Ensin saatiin taloon keittiömestari, siinä sivussa löytyi Vallesmanniin uusi toimitusjohtajakin – ja pari uutta asukasta Orivedelle

Marjo Wallin ja Pekka Hekkala asettuivat asumaan Eräjärvelle, ja työpaikatkin molemmille löytyivät läheltä. Wanhan Opiston keittiö on Hekkalan valtakuntaa, mutta joskus ehtii vaimoa moikkaamaankin. Kuva: Anne Kotipuro

Porilaissyntyinen, pitkään Oulussakin vaikuttanut hotelli- ja ravintola-alan kokenut ammattilainen Marjo Wallin on maaliskuun alusta toiminut Vallesmannin ja sen ympärillä olevan yritysryppään toimitusjohtajana.

Siihen kuuluvat lounasravintola Vallesmanni, ravintola Wanha Opisto Kampuksella, Vallesmannin tilaus- ja juhlapalvelu, ikäihmisten ateriapalvelu, hotelli Sointula sekä leirikeskus Päiväkummun arteriapalvelut.

Jussi Teppola pysyy edelleen yrittäjänä ja firman omistajana, mutta yrittää pikkuhiljaa väistyä sivummalle, kohti eläkepäiviä.

Viimeksi Wallin toimi Vantaalla tukkuliike Pamark Group Oy:ssä henkilöstöpäällikkönä. Sitä ennen hän oli Lapland Hotels Oulun hotellinjohtajana ja toiminut ikänsä hotelli- ja ravintola-alalla. Uusi tehtävä on Wallinin kolmas toimitusjohtajapesti.

Omasta ravintolasta Ouluun ja sieltä taas Tampereen seudulle

Hän on johtanut Oulussa myös hotelli Lasarettia. Helsingin keskustassa hän on miehensä Pekka Hekkalan kanssa myös pitänyt omaa ravintolaa, joka myytiin pois heidän lähtiessään pohjoiseen, mutta nyt suunta kävi etelään päin, ensin Tampereelle.

– Sitten Jussi houkutteli mieheni keittiömestariksi tänne Wanhalle Opistolle ja hankittiin Eräjärven Ristakalliosta asunto, joka on tarkoitus muuttaa ympärivuotiseksi asunnoksi. Kävin usein täällä Pekkaa moikkaamassa, tapasin Jussiakin ja hän ehdotti, että alkaisin tähän toimitusjohtajaksi, Wallin kertaa asioiden etenemistä. Hän tuumasi: ”Mikä ettei!”

Teppola pysyy edelleen enemmän tai vähemmän toiminnassa mukana. Hänellä on paljon tietoa ja osaamista, jota Wallin haluaa hyödyntää.

– Minua innostivat myös alueen viehättävyys ja mahdollisuus saada taas yksi kokemus lisää. Kun ihmiset täällä tuntevat toisensa, on helppo asioida. Mahtavasti minut on otettu vastaan niin talossa kuin paikkakunnalla, ja meillä on täällä huikean ammattitaitoista porukkaa. Asioita helpottaa, kun Jussi tuntee kaikki ja kaikki tuntevat Jussin, uusi toimitusjohtaja jatkaa.

Vaihteeksi pieni hotelli, jolla monenlaista käyttäjäkuntaa

Teppolan kanssa he vaihtavat kehittämisajatuksia ja hän antaa niille siunauksensa.

– Kyllä tässä on töitä riittänyt, vaikka alkuvuosi alalla onkin rauhallisempaa. Sointula on pieni, siisti omatoimihotelli, jossa ei ole vastaanottoa, vaan koodilla saa avainlokerosta avaimen. Aamiainen on yhteistilan jääkaapissa, mutta silloin kun asiakkaita on paljon, aamiainen tarjoillaan Wanhan Opiston tiloissa.

Wallin on jo ehtinyt havaita, että majoitukselle kyllä kysyntää riittää: on puolimatkan poikkeajia, sukulaisvierailuja ja monenlaisia tapahtumia.

”Onneksi en ole ketjupaikassa, vaan kädet ovat vapaat”

Kohta salin puolelle istahtaa kahvitaukoa pitämään myös Wallinin aviomies, keittiömestari Pekka Hekkala. Häntä kiehtoi aikanaan Vallesmannin mainio sijainti Eräjärveltä katsoen, mutta vielä enemmän sen hyvä maine.

– Täällä vaalitaan perinteisiä valmistustapoja ja raaka-aineita. Kalat graavataan ja paistit kypsennetään itse, kasvikset käsitellään itse alusta asti ja lähes kaikki jopa kuoritaan.

Tilauspalvelun työ on oikeastaan helpottunut, sillä asiakkaat seuraavat trendejä ja osaavat vaatia, silloin on helppo toimia, Hekkala kuvailee.

Nettisivuilla on pohjaksi esitelty laajat valikoimat erityyppisiä tarjoiluja, ja siihen päälle tulee toiveita esimerkiksi maustamisesta.

Hekkala näkee yhdeksi missioksi luoda ruoan ympärille tapahtumia ja säpinää. Jos asiakkaita vain riittää, uutta ideoidaan varmasti koko ajan. Hän kokee onnekseen sen, ettei olla ketjupaikassa eivätkä kädet sidottu ketjun toimintatapoihin ja linjauksiin.

– Myös leivät leivotaan saaristolaisleivästä ja rievästä lähtien. Vallesmanni tunnetaan myös isoista ja runsaista täytekakuistaan, mutta niihinkin on tullut uutuusmakuja, keittiömestari lisää.

Hekkala on myös havainnut, että Orivedellä pienet pubitkin ovat tosi aktiivisia ohjelmatarjonnassaan, mikä on hänestä hyvää yritteliäisyyttä.

Leave a Comment