Hengen eväitä: Rakkaus voittaa, aina

Tämän viikon kirkkovuoden evankeliumin tekstissä kirjoitetaan rakkauden ja hyvän osoittamisesta toiselle ihmiselle (Luuk. 6:27-31). Tämä Jeesuksen opetus tunnetaan myös rakkauden lakina.

Ensi ajattelemalla rakkaus ja laki tuntuvat sopivan samaan lauseeseen kovin huonosti. Laki on sarja säädöksiä, määräyksiä, kehotuksia ja kieltoja. Niiden noudattaminen perustuu velvollisuudentuntoon, mutta myös rangaistuksen pelkoon. Rakkaus taas on tunne, joka tulee ja usein yllättää. Rakkaus on hyvin kokonaisvaltaista ja saa ihmisen käyttäytymään joskus vähän höpsölläkin tavalla.

Raamattu kertoo meille monin tavoin Jumalan rakkaudesta meitä ihmisiä ja koko luomakuntaa kohtaan. Jumala on ensin rakastanut meitä, jotta voisimme edelleen rakastaa Häntä ja lähimmäistämme, mutta myös itseämme (1. Joh. 4:7-21). Meistä jokainen on kutsuttu rakastamaan.

Tänäkin päivänä meidän ympärillämme elää ihmisiä, jotka eivät ole vielä kokeneet Jumalan rakkautta omalla kohdallaan. Lisäksi monet ihmiset ovat pettyneet rakkauteen ihmisten välillä; niin omassa kuin lähimmäisten elämässä. Monet heistä tekevät päätelmänsä kristinuskon Jumalasta ja kristinuskon rakkauden luonteesta meidän kristittyjen toimintamme kautta. Se, miten me elämme, toimimme ja opetamme, on heille kertomus siitä Jumalasta, johon me uskomme.

Lähimmäisten osoittama rakkaus ja hyväksyntä puhuvat vahvemmin kuin mikään opetus ja puhe. Totta on sekin, että rakkauden vastaanottamistakin pitää opetella. Itselläni on vielä paljon opettelemista, mutta voin vahvistaa sen, ettei rakkaus kulu käytössä eikä vähene eteenpäin jakamisella!

”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille”, kiteyttää Jeesuksen opetuksen lähimmäisenrakkaudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisen tulee auttaa ja rakastaa toisia siten, kuin hän itse odottaa toisten auttavan ja rakastavan häntä. Jos rakkaus on tunne, on se myös tekoja. Ja voimme olla varmoja siitä, kun osoitamme rakkautta ja siunaamme eli puhumme hyviä sanoja toiselle, rakkaus voittaa lopulta aina!

 

Marko Kaikula

Seurakuntapastori

Oriveden helluntaiseurakunta

 

Leave a Comment