Mikä onkaan suomalaisten suosikkikesäkukka? – suosion salaisuutena listataan kauneus, tuoksu, väri- ja lajikevaihtoehdot sekä säänkestävyys

Orvokki, kuva: Kauppapuutarhaliitto
Orvokki on suosituin kesäkukka. Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Orvokki on suomalaisten suosikkiryhmäkasvi ja myydyin kesäkukka vuodesta toiseen, tiedottaa Kauppapuutarhaliitto. Sen mukaan orvokkia viljellään vuosittain 9–10 miljoonaa kappaletta. Kakkosena tulee pelargoni, jota viljellään vähän yli neljä miljoonaa kappaletta.

Kauppapuutarhaliitossa uskotaan, että orvokin suosion syynä ovat sen kauneuden ja tuoksun lisäksi monet väri- ja lajikevaihtoehdot sekä erinomainen säänkestävyys Suomen arvaamattomassa keväässä.

– Orvokki on kiitollinen kevään kukka, sillä sitä eivät keväiset lämpötilavaihtelut haittaa. Kasvi kestää pakkasta jopa viisi, totuttelun jälkeen jopa seitsemän astetta. Sitkeä orvokki ei pelästy myöskään takatalven lumisadetta tai keväistä kylmää vesisadetta. Kylmällä säällä orvokki saattaa vähän nuokahtaa, mutta piristyy taas, kun ilma hieman lämpenee ja aurinko alkaa paistaa, kuvailee Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala tiedotteessa.

Kastelua ja nyppimistä

Orvokki on kestävä kukkija myös siinä mielessä, että se ilahduttaa otollisissa olosuhteissa puutarhassa tai parvekkeella jopa läpi kesän. Orvokki vaatii vain vähän hoitoa, sillä se menestyy hyvin säännöllisellä kastelulla ja nyppimisellä.

Ravinteiden saannin voi taata esimerkiksi lisäämällä kastelulannoitetta kerran viikossa kasteluveteen.

Orvokin voi istuttaa astiaan tai suoraan maahan, kun maa on lämmennyt. Orvokki sopii myös parvekkeen amppeliin.

Ripsureunaiset trendanneet

Orvokkeja on saatavilla eri väreissä, myös monivärisinä ja miltei mustina. Myös koot vaihtelevat: on lajikkeita, joissa on jopa kahdeksan senttimetrin kokoiset kukat.

Tiedotteessa todetaan, että samettisen violetti on yksi tämän hetken trendiväreistä. Orvokin uskotaan iskevän tähän trendiin.

– Erityisen kiinnostavia ovat nyt myös isokukkaiset, persikkaisen väriset orvokit sekä punaisen eri sävyt. Viime vuosina ovat trendanneet myös ripsureunaiset lajikkeet, Rantala sanoo tiedotteessa.

 

Leave a Comment