Hengen eväitä: Etsivä löytää!

Erilaisista hengellisistä lehdistä saa usein lukea jonkin todistuksen siitä, miten Jumala oli tullut jonkun elämään ja mitä siitä seurasi. Puhuttelevimmat ovat niitä, joissa päihde- ja rikollistaustan omaavat ovat löytäneet uskon ja miten suuri elämänmuutos siitä on seurannut. Heidän kohdallaan muutos on hyvin näkyvä ja siksi se puhuttelee.

Kiltti ihminenkin voi tulla uskoon vaikka ulkoinen muutos ei olisikaan niin iso. Varmaan kaikkein vaikeinta on uskonnollisen ihmisen tulla Jeesuksen seuraajaksi, koska hänellä on valmiiksi rituaaleja, joita noudattamalla hän luulee olevansa oikealla tiellä. Toisaalta se on aina ihme, kun joku kertoo löytäneensä uskon Jumalaan.

Kun Jeesus kulki ihmisten keskellä, hän tapasi tullimies Matteuksen ja sanoi hänelle: ”Seuraa minua” Niin hän nousi ja seurasi Jeesusta. (Matt.9:9). Jeesuksen kutsu oli yksinkertaisen selkeä. Matteuksesta tuli yksi opetuslapsista, joka todella seurasi Jeesusta koko elämänsä ajan. Kuinka paljon Jeesuksen ympärillä olikaan niitä, jotka vain seurailivat Jeesuksen ja opetuslasten elämää. He pitivät etäisyyttä, olivat kiinnostuneita, mutta eivät antautuneet Jeesukselle.

Jeesuksen aikana fariseukset ja kirjanoppineet olivat niitä, joiden ammatti oli uskonnollisten asioiden hoitaminen. He seurailivat Jeesusta, mutta vastustivat kaikkea Hänen toimintaansa ja opetustaan. Heillä oli pään tietoa enemmän kuin oppimattomalla tullimiehellä ja kalastajilla, joita useimmat opetuslapsista olivat. Tänä päivänä asia on sama; uskonnollisuus vastustaa kaikkea Jumalan Hengen toimintaa. Pään tieto ei pelasta vaan sen tiedon tulee koskettaa sydäntä.

”Armosta te olette pelastettuja uskon kautta, ette itsenne kautta – se on Jumalan lahja – ette tekojen kautta, ettei kukaan voisi kerskailla.” (Ef.2:8,9). Aina uudelleen ja uudelleen meidän täytyy saada kuulla mitä armo oikein on. Mitä se merkitsee, että olemme syntisiä, mutta synnit on sovitettu, anteeksiannettu ja ettemme voi tehdä mitään pelastuaksemme muuta kuin uskoa.

Armo on lääke ylpeyteen ja omahyväisyyteen. Herra, anna meille tuhlaajapojan armo!

Terhi Ratalahti

diakoni

Oriveden seurakunta

Leave a Comment