Traktorimönkijä vie Joanna Äikkään kouluun ja harrastuksiin kesät talvet ja välillä hupiajelullekin – ”Turvallisuus- ja mukavuussyistä mieluummin tämä kuin mopo tai mopoauto”

Joanna Äikäs on ajanut traktorimönkijällä viime syksystä lähtien. Hän hankki traktori- ja mopoautokortit heti, kun täytti 15 vuotta. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden yhteiskoulun yhdeksättä luokkaa käyvä Joanna Äikäs hankki traktorimönkijän heti 15 vuotta viime syksynä täytettyään.

– Siitä lähtien olen sillä itse liikkunut, hän kertoo.

Hän kulkee traktorimönkijällään koulu- ja harrastusmatkat, ja menopelissä on nyt 190 ajotuntia.

– Aika paljon kilometrejä tulee, kun koulumatka on 20 kilometriä suuntaansa, Äikäs kertoo.

Joskus tulee ajeltua myös huvin vuoksi.

– Hupiajoa tulee paremmilla keleillä. Nyt olen talvella ollut enemmän kavereiden kyydissä.

Äikkään mönkijässä saa olla kyydissä yksi matkustaja. Koulupäivän päätteeksi useampikin kaveri tuo mönkijän takana olevaan erikseen hankittuun tavaraboksiin laukkunsa. Ne kulkevat siellä punttisalille, jonne ollaan menossa porukalla.

Äikkään mönkijä on valittu sitäkin silmällä pitäen, että se on satunnaisesti myös työkäytössä.

– Lavalla voi kuljettaa esimerkiksi isän maanrakennusfirman tavaroita, hän kertoo.

Traktorimönkijänsä lavalle Joanna Äikäs on erikseen hankkinut tavaraboksin. Koulureppu kulkee siellä näppärästi. Kuva: Heli Rahkonen

Kaksi korttia

Joanna Äikäs suunnitteli ensin kulkevansa mopolla kesät talvet.

– Vanhemmat olivat sitä mieltä, ettei onnistu.

Ajatus traktorimönkijästä olikin alkujaan hänen vanhempiensa. Sittemmin Joanna Äikäskin on ollut tyytyväinen valintaan.

– Turvallisuus- ja mukavuussyistä mieluummin tämä kuin mopo tai mopoauto.

Äikkäällä on sekä traktori- että mopoautokortti. Osaa mönkijöistä voi ajaa mopoautokortilla, mutta osa niistä luokitellaan traktoreiksi, jolloin niiden ajaminen vaatii T-luokan ajokortin.

– Näin ollen en ainakaan vahingossakaan saa sakkoja kortitta ajosta.

Toinenkin syy Äikkäällä oli mopoautokortin ajamiseen: siihen liittyvät ajotunnit.

– Traktorikortti on aika helppo saada. Kävin parilla teoriatunnilla, ja kun pääsin teoriakokeesta läpi, sain kortin. Mopoautokortin suorittamiseen otin ajotunteja. Tämä toi paljon enemmän varmuutta ajamiseen liikenteessä.

– Vanhemmatkin olivat tyytyväisiä, että ajoin myös mopoautokortin ja ajotunnit. Liikenteessä on aina altavastaajana pienemmällä menopelillä, joten on tiedettävä, mitä siellä tekee, Äikäs painottaa.

Joanna Äikäs kulkee traktorimönkijällä pääsääntöisesti kouluun ja harrastuksiin. Kuva: Heli Rahkonen

Pelkkä teoriaopetus ei riitä

Sitä hän pitää hämmentävänä, ettei T-korttiin vaadita lainkaan ajotunteja. Pelkkä teoriaopetus kuulostaa Äikkään mielestä vähältä.

– Sekin on traktorikortissa ristiriitaista, että sillä saa ajaa 15-vuotiaana moottorikelkkaa, työkoneita, maatalouskoneita ja mönkijöitä. Minusta pitäisi selvittää, mihin käyttötarkoitukseen korttia haetaan ja ainakin kerran olla liikenteessä autokoulun opettajan kanssa, joka kertoo, miten käytännössä toimitaan.

Joanna Äikäs saa päästellä mönkijällään 60 kilometrin tuntivauhtia. Hänen reittinsä kulkee usein 58-tien kautta.

– Vaikken mene itsekään kovin paljon alinopeutta verrattuna muuhun liikenteeseen, ihmiset ovat välillä kauhean äkäisiä liikenteessä. Sen sijaan pieniltä lapsilta saa katseita ja vilkutuksia, Äikäs juttelee.

Joanna Äikäs saa ottaa mönkijänsä kyytiin yhden matkustajan, mutta oli tällä kertaa yksin menopelinsä kyydissä. Kuva: Heli Rahkonen
Joanna Äikäs harkitsi ensin mopoa, mutta vanhempien suosituksesta päätyi traktorimönkijään. Hän harmitteli, että menopeli sattui olemaan kuvaushetkellä niin kurainen. Rapa roiskuu sorateillä, jollaista pitkin Äikäskin koululle hurauttaa. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment