Kaksi ravintola-ammattilaista tarttui haasteeseen – ensimmäiseksi laajennettiin Säynäniemen terassia

Terassikelejä odotellen. Pyörösahan ääressä Aki Sutinen (vas.), työn jälkeä ihastelevat tuoreet leirintäalueyrittäjät Mira Tanhuansuu (kesk.) ja Arja-Liisa Uusitalo. Kuva: Anne Kotipuro

– Kun Säynäniemen leirintäalueen vetovastuu tuli hakuun, mietin vähän aikaa riittävätkö rahkeet. Tämä korona-aika on ollut niin sekavaa. Paikka on kuitenkin tuttu, ja näimme molemmat paikan potentiaalin, kertoo Mira Tanhuansuu.

Meillä hän viittaa Arja-Liisa Uusitaloon, jonka nimissä tarjous Säynäniemen hoidosta lähetettiin, ja se sitten voittikin. Jo ennen tarjouskilpaan lähtöä Uusitalo oli kysynyt Tanhuansuuta yrityskumppanikseen, ja kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen on jo pikavauhtia perustettu yhteinen yritys OriCamping Oy sekä pantu muutenkin tuulemaan.

Näkyvin muutos alueella on päärakennuksen terassin iso laajennus. Ikkunan takana terassia syntyi äitienpäivän aikoihin vauhdilla. Yrittäjäkaksikko oli saanut ison joukon tuttaviaan talkoisiin.

Lisäksi Tanhuansuun mies Jussi Syvälä aloittaa oman yrityksensä nimissä vuokraustoiminnan sup-laudoilla ja kasvattaa tulevaisuudessa valikoimaa kajakkeihin ja esimerkiksi zorb-palloihin, jotka ovat uusin hullutus vesihuvitteluun.

Ajatukset kolahtivat hyvin yksiin

Kangasalla syntynyt Uusitalo on vuodesta 2000 ollut orivesiläinen. Hänellä on pitkä yrittäjätausta keittiöalalta ja asiakaspalvelusta sekä Tampereella että Orivedellä. Talviaikaan töitä tarjoaa oma yhden naisen siivousfirma.

Mira Tanhuansuu aloitti Pub Liinaharjassa 1999 aluksi tototyttönä. Siihen aikaan ravivetoa lyötiin vain ravintoloissa, ja jossakin vaiheessa Liinaharja oli lappujen määrällä mitaten koko maan suosituin totoravintola. Kun raveja alettiin seurata kotitelevisioista ja vetoja tehdä netin kautta, sekin bisnes hiipui.

Hän on työskennellyt niin hotellilla, Hopeakengässä kuin SariAnnessakin. Nykyään Tanhuansuu on osakkaana sekä Hopparissa että nykyisessä Yläpupissa, joissa jatkaa edelleen talvikaudella. Leirintäalueen hoito tarjoaa kesätyön ja enemmänkin.

– Oli helppo lähteä tekemään yhdessä, sillä olemme hyvin samanlaisia. Meillä on samanlaiset ajatukset astiamakua ja värimaailmaa myöten, he nauravat.

– Edellinen yrittäjä on aloittanut loistavan työn paikan yleisilmeen siistimisessä, tästä on hyvä jatkaa. Onneksi meitä on kaksi, sillä työ ei totisesti lopu, Arja-Liisa Uusitalo lisää.

Säynäniemen vierasvenelaituriin mahtuu viisi venettä. Kun Mira Tanhuansuu (vas.) ja Arja-Liisa Uusitalo laiturilla poikkesivat, eivät Länkipohjan venevieraat olleet vielä rantautuneet. Kuva: Anne Kotipuro

Terassi ensimmäisen kauden tärkein projekti

Yhtiökumppanit tiesivät heti, mistä kehittäminen aloitetaan. Terassi oli tähän asti vain kapea soiro maapohjalla, ja pohjakangaskin pilkotti esiin. Kuvaushetkellä vielä keskeneräinen iso terassi rannan puolella on jo saanut wau-huudahduksia osakseen, ja myös toiselle puolelle rakennusta tulee lisää pöytiä.

Jo huhtikuussa laitettiin koko keittiö uusiksi. Uudet pinnat ja kalusteet helpottavat ruoanlaittoa, ja luvassa on muutakin kuin grilliruokaa. Ruokaa kokataan rakkaudella hyvistä aineksista, ja soossitkin ovat omatekoisia.

– Olemme suunnitelleet tarjoavamme ruokaa vaihtelevasti eri teemoilla, esimerkiksi kerran kuussa toteutettavana á la Leirintä -listana, jolta saisi myös pippuripihviä, kertoo ruokapuolesta vastaava Uusitalo, joka on ammatiltaan kokki ja restonomi ja huolehtii siivouspuolesta.

Yhtiökumppani taas on asiakaspalvelun ammattilainen baaritiskin takana – ja kuulemma taitava myös kukkien hoidossa.

Suunnitelmiin kuuluu myös lisää lasten leikkivälineitä, minigolf-rata, mökkien uudistamista, yhteistilojen remontointia ja muutakin viihtyisyyttä. Päärakennuksen saunan ja yhteisiä suihkutiloja kaupunki on jo laittanut uuteen uskoon. Saunastakin tuli todella tunnelmallinen, ja isossa kiukaassa löylyä riittää.

