– Olemme maksimoineet tehokkuuden niin, että aamiainenkin syödään autossa ja aamukahvit nautitaan termarista, nauravat Matti Patronen ja Virpi Färlin.
He olivat miettimässä, mihin kesätapahtumiin ehtisivät kurvata grilliautollaan, kun tilanne muuttui yllättävästi.
– Itse asiassa haimme myyntipaikkaa grilliautolle Tammelantorilta, mutta automme oli vähän liian korkea sille paikalle. Ei mennyt kuin kolme neljä päivää, kun Tampereen kaupungilta soitettiin ja kysyttiin, olisimmeko kiinnostuneita tästä kauppahallin tilasta, kertoo Matti Patronen.
Pariskunta mietti tovin, sillä heitä oli kyselty muuallekin barbeque-henkistä ruokaa myymään. Sitten he päättivät tarttua mahdollisuuteen, ja miniravintola kauppahallissa on palvellut helatorstaiviikosta lähtien. Vakioasiakkaitakin on jo ilmestynyt.
Kotimaisen possun kassleria kuubalaisella twistillä
Miniravintolaksi he 15 asiakaspaikan yritystään kutsuvat, ja aiemmin tarjotut ribsit ovat vaihtuneet savustettuun porsaan kassleriin ja pariloituihin sämpylöihin. Mutta mitä tarkoittaakaan lisämaininta ”kuubalaiseen tyyliin”?
– No kun Amerikkaan muutti 1900-luvun alussa kuubalaisia töihin, he söivät tällaista evästä, jossa energiaa antoi savustettu possu leivän välissä lisukkeineen, Patronen selvittää.
Lisukkeilla hän tarkoittaa kahta lajia juustoa, suolakurkkua, tomaattia ja barbeque-kastiketta, johon he tuunaavat salaisilla aineksilla oman twistinsä. Lopuksi koko komeus pariloidaan lämpimäksi ja rapeakuoriseksi.
Oikeanlaisen leivän testaamisessa meni aikansa, mutta lopulta he löysivät mieleisensä, hieman tummemman reilunkokoisen sämpylän, jossa on ripaus porkkanaakin. Niitä leipoo Ullan Pakari Riihimäellä.
Gluteenittoman version sämpylä tulee kauppahallin omalta leipomoyrittäjältä, ja sen valinnassa auttoivat gluteenitonta syövät ystävät. Yksi kolmesta parilasta onkin varattu gluteenittomille versioille.
Ennen paikan avaamista he laittoivat pinnat uusiksi. Valkoiset seinät saivat taitetun vihreän sävyn, ja myyntitiski rakennettiin omin käsin vanhoista laudoista ja kauniisti harmaantuneista heinäseipäistä.
Grilliautokaan ei jouda kokonaan seisomaan
Floristi/puutarhuri Virpi Färlin, joka samoihin aikoihin vaihtoi vuodesta 1994 jatkuneen kukkakauppatyön Jämsässä uusiin kuvioihin, tilasi seinille lännenhenkisiä kuvatapetteja. Asiakaspalvelutyössä hän kuitenkin viihtyy edelleen.
Matti Patrosella on menneisyydessään kokemusta myös ravintolan töistä, joten autokauppiaana viime vuodet paremmin tunnettu mies on kotonaan myös hellan ääressä. Ja epäilemättä tuttua grilliautoakin nähdään kesän mittaan siellä ja täällä.
Pariskunnan uusin yritys sijaitsee kauppahallin niin sanotulla lihakäytävällä. Ruokapaikkoja ja kahviloita halliin on kertynyt useitakin, ei kuitenkaan juuri tämäntyyppistä. Naapurissa on pyörykkäbaari, mutta Patronen sanoo, että kummallekin on oma asiakaskuntansa. Ensin pyöritetään hommaa kaksin, ja jos asiakasmäärä sen mahdollistaa, apuakin voisi palkata.
Furiosalla kauden ensimmäisessä startissa turhan paljon intoa
Kauppahalliin löytyy myös tuntipalkkaisia tuuraajia, jos vaikka ravireissulle pitää startata jo aiemmin. Muutenkin he kehuvat kauppahallin kauppiaiden mainiota yhteishenkeä; sinne on ollut helppo solahtaa joukkoon.
Kuusi aukiolopäivää viikossa Tampereella tietää pitkiä päiviä, ja siinä sivussa pitää hoitaa hevosetkin, jotka ovat taas päässeet nautiskelemaan vihreästä laitumella.
Furiosakin ravasi jo kesän ensimmäisen harjoitusstarttinsa Teivossa, mutta kuten Patronen aavisteli, intoa oli liikaakin. Hevonen ryöhäsi heti keulille ja loppumetreillä muutama kilpakumppani pääsi ohi..
Seuraavan lähdön kesäkuun alussa Seinäjoella hän uskoi sujuvan jo paremmin, ja kunhan muutama startti on takana, tuttu kilpailuvarmuus on taas löydettävissä.