MAINOS
DIGITAALNE TURUNDUS OÜ

Mikä on koiran ravintopyramidi ja miten se vaikuttaa koiran terveyteen?

Koiranomistajana olet varmasti pohtinut, miten voisit tarjota lemmikillesi parhaan mahdollisen ruokavalion. Ruokasuunnitelman tekeminen ei aina ole helppoa, sillä kaupat ovat täynnä erilaisia koiranruokia laidasta laitaan.

Ruokavalion suunnittelussa hyvä apu on kuitenkin ravintopyramidi. Aivan kuten ihmisillä, myös koirilla on omat ravitsemukselliset tarpeensa, jotka voidaan havainnollistaa ravintopyramidin avulla. Tämä pyramidi toimii erinomaisena ohjenuorana koiran tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion suunnittelussa.

Koiran ravintopyramidin rakenne

Koiran ravintopyramidi koostuu useista eri kerroksista, joista jokainen edustaa tiettyä ravintoaineryhmää. Pyramidin perusta muodostuu proteiineista, jotka ovat koiran ruokavalion kulmakivi. Seuraavalla tasolla ovat rasvat, joita seuraavat hiilihydraatit ja kuitu. Pyramidin huipulla ovat vitamiinit ja kivennäisaineet sekä vesi, joka on elintärkeä kaikille elintoiminnoille.

Seuraavaksi katsomme kutakin tarkemmin.

Proteiinit: Pyramidin perusta

Aloitetaan pyramidin perustasta: proteiineista. Proteiinit ovat koiran ruokavalion tärkein osa, sillä ne ovat välttämättömiä lihasten, ihon, karvan ja monien muiden kudosten rakentamiseen ja ylläpitoon. 

Koirat tarvitsevat proteiineja enemmän kuin ihmiset, ja niiden tulisi muodostaa noin 18–25 % aikuisen koiran päivittäisestä energiansaannista. Laadukkaita proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi liha, kala ja kananmunat. 

Erityisen tärkeää on huomioida, että koirat tarvitsevat kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita ne eivät pysty itse tuottamaan. Nämä aminohapot saadaan parhaiten eläinperäisistä proteiinilähteistä. Esimerkiksi Brit Care -koiranruoat tarjoavat paljon valinnanvaraa proteiinin määrän ja lähteen suhteen, ja niitä löytää Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.

Rasvat: Tärkeä energianlähde

Seuraavana pyramidissa ovat rasvat, jotka ovat koiralle tärkeä energianlähde. Rasvat ovat välttämättömiä ihon ja turkin terveydelle, ja ne auttavat koiraa imeyttämään tiettyjä vitamiineja. 

Rasvat muodostavat noin 10—15 % aikuisen koiran päivittäisestä energiansaannista. Hyviä rasvan lähteitä ovat esimerkiksi kalaöljy, joka sisältää runsaasti Omega-3-rasvahappoja, kananrasva sekä pellavansiemenöljy. 

On kuitenkin muistettava, että vaikka rasvat ovat tärkeitä, niitä ei saa olla liikaa, sillä liiallinen rasvan saanti voi johtaa ylipainoon ja muihin terveysongelmiin.

Laadukkaat koiranruoat oikealla rasvatasapainolla voit löytää netistä esimerkiksi Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. Kannattaa pitää silmällä myös Black Friday -tarjouksia, sillä voit saada alennuksia myös koiranruoista.

Hiilihydraatit: Energiaa ja kuitua

Hiilihydraatit muodostavat seuraavan tason koiran ravintopyramidissa. Vaikka koirat eivät välttämättä tarvitse hiilihydraatteja samalla tavalla kuin ihmiset, ne voivat olla hyödyllinen energianlähde ja tarjota tärkeää kuitua ruoansulatuksen tueksi. 

Hiilihydraatit voivat muodostaa noin 30–70 % koiran ruokavaliosta, riippuen koiran aktiivisuustasosta ja yksilöllisistä tarpeista. Hyviä hiilihydraattien lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväriisi, bataatti ja kaura. Kuitu on tärkeää suoliston terveydelle ja voi auttaa ylläpitämään tasaista verensokeria.

Voit hankkia koiralle myös esimerkiksi bataattiherkkuja, joita sille annetaan silloin tällöin. Herkkupussi on myös hyvä joululahjaidea koiralle, joka rakastaa herkuttelua.

Vitamiinit ja kivennäisaineet: Elintärkeät mikroravintoaineet

Pyramidin huipulla ovat vitamiinit ja kivennäisaineet, jotka ovat elintärkeitä koiran terveydelle, vaikka niitä tarvitaankin vain pieniä määriä. Esimerkiksi kalsium on välttämätöntä luuston ja hampaiden terveydelle, kun taas A-, D- ja E-vitamiinit tukevat immuunijärjestelmää, näköä ja ihon terveyttä. 

Monet näistä ravintoaineista saadaan tasapainoisesta ruokavaliosta, mutta joskus lisäravinteet voivat olla tarpeen, erityisesti jos koiralla on erityisiä terveysongelmia tai ruokavaliorajoituksia. Hyvät lisäravinteet koirille voivat löytyä myös tarjouksena netissä tai tavarataloissa.

Vesi: Elintärkeä elementti

Riittävä nesteytys on välttämätöntä kaikille elintoiminnoille aina ruoansulatuksesta lämmönsäätelyyn. Koiralla tulisi aina olla saatavilla raikasta, puhdasta vettä. Voit löytää sopivat vesikulhot koiralle Hobbyhall.fi-verkkokaupasta varmistaaksesi, että koirallasi on aina saatavilla riittävästi vettä.

Veden tarve vaihtelee koiran koon, aktiivisuustason ja ympäristön lämpötilan mukaan, mutta yleisohjeena voidaan pitää, että koira tarvitsee noin 60 ml vettä painokiloa kohti päivässä.

MAINOS