Valokuvauksen jatkokurssilla aiheet vaihtelevat pässistä Saharaan, ja oppilaiden oivallukset kiehtovat opettaja Marjo Aspegreniä – kurssin päätösnäyttely on nähtävillä Oriveden kirjastossa

Näyttelyssä on noin 20 kuvaa seitsemältä eri kuvaajalta. Kuvassa kurssin opettaja Marjo Aspegren ja oppilaat Jyrki Ottman sekä Jukka Hossi. Kuva: Minttu Kokko

Oriveden kirjaston näyttelytilaan on viikon ajaksi ripustettu valokuvia laidasta laitaan: on lampaita, kukkia, pastisseja, esineasetelmia ja maisemia. Näyttely on valokuvaaja Marjo Aspegrenin vetämän OSKOn valokuvauksen jatkoryhmän kurssin päätös. Pässistä Saharaan -näyttely on esillä 1.–6. huhtikuuta.

Valokuvauskurssilla ei ollut kalustovaatimuksia – osa näyttelyn töistä on kuvattu kännykällä, ja osa järjestelmäkameralla tai pokkarilla.

– Kaikenlaisella kalustolla pärjää. Paras kamera on se, mikä on mukana, kurssilaiset Jukka Hossi ja Jyrki Ottman neuvovat.

Jukka Hossi on käynyt valokuvauskursseilla noin seitsemän vuoden ajan. Kirjaston näyttelyyn hän on valinnut mustavalkoisia kuvia maalaismaisemasta Oriveden Siitamassa. Mustavalkokuvaaminen oli yksi kurssilla esitellyistä teemoista.

– Lukiolaisena olen ostanut ensimmäisen pokkarin, ja järkkäri on ollut nyt pari vuotta käytössä, Hossi kertoo.

Jyrki Ottman puolestaan kuvasi näyttelyyn veden virtausta Gran Canarialla ja hienojakoista Saharan hiekkaa. Siitä näyttelyn nimi, Pässistä Saharaan juontaa juurensa.

Kuva pässistäkin näyttelyssä on: lampaita omistava kurssilainen Satu Alajoki on kurssin aikana valokuvannut omia kotieläimiään. Kurssin päätöskerralla muutkin oppilaat pääsevät kuvausretkelle Alajoen lammasfarmille.

Jokainen kurssilainen sai laittaa kurssin Facebook-ryhmään ehdotuksia niistä kuvista, jotka haluaisi esille näyttelyyn.

– Sitten yhdellä kurssikerralla valittiin yhdessä näyttelyyn tulevat kuvat, ja sen pohjalta tuli näyttelylle nimikin. Kuvissa on monipuolisesti erilaisia aiheita, Aspegren kertoo.

Jukka Hossi on käynyt valokuvauskursseilla jo vuosia. Tähän näyttelyyn hän valitsi mustavalkoiset maisemakuvat. Kuva: Minttu Kokko

Ammattilaisen kanssa studiossa

Tekniikkaa käsitellään enemmän valokuvauksen peruskurssilla, mutta jatkokurssillakin tekniikkaoppeja on kerrattu.

– Monella on ollut toiveena, että pääsisi irti kameran automaattiasetuksista.

Kurssi on kokoontunut syksyn ja talven aikana Oriveden yhteiskoululla sekä valokuvausstudiossa.

– Kun ammattilaisen kanssa pääsee studioon, se on antoisaa vähemmän kokeneelle, Hossi sanoo.

Studiolla kuvauskohteina ovat olleet niin ihmiset, esineet kuin Max-niminen koirakin. Tapahtumakuvausta kurssilaiset pääsivät harjoittelemaan Kaivureiden lumenveiston SM-kisoissa Juupajoella, ja luontokuvaukseen tutustuttiin kuvausretkillä Korkeakosken luontoon.

Kurssilla kuvaamaan kokoonnuttiin parin viikon välein, ja kertojen välissä tehtiin suuren suosion saavuttaneita kotitehtäviä.

– Pelkäsin, että nämä kotitehtävät olisivat pakkopullaa, mutta kurssilaiset ovat panostaneet niihin hirveästi ja on oltu jopa pettyneitä, jos joskus en ole antanut kotitehtävää, Aspegren sanoo.

Kotitehtävien aiheina ovat olleet esimerkiksi sininen, pallo, omakuva, minun päiväni sekä yksi kuva joka päivä.

– On ollut kiinnostavaa, kuinka samasta aiheesta saa niin erilaisia versioita ja näkökulmia, Hossi sanoo.

Jyrki Ottman valokuvasi näyttelyn otoksensa Gran Canarialla kännykällä sekä pokkarikameralla. Kuva: Minttu Kokko

Kuvauskurssit jatkuvat syksyllä

Eräjärven Säästöpankkisäätiö myönsi näyttelyä varten 600 euron apurahan. Sen turvin näyttelyn taulut tilattiin valokuvaamosta pohjustettuina kapalevylle. Osa teoksista aiotaan näyttelyn päätyttyä lahjoittaa johonkin julkiseen tilaan Orivedellä.

– Ei ole vielä tiedossa, että mihin. Ehdotuksia saa laittaa, jos vaikka haluaa jonkun tietyn teoksen tiettyyn paikkaan, Aspegren kehottaa.

Oppilaat ovat olleet tyytyväisiä kurssiin.

– Nyt jää kuvaamiset vähäksi aikaa. Kyllä tälle mielellään jatkoa toivoisi, Hossi sanoo.

– Etenkin studiomaailma on ollut avartava kokemus. Tämä on ollut hieno mahdollisuus, vetäjälle kiitos siitä, Ottman kehuu.

Syksyllä Marjo Aspegren opettaa Oskolla valokuvauksen peruskurssilla sekä valokuvauksen työpajapäivissä, joiden sisältö ei ole vielä tarkentunut. Todennäköisesti luvassa on ainakin henkilö- ja tuotekuvausta sekä luovaa kuvaamista.

– Parasta tässä on kurssilaisten omien oivallusten näkeminen. Jos rankan päivän päätteeksi tulee kurssille, on sieltä pois lähtiessä kuitenkin voimaantunut olo, Aspegren sanoo.

Pässistä Saharaan -näyttelyssä ovat mukana valokuvaajat Kati Aario, Satu Alajoki, Jukka Kuvaja, Eija Isojärvi, Jukka Vuorinen, Jukka Hossi ja Jyrki Ottman.