Teatteria harrastava uusi Pellavatyttö on aina ihaillut edeltäjiään: ”Hienoa päästä olemaan osa upeaa perinnettä” – vapaa-ajasta paljon kuluu mummolassa Eväjärvellä, kokemusta jo kesätorilta ja Kultakisoista

Längelmäen alue on taas saanut uuden Pellavatytön, joka tällä kertaa on kesälängelmäkeläinen.

Tässä hän on, Pellavatyttö 2024 Siiri Mattila. Kuva: Leena Lähdesmäki

Pellavatyttö löytyi tällä kertaa kesälängelmäkeläisten joukosta. Siiri Mattila on 17-vuotias nuori, joka asuu Hämeenlinnassa ja käy Kaurialan lukion toista luokkaa.

Suvulla on maatila Längelmäellä, jossa viljellään maata kesäisin ja asutaan loma-aikoina. Hänen äidin puolen sukuaan on lähtöisin Eväjärveltä, äiti on omaa sukua Pynnönen.

SIIRI MATTILA on pienestä pitäen viettänyt paljon aikaa Längelmäellä. Hän on ollut kesätoreilla arpoja myymässä ja Kultakisoissa lettuja paistamassa. Perhe käy Längelmäellä myös talvisin ja viettää täällä muun muassa joulut.

– Olen nuoresta pitäen kesätoreilla nähnyt Pellavatytön työssään ja ihaillut hänen pukuaan. Olen aina haaveillut, että olisi hienoa päästä olemaan osa sitä upeaa perinnettä. Ja kun tehtävään saavat nykyään hakea myös kesälängelmäkeläiset, pistin tietysti hakemuksen vetämään, Siiri Mattila kertoo.

Hänestä se on tärkeä kunniatehtävä hiljenevällä alueella, joka itselle on aina ollut tärkeä. Längelmäki-seuran raati valitsi hänet tehtävään, ja valinta julkistettiin vapunpäivänä Länkipohjassa.

Koska Pellavatytöt ovat joka vuosi hiukan erimittaisia, pukuun on olemassa kolme vaihtoehtoista liiviä ja kaksi paitaa, joista löytyi sopivat. Vain hametta piti vähän hakaneuloilla kiristää.

Hämeenlinnasta Siiri Mattilalla on jo useammasta paikasta kesätyökokemusta. Hän on ollut töissä 4H:lla liikennepuistossa sekä isosena seurakunnan lastenleireillä.

Puheenjohtaja Kalevi Lammi Längelmäki-seurasta paljasti uuden Pe4llavatytön nimen ja kruunasi Siiri Mattilan pellavansylkkyseppeleellä. Kuva: Leena Lähdesmäki

LÄNGELMÄEN SUUNNALLA Pellavatyttönä toimiminen on hänen ensimmäisen kesätyönsä, talkootöistä hänellä kuitenkin on kokemusta sekä kesätorilta että Kultakisoista.

– Olen aika sosiaalinen ja hyvin puhelias. Siksi pidän asiakaspalvelutyöstä ja sellaisista tehtävistä, joissa saa olla jutuissa ihmisten kanssa.

Kaurialan lukiossa hän käy yleislinjaa. Näinä päivinä kiirettä riittää myös koulun musikaalin kimpussa.

Teatteriharrastus on Siiri Mattilan sydäntä lähinnä, ja hän tunnustaakin näyttelijän työn kiinnostavan ammatiksi asti.

Hämeenlinnan Miniteatterissa hän on näytellyt jo kymmenkunta vuotta. Innostus syntyi hänen nähtyään elokuvissa lapsinäyttelijöitä. Kun muutama kaverikin oli menossa sinne samaan aikaan, hän lähti myös kokeilemaan ja on jäänyt sille tielle.

– Harjoituksia on kerran viikossa, ja sitten meillä oli mahdollisuus osallistua lasten näyttelemään kesäteatteriin Aulangolla. Talvinäytelmät ovat enemmän nuorille suunnattuja, ja viime aikoina olenkin ollut lähinnä niissä mukana.

UUSI PELLAVATYTTÖ harrastaa myös tanssia. Hän on toiminut nuorempien tanssikerhon ohjaajana saattaisi tanssitunneille lähteä joskus vielä itsekin. Myös vapaa-ajalla tulee itsekseen tanssahdeltua.

– Aika lailla toiveiden mukaan siellä tanssikerhossa mentiin. Etenkin hip-hop oli alakouluikäisten suosiossa, ja joskus kokeiltiin myös show-tanssia, Siiri Mattila kertoo.

Ensimmäinen työkeikka Pellavatyttönä oli tietenkin kruunaus, jonka hoiti Längelmäki-seuran puheenjohtaja Kalevi Lammi. Seuraavaksi hänet nähtäneen kotiseutumuseon talkoissa ja juhannustorilla.

Myöhemmin kesällä edessä on ainakin viikon työrupeama kotiseutumuseolla sekä satunnaisia keikkoja paikallisissa tapahtumissa.

Siirillä on pikkuveli, joka oli vappupäivänäkin paikalla Länkipohjassa. Pienessä puheenvuorossaan uusi Pellavatyttö kertoi itsestään ja kiitti arvokkaaseen tehtävään pääsystä.

Jorma ja Elina Mäkinen hoitivat Dinon lakituksen, josta aiotaan tehdä uusi vappuperinne Länkipohjaan. Kuva: Leena Lähdesmäki