Pian 60 vuotta täyttävä Länkimaja ehostuu hankerahoituksen voimin – savusaunan lempeistä löylyistäkin majalla pääsee nauttimaan

Länkimaja
Länkimajan pihatalkoisiin ennätti toukokuun loppupuolella 17 talkoolaista. Osa ehti välillä myös makkaragrillin ääreen. Kuva: Leena Lähdesmäki

Längelmäveden rannalla sijaitseva Längelmäen Reserviläisten ja Längelmäen Reserviupseerikerhon omistama Länkimaja täyttää ensi kesänä 60 vuotta. Sen vihkiäisiä vietettiin syksyllä 1964, kauppakirja tontista oli kirjoitettu vuotta aiemmin.

Juhlavuoden kunniaksi rakennuksia kunnostetaan ja tonttia siistitään. Työt on aloitettu oikeastaan jo viime kesänä puuston karsimisella ja kattotalkoilla.

– Vanha katto oli jo huonokuntoinen, joten sitä oikaistiin ja asennettiin uusi palahuopakatto. Lisäksi piippu pellitettiin, kertoo Längelmäen Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Pekka Lindström.

Tänä kesänä on aikomus korjata savusaunaa sekä varsinaista tuparakennusta.

– Majaa maalataan sisältä, ikkunoiden ulkopokat uusitaan ja ikkunoita kunnostetaan. Myös ulkopuoli kaipaa käsittelyä, kuvailee talkoissa ahkeroinut Markku Hannula.

Toukokuun loppupuolella pidetyissä tiistai-illan talkoissa puolestaan siistittiin pihaa raivaamalla.

– Rakennuksen ympärille tehdään salaojat ja parkkialuetta kohennetaan. Myös varastorakennus uusitaan, luettelee Pekka Lindström.

Länkimaja
Savusaunan löyyjen kerrotaan olevan lempeät. Hankkeen aikana sauna saa muun muassa uuden kiukaan. Kuva: Leena Lähdesmäki

Lempeitä löylyjäkin on tarjolla

Tiistaisin lämpiävä savusauna saa uudet kivet ja kiukaan sekä arinat. Savusauna on rakennettu vuonna 1986 ja se on ollut varsin suosittu. Kesän aikana sen lempeistä löylyistä on nauttinut jopa 200 saunojaa.

Savusaunan lämmitys on kuitenkin taitolaji, ja siksi siitä vastaavat yhdistysten kokeneet lämmittäjät silloinkin, kun saunaa halutaan vuokrata.

– Vaikka pääasiassa tiistaisin käykin yhdistysten omia saunojia, voidaan Länkimajaa myös vuokrata. Sitä voi kysellä vaikka minulta, vinkkaa Pekka Lindström.

Kunnostuksen jälkeen ajatuksena onkin, että Länkimajaa voitaisiin käyttää entistä enemmän kokous- ja tapahtumatilana.

– Suunnitteilla on myös aurinkopaneelien asennus niin, että saataisiin virtaa esimerkiksi tietokoneen käyttämistä varten kokouksissa.

Längelmäen reserviläisten ja Längelmäen upseerikerhon toiminta on täysin yhteistä, ja niinpä hankekin on yhdistysten yhteinen voimainponnistus.

– Kunnostushankkeeseen saatiin EU-rahaa Vesurin kautta 45 000 euroa. Myös talkoot ovat lähteneet hienosti käyntiin. Olen ilahtunut siitä, millä hengellä porukka on lähtenyt liikkeelle, Pekka Lindström kiittelee.

Länkimaja
Länkimajan pihasta on kaadettu myös puita. Ari Ruokostenpohja pilkkoi kaadetut puut polttopuiksi. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment