Mysteeritaulu, vanha alusastia ja 1900-luvun alun kirjastolainojen kirjanpito – esittelykierros Juupajoen kunnanviraston arkistoon paljastaa monenlaisia talteen otettuja aarteita

Vs. kunnanjohtaja Anne Tuovila tutkii vanhaa kirjastolainojen kirjanpitoa. Sen mukaan Välskärin kertomukset oli lainaajien keskuudessa suuressa suosiossa. Tarkkaa vuosilukua ei merkinnöistä löytynyt, mutta Tuovila arvelee kirjanpidon olevan peräisin 1900-luvun alkupuoliskolta. Kuva: Pia Autero

– Kyllä sen tämän oven takana pitäisi olla, aprikoi Juupajoen vs. kunnanjohtaja Anne Tuovila ja kokeilee oveen useampaa avainta ennen kuin lykästää.

Vieressä tilannetta tarkkailee kuntamarkkinoinnin projektityöntekijä Mervi Kinnunen.

– En ole minäkään täällä kyllä koskaan käynyt, mahtaako olla edes oikea ovi, Kinnunen epäilee.

Kunnanviraston arkistoa hoitaa normaalisti kunnan toimistosihteeri. Tuovilalle ja Kinnuselle ylemmän kerroksen arkistohuone ei ole ennestään tuttu. Myös arkiston etummaiseen tilaan säilötyt esineet ovat hienoinen arvoitus.

– Tässähän on mielenkiintoisia esineitä. Tämä taitaa olla joku vanha alusastia, Tuovila esittelee.

Tilan nurkasta löytyy joukko erilaisia taideteoksia. Kinnunen kaivaa esiin mielenkiintoisen modernistisen työn, jossa ei kuitenkaan ole signeerausta eikä vuosilukua.

Jääkin arvoitukseksi, kuka työn on mahtanut tehdä ja miksi se on päätynyt arkistoon.

Juupajoen kunnan arkistohuone
Arkiston nurkasta löytyi hieno modernistinen maalaus, jonka tekijää saatetaan vain arvailla. Teosta esittelemässä kuntamarkkinoinnin projektityöntekijä Mervi Kinnunen. Kuva: Pia Autero
Juupajoen kunnan arkistohuone
Arkiston etummaisessa osassa säilytetään kaikenlaista erikoista tavaraa. Joukossa näyttäisi olevan kokoelma koreja ja vanha alusastia. Kuva: Pia Autero

Materiaalia ajalta ennen kuntaa

Sisempi ovi kätkee sisäänsä varsinaisen asiakirja-arkiston. Siellä säilytetään dokumentteja, jotka tulee arkistonmuodostuslain perusteella säilyttää pysyvästi.

Tähän arkistoon tuodaan Tuovilan mukaan materiaalia rakennuksen alakerrassa sijaitsevasta lyhytaikaisemmasta arkistosta, joka on aktiivisemmassa käytössä.

– Täällä on paljon paperia ja asiakirjoja. Lain mukaan säilytettävää tietoa on yllättävänkin suuri määrä, Tuovila sanoo.

Vanhimmat asiakirjat näyttävät ulottuvan aikaan ennen Juupajoen kunnan perustamista, mutta aivan tarkkaa tietoa arkiston iästä Tuovisella ja Kinnusella ei ole.

Oven edessä sijaitsevalla työpöydällä on yhä kokoelma vanhoja leimasimia ja arkistokortteja.

– Tässä on aikanaan istunut arkistonhoitaja ja tehnyt työtehtäviään, Tuovila kertoo.

Juupajoen kunnan vaakunaehdotukset
Juupajoen kunnan vaakunakilpailun kilpailutöitä. Oikealla kilpailun voittanut työ ja heti sen vieressä vasemmalla toiselle sijalle sijoittunut työ, jonka aiheena on punainen hevonen ja saapas. Kuva: Pia Autero

Kyllä anturat kestävät!

Arkiston mielenkiintoisimpiin löytöihin kuuluu kokoelma Juupajoen kunnan vaakunakilpailun ehdokkaita. Kokoelman kilpailutöissä on edustettuna monenlaisia eri teemoja aina työkaluista Juupajoen kenkätehtaan toimintaan viittaaviin aiheisiin.

– Tämä taitaa olla minun suosikkini näistä rannalle jääneistä ehdokkaista, Tuovila sanoo ja esittelee työtä, jonka aiheena on kolme sinisiin housuihin ja mustiin saapikkaisiin verhottua jalkaa. Työn nimi on ”Kyllä anturat kestävät!”

Kunnanviraston arkistoa on hyödynnetty esimerkiksi kunnan historiikin kirjoittamisessa. Sen kummempaa inventaariota arkistoon ei ainakaan viime aikoina ole Tuovilan mukaan tehty.

Hän ei usko, että arkisto kätkisi sisälleen mitään sen ihmeellisempiä salaisuuksia.

– Kyllä luulen, että mielenkiintoisimmat aarteet tuli tässä esiteltyä. No onhan tuossa tietysti tuommoinen retro kassakone. Välioviakin löytyy, Tuovila nauraa.

Juupajoen kunnan arkistohuone
Juupajoen asiakirja-arkistossa on kaikki lain mukaan säilytettävä materiaali tarkassa järjestyksessä. Kunnassa arkistoa hoitaa pääasiassa toimistosihteeri. Kuva: Pia Autero

Leave a Comment