Kaikelle kansalle Säynäniemi avautui vapusta, vaikka virallinen avaus tapahtuu kesäkuun alusta. Hiukan ongelmia ovat aiheuttaneet vanhentuneet nettisivut, joille uusilla yrittäjillä ei ole pääsyä. Sitkeimmät ovat kaivaneet uudet yhteystiedot päästäkseen tekemään varauksia.

Orivedeltä lähes loppuivat ruuvit kesken

Oriveden kaupoista meinasivat ruuvit loppua, kun terassin laajennus pääsi toden teolla vauhtiin. Puutavarakin ostettiin Orivedeltä, ja kaikessa toiminnassa halutaan suosia paikallisia.

Myös mökkien vuodevaatteet uusitaan ja paikkoja maalataan, mutta aivan kaikki ei ehdi ensimmäiseen kauteen. Sopimus yrittäjyydestä on tehty neljäksi vuodeksi ja päälle on varattu yksi optiovuosi.

– Ei ihan muutaman vuoden takia kannattaisi panostaa, ellei oltaisi tässä sydämestä mukana. Miksi nähdä kaikki tämä vaiva seuraajille, he tuumaavat.

Myös ovien avaaminen silloin tällöin talvikaudella on käynyt mielessä. Miksei Säynäniemi voisi palvella pilkkijöitäkin pitämällä baaria auki esimerkiksi kisojen aikana? Norpathan siellä käyvät uimassa ja saunomassa koko talvikauden ja katsovat samalla paikkojen perään. Myös ympärivuotisilla vaunupaikan haltijoilla on yhteistä rientoa, esimerkiksi karaokea keskenään.

Yrittäjäkaksikon mukaan eivät pelkät puitteet kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös toimintaa. Vaikka elämä on vasta varovasti vapautumassa koronan jäljiltä, he ovat varmoja siitä, että kun rajat aukeavat, ulkomaalaiset rynnivät Suomen leirintäalueille.

– Ei me tähän kaksin jäädä!

Eivätkä ole nytkään kahden, sillä ihmisiä poikkea monenlaisella asialla, ja vaunupaikkalaisia Säynäniemessä on yllättävänkin paljon. Vaunuväellä alue on ollut käytössä omatoimipaikkana.

Kesken kaiken sisään pölähtää pari oranssitakkista miestä, veljekset Reijo ja Juhani Dahlman. He ovat kesän ensimmäiset veneilijävieraat, jotka ovat lähteneet Länkipohjasta Länkylle ja päättävät ankkuroitua yön yli Säynäniemen vierasvenelaituriin. Sen kunniaksi voi nauttia parit lämmittävät Jekku-lasilliset, onhan veneen nimikin Jekku.

Kesän ensimmäiset veneilijävieraat Reijo Dahlman (vas.) ja velimies Juhani Dahlman olivat tulleet Länkipohjasta Rönnin kautta. He panivat paattinsa yöksi ankkuriin ja kippistivät onnea uusille yrittäjille. Tiskin takana Mira Tanhuansuu. Kuva: Anne Kotipuro.

Kowaa Teknolokiaa, luomumissejä ja vaikka tykyilyä

Tapahtumiakin ovat Säynäniemen uudet yrittäjät jo kesäksi sopineet. Tulossa on Kowaa Teknolokiaa eri itäkulkuneuvojen miitti, useampi uistelutapahtuma ja bändejä esiintymään. Luomumissitkin poikkeavat sinne saunomaan ja esittäytymään, sillä Miss Elowena -kisan finaali käydään tänä kesänä Rönnillä.

– Säynäniemi sopii niin synttäreihin, tyky-päiviin kuin kokouksiinkin. Ja koska uimaranta on kaupungin yleinen uimaranta, tänne ovat ihan kaikki tervetulleita poikkeamaan. Monelle tästä on myös muodostunut pyöräretken jäätelöpysähdyspaikka. Jos haluaa uimaan syvempään veteen, voi suunnata vierasvenesataman laiturilta syvemmässä vedessä. Paikkoja siellä on viidelle vierasveneelle.

Ainoa sääntö on, että hiljaisuus laskeutuu alueelle kello 23, sillä maksavilla asiakkailla on oikeus yörauhaan, käyhän moni jopa töissä leirintäalueelta käsin.

– Työpaikkana tämä on ihan loistava, ja aika menee kuin siivillä. Myös lapseni ovat tästä hyvin innostuneita, ja 14-vuotias kuopuskin on jo heitellyt monenlaisia ideoita, Mira Tanhuansuu kertoo.

Yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä haetaan eri suunnista

He myös haaveilevat esimerkiksi heinäkuulle järjestettyjä kuljetuksia keskustan ja Säynäniemen välille. Yhteistyötä tarjotaan vaikkapa laitoksille, joiden asukkaat voisivat tehdä retkiä alueelle virkistymään.

Haaveissa välkkyy jo veneretkiä tai lastentapahtuma, ja myös kaksi beach volley -kenttää houkuttelevat pelaajia useamman kerran viikossa.

– Kahdesti viikossa täällä on ollut myös yleiset saunavuorot, luultavasti ne pidetään, yrittäjät kertovat.

Osasta Säynäniemen mökkejä avautuu näin hulppeat Längelmävesi-maisemat. Mökit vaihtelevat kooltaan ja ikääkin niillä on, mutta esimerkiksi koiraväki on alueelle jo löytänyt majoittumaan. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment