Lentopallojunioreiden kevät huipentuu SM-finaaleihin – ensimmäisenä tulessa ovat C1-tytöt ja C-pojat

OrPon C1-tytöt lähtevät SM-finaaliturnaukseen mitalipelit mielessään. Joukkueessa pelaavat Siiri Naaralainen (ylh. vas.), Seela Salmi, Sara Haarala, Jeniika Mattsson, Inka Lemmetty, Silja Leppänen (alh. vas.), Erin Naaralainen ja Milla-Maarit Ruokola. Kuva: joukkueen albumista

Oriveden Ponnistuksen C1-tytöt ja C-pojat ovat viime vuoden tapaan raivanneet tiensä lentopallon SM-finaaliturnaukseen, joka käydään viikonloppuna Kuortaneella.

Nyt C-ikäisiä ovat vuosina 2009–2010 syntyneet.

– Meidän joukkueessamme on kahdeksan pelaajaa, jotka kaikki ovat 2009 syntyneitä. Kaikki ovat aloittaneet lentopallon eskarissa tai ekaluokalla. Seitsemän–kahdeksan vuotta on treenattu aika innokkaasti, ja kehitys on ollut hyvää. Nyt pääsemme pelaamaan aivan tuolla Suomen kärkikahinoissa, C1-tyttöjen valmentaja Jussi Salmi kertoo.

Jo viime vuonna seitsemän pelaajaa oli mukana SM-finaaliturnauksessa, jossa joukkue sijoittui kahdeksanneksi. Tänä vuonna tavoite on mitalipeleissä.

– Elokuussa, kun aloimme treenata tätä kautta, pidimme palaveria pelaajien kanssa kauden tavoitteista. Kyllä me sovimme, että tänä vuonna tavoite on päästä mitalipeleihin eli neljän parhaan joukkoon, Salmi sanoo, mutta korostaa, ettei siitä parane ottaa liikaa paineita.

– Kausi on mennyt hyvin, ja tytöt ovat kehittyneet. Tiedämme, että olemme yksi suosikkijoukkueista. Moni haluaa haastaa meitä ja kasata meille paineitakin, mutta pitää yrittää olla välittämättä niistä, jotta saisi sellaisen rennon, hyvän suorituksen aikaiseksi.

Salmi kertoo, että rento perustaso riittää jo pitkälle.

– Itseään ei tarvitse ylittää, mutta totta kai kaikilta vaaditaan hyvällä tasolla pelaamista. Marginaalit siellä ovat tosi pienet. Yhden pelin, kun häviää, tilanne saattaa olla ihan erilainen.

”Poikkeuksellisen yhtenäinen ja rohkea joukkue”

Finaaliturnauksessa pelaa 16 välieräturnausten kautta mukaan päässyttä joukkuetta.

– Me olemme pelanneet sen verran hyvin koko kauden, että pääsimme välieräturnaukseen, jossa oli neljä sen hetken kovinta joukkuetta ja niille kaikille suora paikka finaaliturnaukseen. Muista välieräturnauksista kaksi parasta pääsi finaaliturnaukseen, Salmi selvittää.

Välieräturnauksessa OrPon joukkue voitti kaksi peliä ja hävisi yhden. Joukkue on pelannut koko kauden joko a- tai b-poolissa, mikä tarkoittaa sitä, että joukkue on ollut koko ajan Suomen kahdeksan parhaan joukossa.

– Kaiken perusta on se, että treeneihin tullaan hyvällä asenteella tekemään hommia ja oppimaan uutta. Tämä on ehkä jopa poikkeuksellisen yhtenäinen ja rohkea joukkue. Me emme ole mikään kauhean pitkä porukka, mutta rohkea pelityyli ja taisteluasenne ovat varmasti kehittäneet kaikkia eteenpäin, Salmi analysoi.

Joukkueessa pelaavat Sara Haarala, Inka Lemmetty, Silja Leppänen, Jeniika Mattsson, Erin Naaralainen, Siiri Naaralainen, Milla-Maarit Ruokola ja Seela Salmi.

Jussi Salmen lisäksi joukkuetta valmentaa Anu Lemmetty. Joukkueenjohtajana toimii Piia Leppänen.

Viimevuotista sijoitusta parantamaan

Viime keväänä C-poikien valmentaja Markku Puputti piti finaaliturnaukseen pääsyä yllätyksenä. Tänä vuonna se ei sitä enää ollut.

Lue myös: Sekä Oriveden Ponnistuksen C-pojat että C-tytöt pelaavat viikonloppuna SM-finaaliturnauksissa – ”Jos kaikki loksahtaa kohdalleen, on mahku olla aika korkeallakin”

– Kova saavutus kuitenkin ja kevään loppuhuipennus, Puputti muotoilee.

Poikien finaaliturnauksessa pelaa 12 joukkuetta. Viime vuonna OrPon poikien sijoitus oli yhdeksäs.

– Sitä sijoitusta lähdemme ilman muuta parantamaan. Onnistuneella nappisuorituksella mitalipelit ovat ihan mahdollisia. Se vaatii hurjan hyvää onnistumista, Puputti sanoo.

– Tasainen turnaus tulee, päivän kunto ja terveystilanne ratkaisevat.

Joukkueen runko on pysynyt pitkälti ennallaan. Muutama uusi pelaaja on liittynyt mukaan. Joukkueessa pelaavat Niilo Lankinen, Tatu Lammi, Eetu Lietsala, Eino Kuivanen, Oskari Kymäläinen, Jaakko Niemi, Onni Nieminen, Perttu Paavola, Mikke Puputti, Juho Ruusumaa ja Peetu Salmi. Joukkueenjohtajana toimii Hanna Niemi.

C-ikäisten finaaliturnauksesta viikon päästä SM-finaaleissa pelaavat OrPon B1-tytöt ja siitä viikon päästä vielä A-tytöt.