Sähkötuet – tällaisia tukia voit saada korkeisiin sähkölaskuihin

Vuosi 2022 tarjosi erityisesti sähkölämmitteisten omakotitalojen omistajille mutta myös muille suomalaisille huolta sähkön hinnasta. Energiakriisin uhatessa sähkön pörssihinta lähti hurjaan nousuun ja uutisissa kohuttiin kotitalouksien jopa tuhansien eurojen sähkölaskuista.

Venäläistä sähköä koskevat pakotteet ja niiden kautta pelko sähkön saatavuusongelmista nostivat sähkön hintoja jyrkästi ja yli monien kotitalouksien maksukyvyn.

Inflaation kurittaessa suomalaisten taloutta samaan aikaan, oli hallituksen pakko tarttua toimeen ja tehdä päätöksiä tukitoimista auttaakseen korkeiden sähkölaskujen kanssa painivia kansalaisia.

Miten siis voit saada avustusta korkeaan sähkölaskuun?

Millaisia tukia on mahdollista saada?

Tällä hetkellä suomalaisille on tarjolla kolme väliaikaista sähkötukea sähkölaskun maksamiseen. Lisäksi eduskunnan käsittelyssä on neljäs lisätuki, josta tullaan todennäköisesti saamaan lisää tietoa pian.

  • Sähkön arvonlisäveron alennus, joka koskee kaikkia suomalaisia.  Tämä tuki on voimassa ajanjaksolla 1.12.2022-30.4.2023 
  • Sähkön verovähennys, joka tukee talouksia joiden sähkölaskut ylittävät yhteensä 2000 euroa aikavälillä 1.1-30.4 välisenä. Verovähennys on 60% 2000 euroa ylittävältä osalta ja tukea voi saada 2400 euroon saakka 
  • Lisäksi on Kelalta saatava sähkötuki, jota voivat saada ne kotitaloudet, joille verovähennyksen hakeminen täysimääräisenä ei ole mahdollista matalien tulojen vuoksi.

1. Sähköenergian ALV-alennus 

Sähkön arvonlisäveron alentaminen oli yksi ensimmäisestä tukitoimista, joihin hallitus ryhtyi sähkön hinnan noustessa.
Sähkön arvonlisävero  laskettiin 24 prosentista 10%:iin. Tämä väliaikainen alennus on käytössä 1.12.2022–30.4.2023. Tukea ei tarvitse hakea, vaan se koskee automaattisesti kaikkia suomalaisia ja tukee ihmisiä suoraan sähkölaskun alennuksen kautta.

Alempi veroprosentti ei kuitenkaan koske sähkön siirtoa tai sähköveroa, vaan ainoastaan sähköenergian kuluja. Lisäksi tukea on mahdollista hakea yhteen vakituiseen asuntoon eikä se koske vapaa-ajan asuntoja.

2. Sähköenergian verovähennys 

Sähkön hintojen noususta ihmisille aiheutuvaa taloudellista ahdinkoa helpotetaan sähköenergiaa koskevalla verovähennyksellä. Se on ensisijainen tuki, joka tukee niitä kotitalouksia, joiden tulot ovat tarpeeksi suuret täysimääräisen verovähennyksen tekemiseksi. 

Toisin sanoen vuoden 2023 tammikuun ja huhtikuun välisenä aikana verovähennys koskee yhteensä 2000e ylittäviä sähkölaskuja, eli kotitalouden sähköenergian hinta on vähintään noin 500e/kk. Verovähennyksen määrä on 60%  tuon summan ylimenevältä osalta. 

Tukea voi maksimissaan saada 2400e kevään aikana ja sen koskee vain vakituista asuntoa, eli kesämökin sähkökuluista ei tätä tukea voi saada. Tuessa on 100 euron omavastuu ja sen voi ilmoittaa verokortille jo nyt, jolloin loppuvuoden veroprosentti pienenee.

3. Kelan sähkötuki

Kelan sähkötuki on tarkoitettu sellaisille pienituloisille kotitalouksille, joiden ei ole mahdollista saada täysimääräistä verovähennystä kulutetun sähkön hinnasta. Molempia tukia ei siis voi saada.

