”Mikä ihmeen palvaamo sinne yläkertaan on tullut?” – KVL-Tekniikan possulogot ikkunoissa on havaittu: Pääkonttori muutti Tampereelle, menivätkö yhteisöverotkin muuton myötä, murehdittiin jo Orivedellä

Yrityksen visuaaliseen ilmeeseen viime vuonna ilmestyneet possut näkyvät ikkunateippausten lisäksi myös toimiston sisätiloissa. Siellä asustelee kymmenen vuotta sitten 20-vuotislahjaksi saatu suurikokoinen pajupossu, ja Pykäläisten takana seinälläkin possu komeilee taulussa. Kuva: Anne Kotipuro

KVL-Tekniikan pääkonttori on nyt runsaan kuukauden toiminut Tampereen Rantaperkiössä, liikerakennuksen kakkoskerroksessa avaran lasikupolin alla. Vaikka yläkerrassa ollaankin, ikkunoihin ilmestyneet possulogot on naapuristossa havaittu.

– Onko sinne muuttanut joku palvaamo, on meiltäkin kysytty, nauraa yrityksen viestintä- ja hallintojohtaja Ilona Pykäläinen uusien tilojen tupaantuliaisissa helatorstaina aattona.

Lue myös: Robotit ja hitsaajat liittivät metrisiä kaukolämpöputkia yhteen 20 kilometrin matkan – KVL-Tekniikka kansainvälistynyt, possulogo vie yrityksen juurille

Vakavasti puhuen: mikä sai muuttamaan, ja jäikö Orivesi taas ilman yhden yrityksen verotuloja?

Uusissa tiloissa vieraita kierrättävä Ilona Pykäläinen kertoo, että muuttoa on harkittu jo jonkin aikaa.

Pääsyyksi hän nimeää hallinnollisen henkilöstön rekrytointivaikeudet Orivedelle, ja kehitys- ja henkilöstöjohtaja Minna Visakorpi vahvistaa asian. Noin puolen tunnin työmatkakin kuuluu olevan monelle liikaa.

Projektihenkilöstöä tämä ei koske, he ovat tottuneet reissaamaan kauaskin töiden perässä. Ovathan infra- ja energiarakentamiseen keskittyneen yrityksen työkohteet hajallaan pitkin maata, ja ulkomaillekin on projekteja tehty.

Uudisrakentamistakin mietittiin, nyt raakileesta tehtiin omannäköinen tila

Toimitusjohtaja Jukka Pykäläinen toteaa saaneensa pari tehokasta työtuntia lisää päiväänsä, kun työmatka lyheni. Hän asuu nykyään Tampereella.

Ilona Pykäläinen taas tekee töitä pääosin etänä Espanjasta käsin. Siellä asuvat nykyään myös hänelle tärkeät eläimet: ponit, koirat, aasi, laama, riikinkukot, kanat – ja onpa niitä minipossujakin.

– Mietimme jo rakentamistakin konevarikkomme yhteyteen Lempäälän Sääksjärvelle, mutta sitten vähän sattumalta löytyi tämä usean vuoden ajan tyhjillään ollut toimistotila, jonka ostimme. Se oli lähes avointa tilaa, joten remonttia on tarvittu, Pykäläiset kertovat.

Avariin ja valoisiin tiloihin on pystytetty väliseiniä, kun on tehty pari neuvottelutilaa ja työhuoneita. Pääkonttorilla työskentelee yhteensä kahdeksan henkilöä, ja lisäksi siellä on työtilaa satunnaisesti paikalla oleville tekijöille, kuten vaikkapa projektien päälliköille. Omat tavaransa ja paperinsa voi säilyttää kaapissa ja ottaa käyttöön vapaan työpöydän.

Keskellä koko toimistoa on yhteinen kahvittelupaikka, jossa voi myös nauttia eväät ja vaihtaa muutaman sanan työkavereiden kanssa.

Toimitusjohtaja Jukka Pykäläinen ei ollut juhlapäivänä ehtinyt nauttia lounasta, joten piti ottaa toinenkin skagen-leipä. Kuva: Anne Kotipuro

Yrityksen kotikunta ei muuttunut, Oriveden kehitys kiinnostaa

Jukka Pykäläinen muistuttaa, että yhtiön kotipaikka yhtiörekisterissä on kuitenkin edelleen toistaiseksi Orivesi.

Uusiin tiloihin poikkesivat tutustumassa myös Oriveden kaupungin edustajat, kaupunginjohtaja Juha Kuusisto ja elinvoimajohtaja Tuija Aro. Heitä tieto KVL-Tekniikan kotipaikan säilymisestä epäilemättä miellytti.

Pykäläinen kertoo jutelleensa orivesiläisvieraiden kanssa etenkin hiljattain puretun entisen nahkatehtaan, leipomonakin palvelleen rakennuksen tontin kaavoituksesta Naarajoennotkossa. Hänestä se olisi Kirkkolahti-näkymineen mainio paikka asuintalolle. Muutenkin Oriveden kasvattia kaupungin kehitys kiinnostaa.

Lue myös: Uitin nahkatehdas, Kotipohjan leipomo – Naarajoennotkosta puretulla kivirakennuksella ja sen vieressä sijainneella puutalolla oli monipuolinen historia

Kiertokäynnillä huomiota herättää myös Pykäläisen oma työhuone, jonka sisustus on maskuliinista metallia. Työpöytä muistuttaa taitettua lentokoneen siipeä ja asiakastuoleissakin on häivähdys lentokoneen istuinta. Ne ovat englantilaisen Timothy Oultonin suunnittelemia, innoittajana kuulemma historiallinen Spitfire-lentokone.

Ei ihme, sillä molemmilla Pykäläisillä on helikopterilentolupakirja, tosin Jukka Pykäläinen kertoo lentävänsä lähinnä silloin, kun ilmaan ennättää. Pariskunnan osaomistuksessa oleva helikopteri on kuitenkin pääasiassa ammattilentokäytössä, harrastamiseen se harvemmin joutaa.

Viime viikolla Ilona ja Jukka Pykäläinen työntekijöineen olivat kutsuneet yhteistyökumppaneita ja asiakkaita tutustumaan KVL-Tekniikan uusiin tiloihin Tampereelle. Logistinen sijainti on oivallinen autokaupan yläkerrassa paikassa, jossa Hatanpään valtatie vaihtuu Nuolialantieksi. Siitä on helppo lähteä suuntaan jos toiseenkin. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment