Auringonkukka on pihan piristys – Näin saat sen kukoistamaan kotipuutarhassa

Tampereen puutarhaseuran puheenjohtaja antaa aloittelijoille vinkit auringonkukan kasvatukseen.

Auringonkukka ilahduttaa pellolla ja puutarhassa.

LOPPUKESÄSTÄ eri puolilla Pirkanmaata on hyvät mahdollisuudet bongata kultaisia kukkaniittyjä. Auringonkukka on suosittu kasvi esimerkiksi käyttämättömänä olevien peltotilkkujen sulostuttamiseen, mutta näyttävää kukkaa voi kasvattaa myös puutarhassa tai vaikka parvekkeella.

Tampereen puutarhaseuran puheenjohtajan Jyrki Santalan puutarhassa auringonkukat ovat olleet jo pitkään vakiasukkaita. Puutarhaseuralla on jäseniä ja toimintaa ympäri Pirkanmaata, ja seura jakaa puutarhatietämystä esimerkiksi tapahtumien, luentojen ja retkien avulla.

Santala vinkkaa, miten aloittelija saa auringonkukan kylvön ja kasvatuksen onnistumaan oman pihan maaperässä tai ruukussa.

1. Päätä lajike

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, millaiseen paikkaan auringonkukan haluaa ja mikä lajike vastaisi toiveita parhaiten. Lajikkeesta riippuen auringonkukka voi kasvaa 30-senttiseksi tai jopa kolmemetriseksi, ja kukka itse voi olla keltainen, oranssi tai punertava.

”Sanoisin, että kaikki lajikkeet ovat yhtä helppoja tai vaikeita kasvattaa. Lajiketta voi miettiä kahdella tasolla: kuinka korkeaksi haluaa kukan kasvavan ja missä sitä kasvattaa. Ruukkuun kannattaa ottaa matalakasvuisempi lajike, ja puutarhan kulmaan voi valita hyvinkin näyttävän ja korkean lajikkeen”, Santala sanoo.

Jos haluaa kerätä kukasta siemeniä, paras valinta on Santalan mukaan aikaisin kukkiva lajike.

2. Valitse paikka huolella

Auringonkukka viihtyy mahdollisimman aurinkoisessa ja maaperältään ravinteikkaassa paikassa. Hellettä kasvi ei pelästy. Auringonkukka myös tukee muiden kasvien kasvua, sillä sen runsas juuristo kuohkeuttaa maata.

”Yhtä kannattaa kuitenkin varoa, ja se on peruna. Peruna ei ole auringonkukan niin sanottu kumppanuuskasvi, vaan ne estävät toistensa kasvua”, Santala varoittaa.

3. Esikasvatus ei välttämätöntä

Moni puutarhaharrastaja käynnistää puutarhakauden esikasvattamalla siemenistä taimia sisätiloissa. Tällä pyritään kasvien varhaisempaan kukkimiseen.

Santala ei suosittele esikasvattamaan auringonkukkia. Santalan puutarhassa esikasvatetut auringonkukat ovat tyypillisesti kukkineet samaan aikaan kuin lintujen levittämistä siemenistä kasvaneet.

4. Kylvä touko-kesäkuussa

Auringonkukan siemenet kylvetään, kun yöpakkasia ei todennäköisesti enää esiinny. Kukissa on lajikekohtaisia eroja siinä, kuinka syvälle ja kuinka etäälle toisistaan siemenet tulee kylvää. Ohjeet tähän kannattaa tarkistaa siemenpussin kyljestä.

Istutuksessa voi käyttää lannoitteena kanankakkaraetta. Siementen itämisaika on ulkolämpötiloista riippuen noin 5–15 päivää.

5. Hoito kesän aikana

Auringonkukansiemenet tarvitsevat kosteutta itääkseen. Jos kukkia kasvattaa ruukussa, tulisi ruukkumulta pitää kosteana, muttei litimärkänä. Maahan istutetut auringonkukat ovat ainakin Santalan puutarhassa Kangasalla pärjänneet kesät hyvin ilman erillistä kastelua.

Painava kukinto voi laittaa kukan varren koetukselle, varsinkin jos varsi on korkea. Varren tueksi voi tarvittaessa laittaa tukikepin, esimerkiksi pitkän oksan.

Auringonkukka kukkii lajikkeesta riippuen joko heinäkuussa tai elokuun ja syyskuun vaihteen tietämillä.

6. Käyttövinkkejä

Auringonkukat ovat kauniita katsella, mutta on niistä muutakin iloa. Siemeniä voi ottaa kukinnan aikaan talteen ja käyttää niitä esimerkiksi ruoanlaittoon. Myös auringonkukan taimet toimivat hyvänä lisänä salaatissa, Santala vinkkaa.

Syksyllä kukan varren voi silputa oksasilppurissa tai saksilla ja levittää varren osat biomassaksi kasvimaata ravitsemaan.

”Auringonkukka on kaunis hyötykasvi”, Santala tiivistää.