Verovähennyksen tavoin tämä tuki on voimassa vuoden 2023 tammikuusta huhtikuun loppuun ja tukea voi saada jos sähköenergian kulut ylittävät 400  euroa kuukaudessa. Tukea maksetaan 60% 400e ylittävästä osuudesta.

Tätä tukea pitää hakea Kelalta eikä sekään koske muuta kuin vakituista asuntoa.

4. Sähköhyvitys 

Valtioneuvosto on 31.1.2023 antanut eduskunnalle esityksen sähköhyvityksen maksamisesta kansalaisille. Lopullinen päätös tullaan tekemään eduskunnassa lähiaikoina.

Esityksen mukaan kertahyvitykset olisivat tarkoitettu niille, joiden sähkön hinta on kohonnut yli 10 senttiin kilowattitunnilta ja hyvityksiä voisi saada takautuvasti. Kertatukea maksettaisiin 50% sähkölaskusta 90 euron omavastuun ylittävältä osalta ja sen avulla olisi mahdollista hakea tukea jo maksettuihin sähkölaskuihin.

Kertakorvauksen määrä laskettaisiin marras- ja joulukuun ajan sähkölaskuista ja tuo saatu tuki  on mahdollista saada tammi-huhtikuun välisenä aikana kuukausittain. Tukea voi saada maksimissaan 700e kuukaudessa.

Myös tämä uusi vuoden 2023 alussa valmisteltu tuki koskisi vain sähköenergian hintaa eikä lainkaan siirtomaksuja.

5. Sähkölaskujen maksuaikojen joustavuus

Lisäksi valtioneuvosto on tehnyt 31.1.2023 eduskunnalle esityksen sähköenergialaskujen maksuajan pidentämisestä. Tämä tarkoittaa, että asiakkaan pyynnöstä energiayhtiöiden tulisi antaa lisää maksuaikaa 1.1.–30.4.2023 välistä aikaa koskevan sähkönkulutuksen laskuille

Esityksen mukaan lisäaikaa myönnettäisiin 120 päivää laskujen alkuperäisestä eräpäivästä. Tältä ajalta ei saisi periä korkoja eikä muita lisämaksuja.

6. Toimeentulotuki

Pienituloisia talouksia tulee myös helpottamaan toimeentulotuen muutos, jossa korkeat sähkölaskut ja niiden maksamisen vaikeudet tullaan ottamaan paremmin huomioon tukipäätöksissä. Toimeentulotuki on kuitenkin viimesijainen tukimuoto, joten ensin on syytä selvittää onko sähkölaskun maksamiseen mahdollista saada muuta tukea.

Sähkösopimusten vertailu kannattaa

Toki merkittävin sähkön hintaan vaikuttava tekijä on sähkösopimus, joten sähkösopimusten hintavertailu kannattaa jos se on mahdollista. Vertailemalla sähkösopimuksia voit löytää mahdollisimman edullisen hinnan omat energiatarpeet huomioiden.

Sähkön kilpailuttaminen netissä jonkin vertailupalvelun avulla on nopeaa ja helppoa, eivät tarjoukset sido kuluttajaa joten eri yhtiöiden tarjouksia voi rauhassa vertailla keskenään.

Loppuvuodesta 2022 sähkön hinnat nousivat jyrkästi, koska energiakriisin myötä odotettiin sähköpulaa erityisesti talven kylmimpinä kuukausina. Lauha talvi ja energiansaannin helpottuminen ovat kuitenkin helpottaneet tilannetta ja sähkön hinta on taas lähtenyt laskuun.

Kallis toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus kannattaakin nyt kilpailuttaa hintojen ollessa matalalla. Toinen vaihtoehto on siirtyä pörssisähkösopimukseen, jonka hinta on tällä hetkellä alhainen. Toki epävarmassa maailmantilanteessa matalien hintojen pysyvyyteen ei ole luottamista.

Yhteenveto 

Vaikka sähkön hinnat ovat nyt laskeneet viime kuukausien hurjista huippuhinnoista, tuskailee moni kotitalous edelleen korkeiden sähkölaskujen kanssa. Kaikkia suomalaisia koskeva arvonlisäveron vähennys on avuksi sähköenergiaa koskevien taloudellisten haasteiden kanssa. Lisäksi yllä esitellyt tukitoimet sekä sähkön kilpailuttaminen kannattaa myös hyödyntää oman talouden pitämiseksi balanssissa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?