Paljon hyviä asioita mahtui juhlapuheeseen – Eräjärven oppilaat äänessä veteraanipäivän aattona

Eräjärven koululla tällä kertaa pidetty veteraanijuhla tarjosi runsaasti oppialaiden omia ajatuksia ja henki kiitollisuutta.

Vilma Korppila (edessä oik.) ja Rony Lahtinen ovat puhuneet. Taustalla yläluokkalaisia. Kuva: Anne Kotipuro

Kiitollisuus kotimaasta ja hyvistä asioista oli oppilaiden puheen ytimessä veteraanipäivän juhlassa, jota tällä kertaa vietettiin Eräjärven koululla päivän etuajassa.

Rony Lahtinen ja Vilma Korppila tiivistivät kiitollisuuden aiheet niin napakasti, että ne kaikki saavat tulla mainituiksi.

– Suomessa on paljon asioita, jotka ovat hyvin. Meillä on ilmainen koulu ja ilmainen kouluruoka. Lasten harrastamista tuetaan monin tavoin. Suomessa on todella turvallista ja lapset saavat vapaasti leikkiä ja liikkua ulkona.

Myös käynnit ulkomailla ovat kirkastaneet sen, miten moni asia myös luonnossa on täällä hyvin.

– Esimerkiksi Suomessa voi juoda hanasta puhdasta vettä. Luonnossa on paljon eläimiä. Voimme vapaasti liikkua ja retkeillä kaikkialla.

Suomessa ei myöskään ole paljon luonnonmullistuksia, kuten maanjäristyksiä tai tulivuorenpurkauksia.

Yleisönä oli koulun omaa väkeä, puhujia myös isolta kirkolta ja jokunen kyläläinenkin. Kuva: Anne Kotipuro

Entäs suomalaiset?

– Suomalaiset ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Suomalaiset tykkäävät saunomisesta, avantouinnista ja ruisleivästä, he kuvailivat.

Kaikkien näiden hyvien ja hienojen asioiden jälkeen juhlapuhujat kiittivät kaikkia, jotka ovat puolustaneet ja rakentaneet kotimaatamme. Ja saivat raikuvat aplodit.

Musiikkiakin mahtui vajaan tunnin juhlaan, joka kiertää koululta toiselle.

Hyviä asioita tuli lisää alakoululaisten esityksessä, ja musiikkiakin kuultiin. Vieraileva pianisti Elena Perälä loihti ilmoille muun muassa Myrskyluodon Maijan teeman ja Merikannon Kesäillan valssin. Lopuksi uppouduttiin vielä Buenos Airesin Marian elämään kulttuurijohtaja Annina Ärölän sanoin ja Elena Perälän Piazzolla-sävelin.

Jukka Alho siirsi perinnettä. Hän oli puheeseensa kerännyt veteraaneihin liittyviä tarinoita, liikuttaviakin. Nuori yleisö kuunteli hipihiljaa veteraanien loppuessa lakkautetun Oriveden Sotaveteraaniyhdistyksen viimeiseksi jäänyttä puheenjohtajaa, ensimmäistä ei itse sodassa ollutta, Kuva: Anne Kotipuro

Oppilaiden puhe oli ytimekäs, mutta painavaa sanottavaa oli myös juhlan puhujavierailla. Veteraaniperinnetoimikunnan edustaja Jukka Alho kertasi tarinoissaan historiaa eli miten talvisota oikein alkoi. Hän puhui sotilaiden pelosta ja pelottomista komentajista, kunniakansalaisista ja sankariteoista sekä jopa viiden vuoden mittaisista ajanjaksoista isänmaan palveluksessa.

Kappalainen Markku Mustajärvi puolestaan oli katsellut juhlaohjelman sumuista kansikuva. Tulevaisuudennäkymätkin ovat usein sumuiset, mutta hänestä tuntui, kuin veteraanit olisivat olleet tässäkin tilaisuudessa kuulolla.

– Jos heiltä kysyttäisiin, miten asiat menevät, vastaus olisi varmasti: Kyllä me pärjätään, hyvä tästä tulee!

Myös muutama kyläläinen oli löytänyt tiensä juhlaan, jossa veteraanien huvettua noin 2000:een koko maassa ja kolmeen Orivedellä muistetaan edelleen kansallisena veteraanipäivänä heidän ansioitaan vapaan maan säilymisessä.

Ella Tuominen kitaransa kanssa vastasi osaltaan juhlan musiikkiohjelmasta. Kuva: Anne Kotipuro