Hengen eväitä: Ylösnousemusta todistamassa

Tämän pyhän teema on Ylösnousseen todistajat. Evankeliumitekstissä Jeesus kohtaa pääsiäisen jälkeen seuraajansa ja he viettävät yhteisen ateriahetken. Keskiössä ovat ensimmäiset Ylösnousseen todistajat, hämmentyneet Jeesuksen seuraajat, joiden suunta on mennyt sekaisin hänen kuolemansa jälkeen.

Kahden vuosituhannen kuluminen ei ole vähentänyt ylösnousemuksen ihmettelyn määrää, mutta hämmästelevien Ylösnousseen todistajien määrä on kasvanut pariin miljardiin. Jos opetuslasten hämmästys oli epäuskoista kuolleeksi luullun opettajansa seisoessa heidän edessään, ei tapahtuma käy järkeen nykypäivänäkään.

Jeesus antoi jokaiselle seuraajalleen tehtäväksi todistaa hänestä ja Jumalan valtakunnasta, mutta se ei ole monelle 2000-luvun ihmiselle helppoa. Ylösnousseen pitäisi todistaa ensin järjellä ymmärrettävästi itsensä, ennen kuin kyynikko olisi valmis todistamaan hänestä. Todisteiden ja näytön on oltava pitäviä, ennen kuin moni todistaja on valmis antamaan todistajanlausuntonsa.

Ja kuinka sitten todistaa Ylösnousseesta, on myös kysymys, joka nousee väistämättä mieleen keskimääräiselle kaduntallaajalle. Harva kun on suuri evankeliumin julistaja syntyjään.

Joskus teot ovat sanoja vaikuttavampia. Kun sanat tai järki eivät riitä ihmeiden kielelle, riittää aivan hyvin, että Ylösnousseesta saa todistaa valinnoillaan. Lähimmäistä rakastavat ja luomakuntaa varjelevat teot ovat tekijälleen hyväksi ja toisille malliksi. Parhaat johtajatkin saavat viestinsä läpi näyttämällä itse esimerkkiä. Jos teot ja sanoma ovat keskenään sopusoinnussa, niillä on yhdessä hyvä vaikuttavuus.

Järjellä perusteleminen ei ole aina tehokkain tapa vakuuttaa uskonasioissa. Tarvitaan myös tunnetta, etenkin positiivista tunnetta. Tunteet tarttuvat helposti ja niillä on valtava vaikutus. Positiivisiin tunteisiin on helppo yhtyä ja ylösnousemuksesta iloitseminen onkin ehkä paras tapa näyttää uskonsa. Siinä missä opetuslapsetkin olivat epäileväisiä ylösnousemuksen ihmeen edessä, suuri ilon tunne voitti kaikki epäilykset.

Esa-Pekka Helanne
​​​​​​​Kirjoittaja on seurakuntapappi Kotka-Kymin seurakunnasta, aviomies ja optimisti

Leave a Comment