Näin laitat asuntosi myyntikuntoon – huomioi nämä 5 vinkkiä!

Asunnon yleisilmeen on hyvä olla harmoninen. Mikäli käytetään tummempia sävyjä, ne eivät saa olla liian kirjavia. Kuva: Villa LKV.

Kiinteistönvälittäjä Kari Salminen Villa LKV:stä korostaa, että asunnon perussiisteys vaikuttaa ehdottomasti eniten ostajaehdokkaiden ensireaktioon. Salminen kertoo vinkit, joita hän suosittelee kaikkia asunnon myyjiä tekemään ennen valokuvaajan käyntiä.

– Toimenpiteillä aikaansaatu fiilis olisi hyvä pyrkiä ylläpitämään koko myyntiprosessin ajan eli asuntoesittelyiden aikana, Kari Salminen vinkkaa.

 

  1. Siivous on kaiken A ja O
  • Tärkeintä olisi huomioida riittävä puhtaus. Asunto tulisi siivota perusteellisesti, ja siivouksen tulee ylettyä asuintiloista jokaiseen tilaan, myös pesu- ja wc-tiloihin. Puhtaus on puoliruokaa, ja uskoaksemme tärkein seikka asuntoa myytäessä.
  1. Harkitut kalusteet
  • Varsinkin lapsiperheissä tavaraa ja kalustetta saattaa kertyä liiaksi asunnon kokoon nähden, joten hyvin usein kalusteiden ja tavaroiden määrää tulee karsia. Vaikka kyseessä on monesti perheen arjen kannalta tärkeitä asioita, on asuntoon hyvä saada tilantuntua ja harmoninen ja simppeli järjestys.
  1. Sisustus ja muu irtain
  • Nyt on se hetki, kun parhaat matot, päiväpeitot ja tyynynpäälliset kuuluu kaivaa esiin. Suosimme vaaleita ja raikkaita sävyjä. Mikäli käytetään tummempia sävyjä, niiden fiilis tulisi olla melko rauhallinen, ei liian kirjava. Mikäli asunnossa on esillä paljon omistajien omia valokuvia ym. henkilökohtaista tavaraa, suosittelemme niiden varastointia pois näkyviltä. Mahdolliset kaukosäätimet, peliohjaimet, lasten lelukasat, lemmikkien ruokakupit jne. on hyvä varastoida piiloon. Vähemmän on enemmän pätee irtaimen määrässä, kun asuntoa esitellään ostajaehdokkaille. Tämä parantaa myös ostajan hahmotuskykyä itse asunnosta, kun hän tutustuu kohteen myynti-ilmoituksen valokuviin vaikkapa pienestä kännykän näytöstä.
  1. Valo
  • Luonnonvalon on hyvä päästä kulkeutumaan asuintiloihin, valona sitä ei voita mikään keinovalo. Nostetaan siis sälekaihtimet ylös ja rullataan viimeisetkin rullaverhot rullalle. Kun vaiheessa 1 on pesty ikkunat huolellisesti, kristallinkirkas lasi viestii osaltaan ostajille hyvin pidetystä kodista.
  • Esittelyitä ajatellen näin talvella on hyvä kiinnittää huomiota valaistukseen. Myyjän tulee huolehtia, että jokainen valaisin varmasti toimii ja esim. kattoon upotetuissa led- tai halogeenivaloissa kaikki polttimot palavat. Pimeään aikaan mm. pöytävalaisimilla saa luotua kodikasta tunnelmaa, joten niidenkin käyttö on suositeltavaa.
  1. Piha tai parveke
  • Kesällä pihan/parvekkeen tulee näyttää kutsuvalta. Myyjän tulisi huolehtia, että mahdolliset pihakalusteet ovat niin kuin niiden pitäisi olla. Kesällä myös piha-alueiden olisi hyvä olla edustuskunnossa, mm. nurmikot leikattuna. Piilota mahdolliset harrastevälineet sekä pihan hoitotarvikkeet ulkovarastoon. Jos omistat grillin, olisi sen mahdollinen suojapeite hyvä ottaa pois ainakin valokuviin, mikäli grilli on paremman näköinen kuin itse suojapeite. Talvella on hyvä tehdä mahdolliset lumityöt, toivottaen asiakkaat jo pihassa tervetulleiksi kylään.
Asunnon perussiisteys vaikuttaa huomattavan paljon ostajaehdokkaiden ensireaktioon. Huolellisen siivouksen tulee kattaa myös pesu- ja wc-tilat. Kuva: Villa LKV.

– Ennen asuntoesittelyä olisi hyvä huomioida, että asunto on suunnilleen samassa kunnossa kuin se oli kuvauspäivänä. Näin talvella esittelyyn on hyvä jättää kaikki asunnon valot päälle, jotta asiakkaiden saapuminen kohteeseen on mahdollisimman kodikas. Hämärällä myös mahdollisuuksien mukaan kynttilät luovat mukavaa tunnelmaa.

– Älä missään nimessä leivo pullia, se juttu tuli ja meni jo aikaa sitten. Ruoanlaiton hajut ja vahvasti hajustetut siivousaineet peittävät asunnon ominaistuoksua, ja tämä häiritsee monia. Vältetään siis ylimääräisiä häiriötekijöitä, Kari Salminen kiteyttää.

 

Korona toi tilantarpeen

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg toteaa asuntokaupan olleen vilkasta viimeisen vuoden sisällä. Jo pari viikkoa koronaepidemian rantautumisesta Suomeen myynti alkoi selvästi kiihtyä.

– Parempien 2000-luvulla valmistuneiden omakotitalojen kauppa omalla pihalla sekä vapaa-ajan asuntojen kauppa ovat käyneet erityisen vilkkaasti.

Kun korona-arki löi päälle viime keväänä, tarve isommille asunnoille kasvoi. Yhtäkkiä tilalle oli iso tarve, koska moni siirtyi etätyöhön samaan aikaan, kun lapsilla ja nuorilla alkoi etäkoulu.

– Nyt on haluttu tilaa, väljyyttä ja luontoa ympärille. Ihmiset ovat ikään kuin halunneet varmistaa itselleen kunnollisen kotipesän muuten epävarmana aikana, Jussi Mannerberg on huomannut.

Leave a Comment