Parvelan Retu ravasi Elitkampenissa kolmanneksi – voiton ja miljoona kruunua vei hallitseva ravikuningas Evartti

Parvelan Retu sijoittui kolmanneksi sunnuntaina Ruotsin Solvallassa kisatussa Elitkampenissa.

Lue myös: Parvelan Retu on mukana Elitkampenissa – sunnuntaina se taistelee miljoonan kruunun ykköspalkinnosta

Parvelan Retu nousi lähdön jälkeen hyvin, mutta ensimmäisen kaarteessa otetun laukan jälkeen se tippui letkassa toiseksi viimeiseksi ja antoi muulle ryhmälle pienen etumatkana. Takana oli vain lähtölaukan ottanut Grisle Odin.

Retu kiri muun porukan kiinni ja lähti kiertämään ryhmän ohi kolmatta rataa pitkin. Kärjessä meni toiselta lähtöradalta startannut Evartti, joka ampaisi heti lähtökiihdytyksessä ykköspaikalle.

Noin 400 metriä ennen maalia Parvelan Retu oli viidentenä. Viimeiseen kaarteeseen se tuli neljättä rataa pitkin ja sai puhtaan juoksulinjan. Evartti oli kuitenkin selkeässä johdossa ja sen perässä toiseksi tullut Tangen Bork pääsi myös etenemään helposti.

Retu kiri kuitenkin muiden ohi ja sijoittui kilpailussa kolmanneksi.

Evartti vei kisan lähes tyylitellen. Se johti kisaa hallitusti koko lähdöstä maaliin.

Kisan voitosta Evartti sai miljoonan kruunun eli noin 86 500 euron palkinnon. Hippoksen tiedotteessa kerrottaan, että siitä tuli samalla historian toiseksi eniten ansainnut suomenhevonen Vieskerin jälkeen.

Parvelan Retun voittopottia kisan kolmas sija kasvatti 235 000 kruunulla eli reilulla 20 000 eurolla.

Evartin voittoaika 1 640 metrin matkalla oli 20,4 ja Parvelan Retu kellotti ajan 20,9.

Evartista tuli viides suomalaisvoittaja

Evarttia ennen Elitkampenin on voittanut neljä suomalaishevosta: Ponseri vuonna 1994, Viesker vuosina 1996–2000, Vitter vuonna 2016 ja Polara vuonna 2017.

Hippoksen tiedotteessa ohjastaja Santtu Raitala kertoi jännittäneensä vielä loppukaarteessa etenkin tutun kilpailijan Parvelan Retun sekä takana tulleen Tangen Bortin otteita, ja pohti loppuratkaisua vaihtelevin miettein.

– Hevonen tuntui hyvältä koko ajan. Vauhti oli meille hyvä, ensimmäiset 200 metriä olivat nopeat, mutta Evartti vastasi hyvin. Se on hyvin rento hevonen, ja kuuntelee ohjastajaa. Täällä on pitkä loppusuora ja tuntui tosi jännittävältä, Santtu Raitala kertoo tiedotteessa.

Elitkampen kisa, jossa kohtaavat maailmaan parhaat kylmäveriravurit. Suomea kisassa edustivat tänä vuonna Evartin ja Parvelan Retun lisäksi Stallone ja Nyland.

Kilpailu on perustettu vuonna 1986 ja sen kisaennätys on Vitterin vuonna 2016 juoksema 18,5.

Voitokkaimmat hevoset Elitkampenissa ovat olleet Viesker ja Järvsöfax. Kumpikin niistä on voittanut kisan viidesti.

Kolmena edellisenä vuonna voitto on mennyt Norjaan, kun Odd Herakles oli ykkönen niin vuonna 2020, 2021 kuin 2022.

Leave a Comment