Auringon säteily on elämää ylläpitävä avaruuden voima. Maahan kohdistuvassa säteilyssä on kuitenkin tietyt vaaratekijät. Ultraviolettisäteily on niistä pahin ja syöpää aiheuttavaa. Sen vaikutusta rajoittaa otsonikehä. Lievempi vaikutus on ihon ”palaminen” punaiseksi.
Auringon säteilyteho on syklinen. Se on määritetty nykyisin mittaamalla ja aiemmin välillisin keinoin. Auringon säteilyvoima vaihtelee pilkkuisuuden mukaan. Pilkut ovat auringon pinnalla tapahtuvia valtavia vetyräjähdyksiä. Voi olla tosiaan niin, että auringon aktiivisuuden vaihtelulla on vaikutus maapallon ilmastoon.
Vihreä potti odottaa ilmaston muutoksen korjaajaa. Näin arvelee Marja Aarnipuro Apu-lehden pääkirjoituksessa. Positiivinen suhtautuminen on hyväksi, mutta onko sille oikeasti perusteita. Pääkirjoituksessa arvellaan, että työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat sekä rahakas liikemies Antti Herlin ovat näyttäneet suunnan.
Maapallon ilmakehän alaosa eli troposfääri on se, mikä meihin ihmisiin vaikuttaa. Ulompi ilmakehä ilmiöineen on tavallisen ihmisen tavoittamattomissa. Lehdessä sanottiin myös, että Suomen tavoite pyrkiä hiilineutraalisuuteen vuonna 2035 on meidän myyntivaltti. Oi, jos tilanne olisi niin. Tosiasiassa Suomen päästöt ovat tuhannesosa maailman hiilidioksidipäästöstä. Miten Suomen tavoite avittaa ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä?
Todellisuudessa auringon energia on elämää ylläpitävä voima. Se aiheuttaa hiilidioksidin sidonnan kasveihin yhteytystapahtumassa. Sama tapahtuu eteläisellä pallonpuoliskolla meren viherlevien ansiosta. Meillä pohjoisella pallonpuoliskolla ei ole merta, joten täällä viherkasvit ja varsinkin puusto hoitavat hiilenpoiston.
Eelis Pulkkinen
Orivesi