Maakuntakaavassa ei pidä puuttua aurinkovoimaan liian sitovasti – tuulivoimalat ovat ihan eri luokan kysymys, linjasi Juupajoen kunnanhallitus vaihemaakuntakaavasta

Maakuntakaavan päivitys etenee, mutta päivitystyö koskee vain tiettyjä teemoja, jotka Juupajoella ovatkin nyt erityisen ajankohtaisia – ainakin aurinkovoima.

Juupajoen kunnanhallitus muistuttaa lausunnossaan, että kevytrakenteisen aurinkovoimalan vaikutukset ympäristöönsä ovat aivan eri mittaluokkaa kuin tuulivoimalan, joita Juupajoelle ei ole toistaiseksi esitettykään. Arkistokuva: Anne Kotipuro

Juupajoen kunnanhallituskin kirjasi lausunnossaan kannanoton vaihemaakuntakaavan viranomaisehdotuksen aineistoon. Asukkaille kaavaehdotus tulee nähtäville myöhemmin.

Vaihemaakuntakaava tarkoittaa, että voimassa olevaa Pirkanmaan maakuntakaavaa 2040, joka on hyväksytty 2017, sekä Keski-Suomen maakuntakaavaa samalta vuodelta ollaan päivittämässä teemasta elonkirjo ja energia eli luonnon monimuotoisuus ja kestävä energiantuotanto.

Esittelytekstin mukaan energia kattaa monia erilaisia kysymyksiä tuulienergiasta aurinkoenergiaan sekä vedyn siirrosta teollisuusalueiden energiayhteisöihin. Osaa teemoista ohjataan aluevarauksilla, toisia kehittämissuosituksilla tai yleismääräyksillä, joiilla luodaan pelisääntöjä tulevalle kehittämiselle.

Juupajoen alueen osalta kaavamerkinnät tai selostukset eivät vaihemaakuntakaavaehdotuksessa muutu verrattuna Pirkanmaan 2040 maakuntakaavaan.

Lausuntoa antaessaan kunnanhallitus kiinnitti kuitenkin huomiota yleismääräyksiin, joissa todetaan seuraavasti: ”Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on turvattava mahdollisuus hyvien ja yhtenäisten peltoalueiden tuotantokäyttöön. Maaseutua kehitettäessä on pyrittävä sovittamaan yhteen asuinympäristön laatutavoitteet, hajautetun energiantuotannon tarpeet ja maaseutualueiden muiden elinkeinojen toimintaedellytykset.”

Yleismääräyksiin on kirjattu lisäksi seuraavasti: ”Aurinkoenergian tuotantoalueiden suunnittelussa on edellä mainittujen lisäksi kiinnitettävä erityistä huomiota kulttuuriympäristön, maiseman, virkistyksen ja luonnonarvojen säilymiseen.”

Kunnanhallitus totesi lausuntonaan, että Juupajoen kunnalla ei ole huomautettavaa varsinaiseen kaavaluonnokseen.

Yleismääräyksiin tulleesta aurinkoenergian tuotantoalueiden suunnittelumaininnasta kunta toteaa, että on hyvä, kun linjataan, mutta linjaus ei saa kaventaa kunnan maankäytön suunnittelumahdollisuuksia ja joustavuutta. Perusteluna todetaan, että aurinkovoimalat ovat rakenteina keveitä, eikä niiden rakentaminen muuta maankäytön mahdollisuuksia pysyvästi.

Maakuntakaavassa ei ole aluevarauksia aurinkovoimaloille soveltuvista paikoista, eikä kunnan mielestä niitä pidä jatkossakaan olla.

– Halusimme muistuttaa, ettei maakuntakaava jatkossakaan ohjaisi aurinkovoiman rakentamista. Kunnalla on tämän kokoluokan hankkeissa oltava liikkumavara ja harkintavalta. Tuulivoimalat näkyvät, kuuluvat ja aiheuttavat lähiympäristössä erilaisia juttuja, mutta aurinkovoimaloilla ei tällaisia vaikutuksia ole, tulkitsi kunnanjohtaja Riku Siren kunnan kantaa.