pitää hankkiutua vain sen äärelle: kuulemaan sanaa, kasteelle, ehtoolliselle, yhteyteen, rukoukseen. Lääke auttaa vain nautittuna.

Heini Kataja-Kantola
Kirjoittaja on runoileva perheenäiti, A-kanttori ja arjen ihmeistä innostuva kävelijä

Leave a Comment