Kenkä- ja nahkamuseo on myös paikallisten tuotteiden puoti – kohta tiedetään kenen kengistä tulee vuoden kengät

Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseossa on myös paikallisten tuotteiden puoti. Arja Larsson ja Annukka Saarela ihastelevat villapaitoja. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo Korkeakoskella avasi ovensa vierailijoille toukokuun loppupuolella. Vaikka paikka on päätoimisesti museo, löytyy sen seinien sisältä myös laaja paikallisten tuotteiden puoti.

Myyntipöydät ovat jo tätä kesäkautta varten täyttyneet hyvin. Niihin on saatu runsaasti paikallisten käsityöläisten tuotteita aina räsymatoista islantilaisiin villapaitoihin ja lasi- ja keramiikkatöihin.

Uusia ja uniikkeja tuotteita valikoimaan voi vielä kesän aikana tulla myös lisää. Puhetta on ollut muun muassa parsinsienestä.

– Yksi ihana paikallinen tuote on makkaratikku, jossa on teleskooppivapa. Niissä on pidin visakoivusta. Teleskooppisarjaan kuuluvat myös kenkälusikka ja löylykauha, Koskenjalan yhdistyksen Arja Larsson ja Annukka Saarela listaavat.

Kenkä- ja nahkamuseo
Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseon puodista löytyy myös värikkäitä mattoja. Arja Larsson iloitsee siitä, että paikkakunnalla on paljon kädentaitajia ja heillä uniikkeja tuotteita. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Nahkatakkeja yhä valikoimassa

Lisäksi Koskenjalan museon puoti toimii Suomen ainoana kokkolalaisen nahkatuotteita valmistavan Brandtin jälleenmyyjänä.

– Täällä on ollut ensin vuodesta 1985 vuoteen 2008 asti Luhdan nahkatakkeja myynnissä. Se oli aikoinaan monelle se kesän juttu, että he tulivat sen Luhdan nahkatakin täältä ostamaan, Larsson kertoo.

Välissä tarjolla oli muidenkin nahkatuotteita, mutta vuonna 2016 Larsson sai vinkin Kokkolassa toimivasta Brandtista. Yhteistyö kotimaisen valmistajan kanssa on jatkunut siitä lähtien.

– Nyt on neljäs vuosi, kun meillä on heidän tuotteitaan myytävänä. Pääasiassa he vievät tuotteita Saksaan ja Itävaltaan, Larsson sanoo.

Kenkä- ja nahkamuseo
Kenkärivistö museon ikkunalla. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Galleriatilassa näyttely vaihtuu kolmen viikon välein

Koskenjalan perusnäyttely on kunnossa ja galleriatila on varattu vaihtuville näyttelyn pitäjille koko kesäksi kolmen viikon jaksoissa.

– Galleriaan on ollut aina hyvin tulijoita näyttelyn pitäjiksi. Siitä ei ole tarvinnut murehtia, Saarela toteaa.

Itse asiassa Juupajoesta on tulossa varsinainen taidepaikkakunta. Walleniuksen Wapriikki on jo kautensa avannut, mutta Larsson ja Saarela  tietävät, että Juupajoen vanhan leipomon tiloissa suunnitellaan myös taidenäyttelyn avaamista.

– Mänttä-Vilppulan Banksy-näyttely kiinnostaa nyt monia. Siihen virtaan meidänkin pitäisi päästä kiinni. Moni menee sinne kuitenkin autolla ihan tästä meidän vierestä, joten ne kotimaan matkaajat olisi hyvä saada pysähtymään myös täällä meillä, Saarela sanoo.

Larsson tietää, että yhteistyötä eri tahojen kanssa pitäisi päästä tekemään jo varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi ryhmien bussimatkat ovat niin tarkkaan aikataulutettuja, että niiden kierroksiin ei uusia pysähdyspaikkoja tuosta vain lisätä.

Kenkä- ja nahkamuseo
Vuoden 2003 kengät olivat Katri Helenan kengät. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Vuoden kengät pian julki

Hyötyä Juupajoen taidekohteille on myös rotkosta, joka on vuoden aikana saanut maakunnallista ja valtakunnallista näkyvyyttä. Koskenjalka ja rotko hengittävät tyystin samaa ilmaa ja kumpaankin paikkaan laskeudutaan samalta parkkipaikalta.

–Monet ovat kiinnostuneita yhdistämään vierailuunsa museokäynnin ja rotkoon tutustumisen. Se tietysti vaatii vähän huomioimista varustukseen. Ihan kaikilla kengillä ei rotkon kierrokselle voi mennä, Larsson toteaa.

Saarela jo ideoi, että kenkämuseo voisi toimi retkeilykenkien vuokraajana. Miltä siis kuulostaisi rotkokenkävuokraamo?

– Taitaisi vain olla aika suuri investointi, Larsson hymähtää.

Ensimmäisen galleriavuoron Koskenjalasta saivat mänttäläiset Heli Siren ja Kristi Viita-aho. Esillä on kesäkuun alun ajan ollut keramiikkaa ja maalauksia. Kesäkuun puolivälissä gallerian valtaa Heli Meronen ja heinäkuussa on Jouni Kopsan vuoro. Loppukesän taiteilijat ovat Pirjo Kuulusa, Tanja Koskinen ja Laura Äikäs.

Perinteisesti museolla on julkistettu myös vuoden kengät ja siitä perinteestä pidetään kiinni myös tänä vuonna. Julkistustilaisuus on 12. kesäkuuta. Titteli on aiemmin myönnetty muun muassa Katri Helenan ja Paula Koivuniemen kengille.

– Tänä vuonna kyse on hiukan erilaisesta henkilöstä ja hänen kengistään kuin mitä ehkä aiemmin on ollut, Larsson mainitsee.

Avoinna Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo on keskiviikosta sunnuntaihin aina elokuun loppupuolelle saakka.

Kenkä- ja nahkamuseo
Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseossa on esillä kotimaista laatua ja monelle tuttuja muodin huipulla olleita kenkämalleja. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment