28 uutta jäsentä POK:n 60-paikkaiseen edustajistoon, noin joka viides jäsenistä äänesti

Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaaleissa annettiin liki 1 100 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten pidetyissä osuuskauppavaaleissa. 46 299 jäsentä käytti äänioikeuttaan liki 220 000 jäsenestä. Kuitenkin äänestysaktiivisuus laski aavistuksen vuoden 2020 vaalien 22, 5 prosentista tämänkertaiseen 21,2 prosenttiin. Huomionarvoista on, että äänistä peräti 58,4 prosenttia annettiin edelleen postitse ja 41,6 prosenttia verkossa.

Akaalainen yrittäjä Sari Lajusuo yllättyi myönteisesti, kun hänestä tuli 728 henkilökohtaisella äänellä osuuskauppavaalien Etelä-Pirkanmaan jäsenalueen äänikuningatar. Lajusuo aloittaa edustajistossa jo kolmannen nelivuotiskauden. Kuva: Akaan Seutu

Pirkanmaan Osuuskaupan talousjohtaja Jani Virtanen kertoo, että nyt työnsä ja nelivuotistoimikautensa aloittavassa edustajistossa on 28 uutta jäsentä, kun paikkansa uudistaneita on 32 jäsentä. Hän lisää, ettei POK:lla ole tietoa luopujien määrästä.

Jäsenalueista Pohjois-Pirkanmaalla (Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä, Karvia, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Ruovesi, Virrat ja Ylöjärvi) äänestettiin alueista aktiivisemmin. Äänestysprosentti nousi 26,4:een.

Tampereen jäsenalueen ääniharava oli kansanedustaja Sari Tanus, joka keräsi 1 070 henkilökohtaista ääntä. Pohjois-Pirkanmaan jäsenalueen ääniharavaksi nousi virtolainen Merja Kohtala 824 henkilökohtaisella äänellään. Etelä-Pirkanmaan jäsenalueen ääniharavaksi ponkaisi akaalainen Sari Lajusuo 728 henkilökohtaisella äänellään.

JÄSENALUE 1:LTÄ eli Pohjois-Pirkanmaalta valittiin kymmenen edustajiston jäsentä. Jäsenalueen muodostavat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä, Karvia, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Ruovesi, Virrat ja Ylöjärvi.

Paikat saivat: Merja Kohtala myyjä Virrat, Marika Ala-Herttuala varhaiskasvatuksen opettaja Mänttä-Vilppula, Sini Kahilaniemi KTM, FM, Account Manager Orivesi, Katariina Pylsy maanviljelijä, kotiseutuneuvos Hämeenkyrö, Annamari Aitolahti tutkimuskoordinaattori Orivesi, Hilkka Ala-Kauhaluoma toimistopäällikkö, yrittäjä, Jaana Marja Heikkilä liikunnanohjaaja Ylöjärvi, Mervi Härkönen sairaanhoitaja AMK, eläkeläinen Ruovesi, Minna Mäkinen sairaanhoitaja Ylöjärvi ja Mira Susanna Anttila fysioterapeutti Mänttä-Vilppula.

JÄSENALUE 2:LTA eli Etelä-Pirkanmaalta valittiin 21 edustajiston jäsentä. Jäsenalueen muodostavat Akaa, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Pälkäne, Sastamala, Urjala, Valkeakoski ja Vesilahti.

Valituiksi tulivat:

Sari Lajusuo restonomi, yrittäjä Akaa, Hanna Katariina Laine lähihoitaja Kangasala, Outi Heikkilä maatalousyrittäjä Akaa, Jari Andersson rehtori Sastamala, Pia Hänninen sihteeri Valkeakoski, Auli Aaltonen lastenhoitaja, eläkeläinen Nokia, Leena Saarela sairaanhoitaja Sastamala, Heikki Lyytinen kenraaliluutnantti evp Kangasala, Johanna Pitkäkoski kotitalousopettaja, KM Sastamala, Johanna Matikka yrittäjä, KTM Nokia, Merja Techtolin mylläri, pääluottamusmies Nokia, Riina Aspila ammatillinen opettaja, tradenomi (YAMK) Lempäälä, Saara Inna erityisopettaja Sastamala, Jyri Kankila maatalous- ja metsätieteiden maisteri Pälkäne, Mikko Nurmo paperityöläinen Valkeakoski, Riitta Haapala varhaiskasvatuksen opettaja, ammatillinen opettaja, AmO Valkeakoski, Marko Eerola maatalousyrittäjä Valkeakoski, Mirja Jussila hoitokodin johtaja el. Kangasala, Piia Nurmela FM, sijaisvanhempi Lempäälä, Roope Lehto yrittäjä Nokia sekä Pauliina Ahtiainen myyjä, henkilökohtainen avustaja Pirkkala.

JÄSENALUE 3:LTA eli Tampereelta valittiin 29 edustajiston jäsentä.

