Aika pitkän aikaa sitten tein ehdotuksen, että Orivesi olisi esittänyt Pirhalle omalääkärikokeilua siinä tilanteessa, kun lääkäripalvelut siirtyivät Pihlajalinnalta hyvinvointialueen toiminnaksi.
Valitettavasti mitään ei tehty. Nyt taitavat kaikki poliittiset ryhmittymät vaaliteeseissään esittää omalääkärimallin käynnistämistä.
Saattaa olla, että Orivesi nukkui onnensa ohi. Mutta edelleen omalääkärikokeilun kanssa voimme olla aktiivisia. Kenties se auttaisi myös siinä, että terveysasemallemme saataisiin helpommin lääkäreitä. Ja joka tapauksessa toiminnasta muualla saatujen kokemusten mukaan se tutun lääkärin ja vakaan asiakassuhteen myötä toisi turvaa terveyspalvelujen käyttäjille. Niin kuin myös kustannussäästöjä.
Orivesi voi ja sen tulee vaatia Pirhalta myös taloudellisia säästöjä. Hyvä mahdollisuus tähän on turvata vuodeosaston pysyminen täällä. Sen potilaspaikkoja voidaan tarvittaessa lisätä ilman merkittäviä investointeja. Merkittäviä investointeja puolestaan tarvittaisiin, jos vuodeosastomme potilaspaikat siirrettäisiin vaikkapa Kangasalle. Se säästö siis syntyy säilyttämällä Oriveden terveysaseman vuodeosasto.
Omaa edunvalvontaa kuntalaisten palvelujen turvaamiseksi on syytä tehdä myös ikäihmisten päivätoiminnan ja sosiaalityön säilyvyydestä Orivedellä. Tuota päivätoimintaa ei voida toteuttaa etänä.
Koko Pirhaa koskevana työtavoitteena on perusterveydenhoidon käyntien muuttaminen maksuttomaksi. Valitettavasti näitä käyntimaksuja tämän vuoden alusta korotettiin noin 23 prosentilla. Mukana korotusta hyväksymässä olivat myös orivesiläiset aluevaltuutetut Sami Kymäläinen ja Touko Sikala. Valtuustossa vasemmistoliiton ryhmä esitti korotuksesta luopumista ja keskustan ryhmä maltillisempaa korotusta.
Vielä suurempi korotus tehtiin aluevaltuustossa äänestysten jälkeen erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksuun. Korotus oli noin 45 prosenttia. Tässäkin jakolinja kannatuksen ja vastustamisen osalta oli sama kuin terveyskeskuksen käyntimaksussa. Nämä korotukset tehtiin tilanteessa, jossa viime vuonna puoli miljoonaa suomalaista joutui maksuperintään terveydenhoidossa.
Aloitteellisuutta kaivataan myös lainsäädännön muuttamiseksi esimerkiksi sairaanhoidon maksukaton suhteen. Apteekin reseptilääkkeiden osalta maksukaton seuranta toimii hyvin ja reaaliaikaisesti. Sen sijaan lääkärikäyntien ja sairaalamaksujen osalta asiakkaan pitää itse seurata maksukaton täyttymistä. Ja mikä pahinta, maksukatto on hyvinvointialuekohtainen. Eli ei kannata mennä hoitoon monella eri hyvinvointialueella, vaikka vapaa hoitopaikan valinta onkin olemassa.
Kannattaa etukäteen selvittää, noudatetaanko aluekohtaisuutta myös niiden, usein kalliiden sairauksien hoidossa, jotka on koko maassa keskitetty muutamaan paikkaan.
Edelleen olen sitä mieltä, että Pirhan eri luottamuselimiin mahdollisesti valittujen orivesiläisten tulisi muodostaa oma paikallinen Oriveden asioita ja tavoitteita pohtiva toimikunta. Kaupunki on luonnollisesti sen toimikunnan pesäpaikka.
Reijo Kahelin (vas.)
alue- ja kuntavaaliehdokas