Länkipohjan viikkokisoissa riittää kävijöitä – Ville Ärrälä haluaa innostaa aloittelevatkin fribaajat mukaan kilpailemaan

Tuomas Peltola, Severi Saarinen, Ville Ärrälä, Samu Aaltonen ja Tomi Karppinen virittelevät puttaustuntumaa ennen viikkokisan alkua. Kuva: Juha Jäntti

Pian 16 vuotta täyttävä Ville Ärrälä aloitti frisbeegolfharrastuksen kaksi ja puoli vuotta sitten. Kisoja hän on kiertänyt toissasyksystä lähtien. Viime kesänä Ville alkoi järjestää kotiradallaan Länkipohjassa viikkokisoja, ja sama tahti jatkuu tänäkin kesänä.

– Joka maanantai tai tiistai on viikkokisat pidetty Länkipohjassa radan avauskisasta lähtien. Varsinainen kisapäivä on tiistai, mutta jos sääennuste on kovin huono, maanantai toimii varapäivänä, Ville kertoo.

Länkipohjassa ei ole frisbeegolfseuraa, siksikin Ville on uranuurtaja paikallisena kisojen järjestäjänä. Perusasiat piti opetella itse, mutta aloitteleva TD (Tournament Director) pääsi niistä nopeasti jyvälle.

Tietyt perusasiat pätevät, oli kyseessä sitten pieni viikkokisa tai vähän suurempikin kilpailutapahtuma.

– Kisa pitää perustaa Disc Golf Metrix -sovellukseen hyvissä ajoin ennen kisapäivää, jotta kisaan ilmoittautuminen on mahdollista. Siellä on joitakin tietoja ja asetuksia, joiden pitää olla täsmälleen oikein, jotta viikkokisa näkyy nimenomaan viikkokisojen kohdalla.

Kisapaikalla TD varmistaa, että ilmoittautuneet kisaajat ovat paikalla. Hän jakaa Metrix-sovelluksessa kisaajat yleensä neljän kilpailijan ryhmiin, ja kilpailijat etenevät radalla näissä ryhmissä. Tapana on, että ryhmät aloittavat eri väyliltä, jolloin kaikki ryhmät voivat aloittaa kisan samanaikaisesti. Viikkokisassa kierretään Länkipohjan kymmenen väylän rata kahdesti. Yksi kilpailija jokaisesta ryhmästä kirjaa kaikkien ryhmän pelaajien tulokset Metrixiin.

Kisassa kerätään pieni kilpailumaksu. Halukkaat voivat laittaa maksuosuuden myös erilliseen holaripottiin, jonka saa mahdollinen hole-in-one -suorituksen tekijä. Kisakassaan kertynyt raha jaetaan palkintoina kisan parhaille.

Tuomas Peltola, Ville Ärrälä ja Severi Saarinen odottelevat kisastarttia. Ville piti viileähkössä säässä kädet lämpiminä. Kuva: Juha Jäntti

Pelaajia Tampereeltakin asti

Viikkokisoissa kävi viime kesänä 13–25 pelaajaa, mikä oli Villen mielestä hyvän oloinen määrä. Tänä keväänä ensimmäiset kisat ovat vetäneet 10–15 pelaajaa. Viimeistään lomakauden alkaessa määrä nousee 20:n paremmalle puolelle.

Tilaa olisi vielä vähän isommillekin pelaajamäärille. Neljän pelaajan ryhmiin jakaen radalle mahtuu kerralla 40 pelaajaa. Tarvittaessa on mahdollista muodostaa myös viiden pelaajan ryhmiä.

Ville kannustaa frisbeegolfin harrastajia aloittamaan kisaamisen heti, kun pienikin perustuntuma lajiin on olemassa.

– Heti alkuun kannattaa lähteä mukaan viikkokisoihin. Rima ei ole täällä suoritusmielessä yhtään liian korkealla, vaan tilaa on kaikentasoisille pelaajille. Tietty perustekniikka on hyvä olla hallussa, mutta monia asioita oppii vain pelaamalla.

Länkipohjan radalla käy aktiivikisaajia Jämsän ja Oriveden seuduilta, ja tuleepa joskus joku Tampereeltakin asti. Kesäaikaan mukaan tulee tienoon mökkiläisiä.

Severi Saarisen tyylinäyte rystyheitosta. Kuva: Juha Jäntti

Kisaajat ovat olleet kohtuutyytyväisiä Länkipohjan rataan. Villen mukaan väylien suunnittelussa olisi hiukan toivomisen varaa, ja pienet muutokset voisivat tuoda merkittäviä parannuksia. Tiukasti taittuvaan nelosväylään on tulossa säätöjä kesäkuun aikana.

Radan laajentamista on toivottu, ja siihen olisi rahaakin saatavilla. Urheilukentän tuntumassa ei ole kuitenkaan vapaata maa-alaa, mihin rataa voisi laajentaa.

– Väylät ovat tällä radalla pääosin melko lyhyitä, mitat ovat välillä 40–100 metriä. Tämä on sivusuunnassa tarkkojen heittojen rata, ja täällä puttaus on erityisen tärkeässä roolissa tuloksenteon kannalta.

Tarkkaa kirjanpitoa ei ole olemassa, mutta Villen mukaan radalla pelattiin viime vuonna viitisensataa kisakierrosta ja moninkertainen määrä muuta treeniä ja pelaamista.

Ville Ärrälän avausheitto kämmenpuolelta. Kuva: Juha Jäntti

Tavoitteena juniori-SM:t

Ville on itse kiertänyt puolentoista vuoden ajan aktiivisesti kisoja lähiseudun radoilla. Kisapaikkoja löytyy Hallista, Jämsänkoskelta ja Mäntästä. Jyväskylä ja Tampere ovat jo sen verran etäällä, että kisamatkat eivät yleensä ulotu niihin saakka.

– Nyt toukokuussa osallistuin jo ensimmäistä kertaa kahteen isompaan viralliseen PDGA-kisaan, joita varten oli hankittava pelilisenssi. Osallistun kesän aikana junioreiden SM-karsintakisoihin ja alan tavoitella SM-kisapaikkaa. Se on ehkä tänä vuonna vielä tiukalla, mutta voi olla mahdollinen 2–3 vuoden sisällä, Ville arvioi.

Lajitekniikan perusteet ovat tulleet tutuksi pitkälti itse oppien ja muilta pelaajilta asioita omaksuen. Ville on käynyt Hallin frisbeegolfkerhossa, mikä on osaltaan vienyt eteenpäin.

– Laji on vienyt meikäläisen kyllä mennessään. Treenaan ja kisailen paljon, ja tämä kaikki on todella mukavaa.

– Parasta frisbeegolfissa on onnistuminen ja voittaminen. Paljon pitää tietysti oppia ennen kuin pelaaja voi menestyä. Itse käyn tosi paljon kisoissa, koska siellä oppii parhaiten.

Orivesiläinen Ville von Hertzen nappasi viikkokisan pääsarjan voiton. TD Ville Ärrälä onnittelee. Kuva: Juha Jäntti
Lämmittelyputteja koriin ennen kisan alkua. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment