Hengen eväitä: Rakkauden rajat

Tärkein aineeton perustarpeemme ihmisinä on tulla rakastetuksi ja antaa rakkautta toisille. Rakkaus liikuttaa meitä kaikkia ja me elämme siitä. Tätä emme ehkä usein tule ajatelleeksi kovin syvällisesti arjen kiireiden keskellä, mutta me toteutamme elämässämme paljon asioita ja teemme valintoja täyttääksemme tämän perustarpeemme.

Rakkaudesta puhutaan maailmassa monella tavalla. Saatamme ajatella, että rakkaus on vain ehdotonta hyväksyntää, jota meidän tulee kyselemättä toteuttaa. Kun puhumme rajoittamisesta, emme lähtökohtaisesti yhdistä sitä rakastamiseen.

Lasten kasvatuksessa me voimme parhaiten ymmärtää, että rajat ovat rakkautta. Rajat eivät ole rakastamisen vastakohta, vaan ne kuuluvat rakastamiseen. Lasta joskus ojennetaan ja opetetaan sääntöjen kautta. Lapsi voi saada ”rangaistuksenkin” vääristä teostaan; hän voi menettää karkkipäivän tai viikkorahan, jotta hänen vanhempansa voisivat opettaa ja kasvattaa häntä tämän kautta tekemään oikein.

Jumalakin asettaa meille rajoja rakkautensa tähden. Tästä puhuu meille ensi sunnuntain pyhäpäivän sanoma: Rakkauden laki.

Jumalan rakkaus on meitä kohtaan jatkuvaa ja avointa. Silti Hän myös osoittaa rajojen kautta, että meidän tulee kasvaa ja tehdä oikeita valintoja elämässämme. Jumalan rakkaus on tarkoitettu meille pelastukseksi, kasvatukseksi ja toisille välitettäväksi.

Meidän vastuumme Jumalamme edessä on ottaa Jumalan armo vastaan ja asettaa elämämme Hänen Sanansa alaisuuteen. Siinä me saamme kasvaa ja oppia Hänen rakkaudestaan.

Jumala näyttää Sanassaan, että Hän on rakkaus. Jumalan häikäisevän suuri rakkaus ihmisiä kohtaan näkyy syvimmällä tavalla Jeesuksen ristin sovitustyössä. Jeesus kärsi ristillä, koska Hän tuli täyttämään Jumalan tahdon.

Ihmisten rikkomukset Jumalaa kohtaan tarvitsevat sovituksen. Tämä Jeesuksen sovitustyö mahdollistaa Jumalan ja ihmisen yhteyden.

Tähän rakkauteen, Jeesuksen sovitustyön alle, Jumala meitä jokaista kutsuu: kasvamaan ja rakastamaan toisia. Siinä meille Raamatun kirjoitukset ovat perustana ja elämän ohjeina; opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään(2. Tim. 3:16).

Markku Mustajärvi

Oriveden seurakunnan kappalainen

Leave a Comment