Valituiksi tulivat:

Sari Tanus kansanedustaja, erikoislääkäri, Jouni Ovaska kansanedustaja, luokanopettaja Tampere, Tarja Jokinen sairaanhoitaja, eläkeläinen Tampere, Mika Karvinen maatalousyrittäjä, maidontuottaja Tampere, Hely Hollo ravintolatyöntekijä, opiskelija Tampere, Seija Alatalo koulunkäynninohjaaja Tampere, Hanna-Maria Grann työsuojeluvaltuutettu, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja Tampere, Saara Mustakallio luokanopettaja Tampere, Matti Kulkas maanviljelijä Tampere, Matti Höyssä tekniikan lisensiaatti Tampere, Jarno Koskinen pääluottamusmies, sairaanhoitaja Tampere, Anu Ropponen laillistettu sosiaalityöntekijä Tampere, Satu Sipilä sairaanhoitaja, eläkeläinen Tampere, Riina-Eveliina Eskelinen liiketoimintapäällikkö, kaupunginvaltuutettu Tampere, Henri Backman ensihoitaja, HK Tampere, Tuula Pohjola linja-autonkuljettaja Tampere, Katja Vänni työkyvyttömyyseläkeläinen Tampere, Ella Näsi sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija, viestinnän asiantuntija Tampere, Elina Siren terveydenhoitaja Tampere, Timo P Nieminen kaupunkineuvos pormestari ex Tampere, Jussi Kalevi Kuortti toimitusjohtaja, yrittäjä Tampere, Ari Wigelius AY-toimitsija Tampere, Jyri Keränen lähihoitaja Tampere, Noora Silfversten tutkija Tampere, Teppo Mattila KM, luokanopettaja Tampere, Sanna Viertola lähihoitaja Tampere, Ilkka Porttikivi rikosseuraamusesimies Tampere, Eija Kamppuri varhaiskasvatuksen opettaja, KM Tampere sekä Heidi Jokela osastonhoitaja Tampere.

Vaalissa oli kaiken kaikkiaan 198 ehdokasta kolmella jäsenalueella.

Edustajiston vaalissa asiakasomistajat äänestävät edustajistoon jäsenet omalta jäsenalueeltaan. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva asiakasomistaja voi äänestää ketä tahansa ehdokasta.

Osuuskauppavaalissa oli ensimmäisen kerran käytössä suora vaalitapa.

AKAALAINEN YRITTÄJÄ Sari Lajusuo lunasti valtakirjan jo kolmannen kerran Etelä-Pirkanmaan jäsenalueelta Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistoon. Tällä kerralla Lajusuo oli 728 henkilökohtaisella äänellään jäsenalue 2:n äänikuningatar.

– Olen hyvin yllättynyt vaalituloksestani, äänimäärästäni. Mielestäni Etelä-Pirkanmaalta oli kattava ja monipuolinen ehdokkaiden joukko, joten ajattelin kerääväni noin 500 ääntä.

Lajusuo uskoo, että hän on tullut yrittäjänä tutuksi laajalle ihmisjoukolle.

– Tapaan paljon ihmisiä Allin Pirtillä. Olen myös sanavalmis ihminen ja tarvittaessa saan suuni auki. Harrastan monia asioita, joten aktiivisuuteni on yleisessä tiedossa.

Lajusuo laittoi paikallislehteen pienen vaalimainoksen, jonka hän uskoo purreen äänestäjiin.

– Vaikka POK:n äänioikeutetut jäsenet saivat kirjeen, jossa kerrottiin vaaleista ja ehdokkaista, tiedän, että ystävät ja tutut aktivoituivat nähdessään nimeni, kuvani ja numeroni Akaan Seudussa.

Lajusuo on hyvin motivoitunut työskentelystä POK:n edustajistossa. Hänen kokemuksensa kahdelta aikaisemmalta edustajistokaudelta ovat myönteiset, sillä edustajistoa kuunnellaan tarkalla korvalla. Hän kunnioittaa osuuskauppaa, koska sen koko toiminta ottaa huomioon laajan maakunnan.

– Päätöksiä ei tehdä vain Tampere-keskeisesti, vaan keskusteluissa ovat mukana Pirkanmaan seutukaupungit ja kunnat. Mielestäni osuuskauppa kantaa yhteiskuntavastuutaan tarjoamalla kaupan palveluja hyvin kattavalla verkostolla maakunnassamme.

Lajusuo ymmärtää, ettei Prismoja voida avata jokaiselle paikkakunnalle. Eikä ravintoloita pystytä pyörittämään ilman riittäviä asiakasvirtoja. Hänen mielestään palveluverkko, jossa Prisma on Valkeakoskella ja ABC-asema Akaassa, toimii hyvin.

– Iloitsen myös avoimesta ja kannustavasta keskusteluilmapiiristä, joka vallitsee koko POK:ssa. Yhtään ajatusta ei ole ammuttu suoraan alas, vaan kaikki ideat ja ajatukset selvitetään.

Pirkanmaan Osuuskauppa on monissa ratkaisuissaan valtakunnallinen pioneeri ja malliesimerkki. Lajusuo sanoo, että uuden kehittäminen on yhteinen intohimo.

– Jos yhden teeman nostan esille, se on lähiruoka. Pirkanmaan Osuuskauppa on tehnyt mallikasta ja tuloksellista työtä lähellä tuotetun, jalostetun ja valmistetun ruoan hyväksi jo vuosien ajan. Tulokset puhuvat puolestaan. Työ jatkuu edelleen.

POK kehittyy strategiansa mukaan nimenomaan ruokakärjellä. Lajusuo on kovin innoissaan siitä, miten nopeasti aikaansa seuraava ruokakauppa kykenee uudistamaan tuotevalikoimaansa.

Lajusuo arvostaa Pirkanmaan Osuuskauppaa merkittävänä pirkanmaalaisena työnantajana.

– Esimerkiksi mielekkäiden työtehtävien järjestäminen osatyökykyisille on merkityksellinen asia.